Landelijk congres Eigen Kracht in Centrum voor Jeugd & Gezin

Zwolle – Donderdag 1 oktober organiseerde de provincie Overijssel een landelijk congres over Eigen Kracht in het Centrum voor Jeugd & Gezin. Het principe van Eigen Kracht vraagt om een verandering van gedachten en houding bij burgers, zorg- en dienstverleners, managers van deze organisaties, ambtenaren en bestuurders van gemeenten en provincies. De provincie Overijssel wilde tijdens dit congres een stevige impuls geven aan deze cultuuromslag en concrete aanknopingspunten bieden voor de praktijk.

 01-10-2009_congres_jeugd_en_gezin__02.jpg

De ontwikkeling van lokale Centra voor Jeugd en Gezin biedt aanleiding om in gesprek te gaan over de toepassing van de ervaringen en resultaten van Eigen Kracht in het preventieve jeugddomein. Gedeputeerde Ranter: “Overijssel is landelijk koploper in het toepassen van Eigen Kracht-conferenties. In 2002 zijn we ermee begonnen en inmiddels vinden er veel conferenties plaats in de jeugdzorg van Overijssel. Eigen Kracht-conferenties passen binnen de roep om meer burgerschap en verhogen tegelijkertijd het rendement van de professionele zorg- en dienstverlener.”

01-10-2009_congres_jeugd_en_gezin__01.jpg

01-10-2009_congres_jeugd_en_gezin__04.jpg

01-10-2009_congres_jeugd_en_gezin__05.jpg

andries_rouvoet__ingezonden_door_jolanda_stellingwerff_6.jpg
Foto: Jolanda Stellingwerff

Eigen Kracht-conferenties (EK-c’s) versterken op een unieke manier de eigen kracht van jongeren, ouders, gezinnen en hun sociale netwerk. Een EK-c geeft mensen de mogelijkheid om zelf, samen met familie, vrienden en andere bekenden, een plan te maken voor een oplossing of voor hulp. De kracht voor de oplossing komt vanuit de familie en alle belangrijke mensen daaromheen. Gemaakte plannen zijn leidend voor de hulpverlening. Het EK-c-plan richt zich op concrete vragen van burgers en verbetert de samenwerking tussen burger en professional en binnen de jeugdketen en de (nog te ontwikkelen) Centra voor Jeugd en Gezin. Bij vragen om zorg of hulp worden EK-c’s dan ook steeds vaker ingezet.

Mike Doolan uit Nieuw-Zeeland is één van de grondleggers van het model van de Eigen Kracht-conferenties. Hij en minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin gaven hun visie op de Eigen Kracht van burgers in relatie tot Centra voor Jeugd en Gezin. De workshops in het middagprogramma gingen over aansprekende ervaringen en resultaten van de inzet van EK-c’s binnen gemeenten en de Centra voor Jeugd en Gezin.  

Dit congres was bedoeld voor wethouders en ambtenaren met jeugdbeleid in hun portefeuille. Voor managers en professionals van organisaties die werkzaam zijn in het preventief gemeentelijk domein binnen de jeugdsector. En voor provinciale ambtenaren met jeugdbeleid/jeugdzorg in hun takenpakket.  

Artikel delen:
Reacties 4
 1. eigen kracht
  Het is een gewldig iets eigen kracht conferentie .
  Maar in Brabant vrees ik niet meer.
  De provincie heeft besloten dat de aanvrager van een eigen kracht conferentie, voortaan 100 euro moet betalen hiervoor.
  n. Diks


  ⚠️ Meld

Reageer