Aan tafel met de Werkgroep Kinderboekenweek

Zwolle – Ieder jaar wordt er landelijk een thema voor de kinderboekenweek gekozen, dit jaar is dat "Aan tafel! – eten en snoepen in kinderboeken". De werkgroep Kinderboekenweek Zwolle/Kampen is ook dit jaar op zoek gegaan naar boeken bij dit thema voor het samenstellen van het jaarlijkse aanbod.

Dit jaar heeft de werkgroep gekozen voor: Vos en Haas op zoek naar koek (Sylvia Vanden Heede) voor groep 1+2, Keepvogel nachtpannekoeken (Wouter van Reek) voor groep 3+4, De giraffe, de peli en ik (Roald Dahl) voor groep (4) 5+6 en Jongleren (Marc van Velzen) voor groep 7+8. Net als andere jaren zijn op basis van deze boeken  mooie lespakketten samengesteld, met een museumbezoek en een bibliotheekbezoek. En ook dit jaar wordt er een theatervoorstelling gemaakt. De belangstelling vanuit de scholen is opnieuw groot.

Theatergroep 54˚ NB maakt voorstelling Pizza Isobella.
De werkgroep heeft dit jaar  de Zwolse theatergroep 54˚ NB de opdracht gegeven speciaal voor de kinderboekenweek een theaterstuk te maken voor de basisschoolleerlingen uit de bovenbouw. Deze voorstelling zal een week lang te zien zijn in de Dommerholtzaal van Theater Odeon en drie dagen lang in de Stadsgehoorzaal Kampen. ‘Pizza Isobella’ speelt zich af in de keuken van pizzeria Isobella, waar moeder Rina de scepter zwaait. Zij bakt en bedient terwijl dochter Isobella de telefoon aanneemt en pizza’s bezorgt. Samen proberen ze het hoofd boven water te houden. Een voorstelling waarin wordt gegeten, geweigerd te eten, emotie-gegeten en met eten wordt gesmeten. In een fysieke speelstijl met korte puntige teksten, extreme emoties, veel actie en humor laat 54 ˚NB de bovenbouwers smullen van theater.

Bibliotheekbezoek.
De leerlingen van de groepen 3 brengen een bezoek aan de bibliotheek.

Scholen in Zwolle bezoeken Museum de Fundatie.
De leerlingen van de groepen 5 en 6 in Zwolle kunnen naar een speciale museumles in Museum De Fundatie.

Kinderen in Zwolle maken foto’s over eten en snoepen.
Een bijzondere activiteit die we dit jaar i.s.m. de organisatie World Press Photo tentoonstelling Zwolle hebben uitgezet is het  Fotoproject: ‘ Hap.. Klik.. Weg..’ Leerlingen uit groep 8 van een aantal Zwolse basisscholen hebben  foto’s gemaakt waarin zij hun dagelijkse eetritueel hebben vastgelegd. De World Press Photo tentoonstelling 2009 omvat foto’s van verschillende categorieën: één daarvan is ‘daily life’. Hierin zijn afbeeldingen te zien van dagelijkse taferelen waarbij eten een rol speelt, wat aansluit bij het thema van de Kinderboekenweek 2009. De uitgekozen  foto’s zijn  te zien tijdens de World Press Photo Tentoonstelling 2009 . Deze vindt plaats in de Broerenkerk van 29 september  t/m 18 oktober. Kijk op www.muzerie.nl/wppzwolle

Over de werkgroep.
De werkgroep Kinderboekenweek Zwolle/Kampen bestaat dit jaar 25 jaar. Het is ooit opgezet door de onderwijsconsulent van de gemeente Zwolle, de toenmalige directeur van Odeon en iemand van de bibliotheek Kampen met als doel het lezen onder kinderen te bevorderen. Daarvoor ontwikkelt zij ieder jaar lesmateriaal voor alle groepen. Door het grote succes is de werkgroep behoorlijk uitgebreid. Er wordt nu samengewerkt door Kunstencentrum Muzerie, Odeon De Spiegel theaters, Waanders Boekverkopers, de bibliotheken Zwolle, Kampen, Hardenberg en Nieuwleusen en het onderwijsadviescentrum IJsselgroep regio Zwolle. Dit project bereikt jaarlijks 11000 kinderen in Zwolle, Kampen, Hardenberg en Nieuwleus (en Dalfsen). Dit jaar doet ook een aantal scholen uit Ommen mee.

Artikel delen:

Reageer