Sloop Vogeltjesbuurt van start

Zwolle – Donderdag 1 oktober is de sloop van de woningen in de Vogeltjesbuurt in de Kamperpoort officieel van start gegaan.

 01-10-2009_start_sloop_vogeltjesbuurt_02.jpg

De bewoners mochten in samenwerking met Travers de woningen ontdoen van oud ijzer en de opbrengst met elkaar delen, als dank voor het bewaken van de buurt. Het hele terrein is hermetisch afgesloten, voor onze fotograaf werd speciaal een uitzondering gemaakt.

01-10-2009_start_sloop_vogeltjesbuurt_01.jpg

01-10-2009_start_sloop_vogeltjesbuurt_06.jpg

01-10-2009_start_sloop_vogeltjesbuurt_10.jpg

01-10-2009_start_sloop_vogeltjesbuurt_09.jpg

Artikel delen:
Reacties 41
 1. En de verdrietige mensen dan,ik hoop echt dat alle echte kamperpoortenaren een mooi stekkie terug krijgen,dat verdienen ze wel na al die jaren van ellende ,achterstallig onderhoud en het ongewisse


  ⚠️ Meld

 2. Zoals ik begrijp uit alle berichtgeving zijn de bewoners juist erg betrokken bij de sloop en de nieuw te bouwen woningen.
  Je kunt al slecht een hele wijk verver in verval laten raken of er juist idioot veel geld aan uitgeven om het weer op te lappen, omdat mensen die er nu wonen al zoveel te verduren hebben gehad.

  Mijn woordkeuze was overigens niet helemaal correct… Ik vind het niet grappig; ik vind de sloopwerkzaamheden interessant.


  ⚠️ Meld

 3. Dus er mag nooit meer iets weg? Zelfs niet als het te duur wordt om te onderhouden?

  Ik ben het er wel mee eens, dat het belangrijk is dat de mensen die er wonen in een andere BETAALBARE woning terecht moeten kunnen. Daar ontbreekt het vaak nogal aan.


  ⚠️ Meld

 4. @Zwolleeder

  Yep!

  Ook op foto 4:

  Stem niet
  Denk zelf!

  Hiermee verdwijnt een echte Zwolse volkswijk. Een oude tante van mij heeft haar hele leven in de wijk gewoond. Kun je nagaan wat een impact deze transformatie op haar leven heeft.

  Ik sluit me verder aan bij Wichert. Zal mij niet verbazen als DLH ook hier betrokken is bij de herontwikkeling.

  Zin in de 18de!


  ⚠️ Meld

 5. @ Plantje. Eens met de rest van je post, maar wat bedoel je hier mee

  Dus er mag nooit meer iets weg? Zelfs niet als het te duur wordt om te onderhouden?

  Aan wie?


  ⚠️ Meld

 6. @dick om 12:17

  Ik citeer je even uit een ander topic:

  “Denk en verwacht dat als je met z’n 2-en werkt en geen hoge eisen hebt, geen grote schulden, spaarzaam bla bla….dat je uitstekend in onze mooie stad kunt kopen.”

  Ik heb daar toch een wat ander beeld bij. Volgens mij is een betaalbare woning anno 2009 geen vanzelfsprekenheid meer.


  ⚠️ Meld

 7. Harry ten K. de Hoogstroate heeft hier ook erg lang op ’t zelfde plekkie gewoond. Misschien kan Harry er wat over zeggen?

  Of tante Kippe sloalippe?


  ⚠️ Meld

 8. Nou, op een gegeven moment wordt een wijk/gebouw of wat dan ook duurder om te onderhouden dan het plat te gooien en er simpelweg iets nieuws voor neer te zetten.

  Begrijp me niet verkeerd…ik vind niet, dat alles wat oud is maar weg moet. En wellicht verdwijnt er hier inderdaad een volkswijk waar gewoon wat geld in gestoken had moeten worden om het karakter van de volkswijk te bewaren. (Daar weet ik het fijne niet van!)

  Wel vreemd dat ik “gemind” word, omdat ik de sloopwerkzaamheden an sich interessant vind om te zien. Maar dat kan nog te maken hebben met de verkeerde woordkeuze die ik daar had.


  ⚠️ Meld

 9. Die discussie voeren we idd op dat andere topic. Ok dit nog:

  Denk en verwacht dat de gemeente morgen iets interessants voor die mensen presenteert
  De woningprijzen zijn zeer aanzienlijk gedaald en nog staan er velen leeg
  De hypotheekrente is heerlijk belachelijk laag. Zou je eerst ff variabel kunnen pakken….

  Mijn info over de draagkracht van 2 werkende personen neem je toch niet serieus. Dus dit was’t ff….maar:

  Wat doet jou vermoeden dat ze geen betaalbare herhuisvesting krijgen? Hoe vind je dat dat proces in Holtenbronx is verlopen?  ⚠️ Meld

 10. Algemeen: Vind het tegenwoordig zo makkelijk om alles al gelijk te veroordelen. Is het moeilijk om te informeren naar plannen? Om te informeren naar inspraakmogelijkheden? Of beter en logischer vind ik;

  Met plannen komen hoe het ook kan? Kritiek leveren en wijzen is zo makkelijk, maar niemand word er beter van als je je gaat ingraven en met stront gaat gooien.


  ⚠️ Meld

 11. @dick

  Nee, ik denk niet dat die pakketdienst er wat mee te maken heeft.

  Het valt mij alleen op dat bij alle Zwolse projecten die Europees aanbesteed moeten worden, bepaalde projectontwikkelaars en bouwondernemingen in Zwolle voortdurend het goedkoopst zijn.

  De leus ‘Deze wijk moet wijken voor de rijken’ en de poster ‘Stem niet, denk zelf!’, de reacties van wichert en bernard geven ook iets aan over het doorlopen proces en de gevolgen voor de kwetsbare bewoners.

  Mensen zijn in de steek gelaten. SP was druk met zijn hetze tegen het stadion voor volkssport nr. 1 terwijl ze daar op de barricade haddne moeten staan en de PvdA blijft ook liever wat langer in het pluche van de collegezetels.


  ⚠️ Meld

 12. El, jij hebt er verstand van en werkt volgens mij ook in die hoek (had je dat niet eens geschreven). Dan zou ik dit ernstige vermoeden:

  Het valt mij alleen op dat bij alle Zwolse projecten die Europees aanbesteed moeten worden, bepaalde projectontwikkelaars en bouwondernemingen in Zwolle voortdurend het goedkoopst zijn.

  Op met mogelijke manieren proberen te checken. Ook omdat je met beeldvorming en verdachtmaking zo moet uitkijken. Voor je het weet staat er een onschuldige in de beklaagdenbank.

  Als je mij een beetje kent stel ik de sociale situatie van mensen altijd centraal. Wat dat betreft zit ik wel tegen SP aan. Vind Hans Spekman ook niet voor nixxxx de beste PvdA-er.
  Die smoes over PvdA kennen we nu wel. Iedereen die een beetje in politiek geïnteresseerd is prikt daar doorheen……al is het alleen maar omdat de tegenhanger is………SP heeft makkelijk schoppen ze nemen nooit verantwoordelijkheid. Ook hebben ze daar de mensen niet voor.

  Klopt modder gooien en beeldvorming van kleuterschoolniveau. Had gehoopt dat er ooit nog eens één grote progressieve partij zou komen. Zondag nog wel met Rana over Femke en haar partij gehad, daar helaas niet over.


  ⚠️ Meld

 13. De Vogeltjesbuurt is qua ligging een A-locatie. De (meeste) huizen daar waren in dusdanige staat dat men de zaak beter kon slopen. Ja, zelfs nog niet zolang geleden gebouwde huizen gaan eraan. Het zou prachtig zijn geweest als daar weer betaalbare nieuwbouw voor in plaats was gekomen voor de oorspronkelijke bewoners. Helaas, door de privatisering is winstmaximalisatie het doel geworden, en ook het gemeentelijk grondbedrijf doet daar vrolijk aan mee. Hoe krijg je de hoogste prijs voor de grond, juist door projectontwikkelaars in te schakelen. Gevolg is dat wat eerst een volkswijk was nu wordt volgebouwd met winkels, horeca, bioscoopzalen, parkeergarages en dure appartementen. Om het nog aantrekkelijker te maken wordt voor 1,5 miljoen een brug aangelegd die wordt betaald uit de grondopbrengsten, terwijl dit geld ook gebruikt had kunnen worden om de terug te bouwen woningen goedkoper te maken, dan wel de uitvoering daarvan luxer (voor stenen schuurtjes is bijvoorbeeld geen geld, dan moet dan maar hout worden. Wat de Kamperpoorters er wel voor terugkrijgen krijgen is een “scharrelroute” over het Katwolderplein richting binnenstad. Hoera!  ⚠️ Meld

 14. @Dick

  De sloop van de vogeltjesbuurt is veel meer dan louter een fysieke ingreep. Het gros van de bewoners is generatie na generatie opgegroeid in deze buurt. Hele sociale verbanden worden ontwricht. Ik had er veel familie wonen en hoorde dus uit eerste hand hoe er is omgegaan met de buurtbewoners. Veel gehoord over moedwillige verloedering en gebrekkig onderhoud zodat de nieuwbouwplannetjes door konden gaan.

  Natuurlijk is niet alles zwart en heeft de gemeente bij de herhuisvesting er naar gestreefd om de sociale verbanden zo intact te houden. Zo zijn de ouderen zoveel mogelijk bij elkaar gehuisvest in het bejaardenhuis aan de Willemskade.

  Dat neemt echter niet weg dat in zijn totaal hiermee een stukje Zwolle wordt verwijderd uit de ziel van de stad. Dat kun je vooruitgang noemen. Ik noem het achteruitgang.

  Wat betreft de herhuisvesting en jouw opmerkingen over betaalbare woningen. Het gros van de voormalige bewoners is reeds geherhuisvest. Veel panden werden al langer anti-kraak bewoond.

  ??Samen maken we de stad?? bestaat uit zo??n 150 dezelfde personen die je overal tegenkomt, dat gaf zelfs een raadslid van de VVD ruiterlijk aan mij toe.

  D??66 is de enige partij in Zwolle die onderzoek heeft gedaan naar de banden tussen gemeentebestuur, bouwondernemingen en projectontwikkelaars en de geheimhouding heeft gehekeld.

  Als je reageert op deze website over onze stad en krachtige meningen neerzet, weet dan ook waar je het over hebt en niet louter over wat JIJ vindt. En houd je eens bij het onderwerp want jij reageert meer op anderen dan op de inhoud.


  ⚠️ Meld

 15. Ik had er veel familie wonen en hoorde dus uit eerste hand hoe er is omgegaan met de buurtbewoners.

  Dit kan ik niet stellen. Dus ik kan alleen aangeven hoe het er voor een “buitenstaander” uitziet.

  Als je reageert op deze website over onze stad en krachtige meningen neerzet, weet dan ook waar je het over hebt en niet louter over wat JIJ vindt.

  Nou, volgens mij staat het eenieder hier op zich wel vrij om zijn/haar mening hier neer te zetten. En dat mag zelfs soms als de mening niet strookt met feiten.
  In mijn geval bijvoorbeeld hebben anderen me regelmatig kunnen duidelijk maken waar ik met een bepaalde redenering de fout in ging…prima toch? Wordt het alleen maar beter van volgens mij 🙂


  ⚠️ Meld

 16. Dick, die mensen die voor de herinrichting in Holtenbroek woonden wonen er nu niet meer.
  Die mensen wonen nu voornamelijk bij mij in de wijk, en ik woon niet in Holtenbroek.


  ⚠️ Meld

 17. @ El, nog een kleine 2.5 uur vanmiddag er moet wat gebeuren en ik wil nog ff op het momenteel erg interessante VK/Opinie reageren. Streven: voorlopig laatste reactie op dit draadje en die ander.

  Het gaat over sentimenten nu? Ben ook benieuwd of de Holtenbroekenaren nu goed zitten in Zuid…klopt. Daarom had ik hier ook graag wat van echte Kamperpoorters gelezen als…..natuurlijk Willem????

  Welk alternatief (als vooruitgang/achteruitgang) had jij in gedachten voor de Kamperpoort?

  Betaalbaar wonen heb ik net ontleed met Carola.

  Jij zou eigenlijk wel de stad willen maken? Al die zelfde mensen kunnen er niet veel van of denk je dat ze elkaar van alles “gunnen”, of denk je toch aan een complot?

  D??66 is de enige partij in Zwolle die onderzoek heeft gedaan naar de banden tussen gemeentebestuur, bouwondernemingen en projectontwikkelaars en de geheimhouding heeft gehekeld.

  *Heeft D’66 dan ook de makelaarsreferenties van JJ onder de loupe genomen? Heeft JJ invloed gehad in dat onderzoek?

  Als je reageert op deze website over onze stad en krachtige meningen neerzet, weet dan ook waar je het over hebt en niet louter over wat JIJ vindt. En houd je eens bij het onderwerp want jij reageert meer op anderen dan op de inhoud.
  * Volgens mij (indruk ok) ga jij bij het beoordelen van mij teveel bij jezelf af. Hoef namelijk écht niet altijd gelijk te hebben. Heb gewoon nieuwshonger en hou van een goed gesprek. Natuurlijk wil ik erg graag weten wat er leeft in mijn stad. Kan dan ook elke dag leren. Want ik weet veeeeeeel te weinig. Kan ook door mijn opleiding komen.

  Gister kwam ik er al mee, het lijkt handig om dit citaat van een ander nog ff te herhalen:

  “Een mens moet zowel stom als harteloos zijn, als hij gelooft dat er geen deugd of waarheid is, maar enkel aan zijn eigen kant.”

  Ohhhhh Metallica bij Clau!


  ⚠️ Meld

 18. @Plantje

  De reactie was specifiek bestemd voor Dick die naar mijn mening krachtige meningen neerzet, die echter lang niet altijd recht doen aan de totale (Zwolse) realiteit. Op zich is dat niet zo erg, ware het niet dat hij vervolgens de inhoud vaak los laat en andere mensen begint te schofferen/provoceren.

  Ik vind het jammer dat feitelijk zo heel veel topics ontsporen (d.w.z. niet meer over de inhoud gaan) en andere mensen afhaken.

  Dit onderwerp raakt mij omdat ik het leed ken wat deze ingreep teweeg brengt.

  Onder dit topic vond ik het interessant dat Wichert aandacht had voor het verdriet en sociale leed, dat jij jouw woordkeuze aanpast omdat je empathisch vermogen dat ingeeft, dat F. Anders uitstekend resumeert dat er meerdere mogelijkheden waren en dat Zwolleeder weer een spitsvondige voltreffer plaatst. De reacties van Dick vind ik toch wel weer heel erg jammer.


  ⚠️ Meld

 19. Ok…duidelijk verhaal ElRey.

  Op zich zie ik de charme van zo’n wijk wel in. Maar in Zwolle hebben we toch ook nog een andere volkswijk. Volkgens mij valt dat ook nog onder Wipstrik. In ieder geval tussen de Wipstrikkerallee en het Weezenlandenpark.
  Of zijn er ook plannen om dat plat te leggen? Er is namelijk zeker een punt van te maken dat een stad als Zwolle wel zo’n wijk nodig heeft en ook dient te koesteren. Mensen die zich daar op hun gemak voelen kun je denk ik niet zomaar overal in de stad neergooien.
  En delen van Assendorp zou ik ook wel als volkswijk typeren.

  In Maastricht ben ik postbode geweest in dat soort wijken. Vaak woont er toch een bepaald type mensen. Met een goed hart, maar je moet wel respect voor ze hebben. Naar mijn idee gaat het fout wanneer je dat soort mensen ergens in Stadshagen in een nieuwbouw huisje zet.


  ⚠️ Meld

 20. Overigens (met betrekking tot het off topic gaan) je hebt daar wel een beetje gelijk in. Veel onderwerpen schuiven van het originele bericht af. Persoonlijk probeer ik off topic berichten vaak naar een algemeen log te trekken. En ik meen dat Dick zich dat ook voorgenomen heeft.

  Daarnaast…hoe vervelend het soms ook is…probeer ik wat minder opmerkingen over taalgebruik te maken. Daar zou ik een apart weblog op zich over vol kunnen schrijven 😉


  ⚠️ Meld

 21. @plantje

  Er is in Zwolle eerder met mensen geschoven. In de politieberichten wordt nu één wijk het vaakst genoemd. Daarmee zeg ik niet dat alle mensen daar slecht zijn, maar dat het slecht is om mensen tegen hun eigen wil te verplaatsen naar andere wijken. Ik ben het daarom helemaal met je eens.

  Dat hele idee van spreiding i.p.v. concentratie werkt juist averrechts. vooral omdat daarmee hele sociale structuren (zelfregulering) worden ontwricht. Ik heb zelf altijd met heel veel plezier o.a. in Holtenbroek en de Zeeheldenbuurt gewoond. De buitenwereld heeft er een mening over, ik heb er een goed gevoel aan over gehouden.

  En je kunt zeggen wat je wilt, maar zoals laatst in de Dennenstraat de handen ineen werden geslagen omdat de politie en de gemeente niets doet aan hardrijders dat vind ik mooi. Dat is ‘samen maken we de stad’. De invloed van de overheid wordt rijkelijk overschat, de markt spint garen bij de terugtreding en verzakelijking (lees verharding) van de overheid. Daarom moet de buurt voor elkaar zorgen want de stad doet het niet (goed).

  Als ik iets wil veranderen dan doe ik dat in het maatschappelijk domein. 10 jaar terug werkte ik een poosje in New York. Ik zag daar toen obesitas. Ik zag daar toen ongezonde kredietverstrekking. Ik zag daar toen extreme verschillen tussen arm en rijk. Ik zie het nu ook in Nederland. De verzorgingsstaat waarvoor met name onze opa’s en oma’s zo hard hebben geknokt wordt ontmanteld. Van de peace en love van onze vaders en moeders is ook niks meer merkbaar. De toekomst voor Nederland zie ik somber in. Humaan Nederland verdwijnt.


  ⚠️ Meld

 22. Tja, daar kunnen we alleen zelf wat aan blijven doen! Ik denk dat het belangrijk blijft wel gewoon bepaalde dingen in ere te houden. Zeg mensen gedag als je er zin in hebt! Dat maakt dat een stad als Zwolle haar dorpse karakter kan behouden!

  Op 1 puntje ben ik het wel eens met verspreiding: ik vind dat men in Zwolle een zeer goed beleid heeft met betrekking tot woonwagens! Zo voorkom je situaties zoals in Maastricht: van die kampen waar de politie zonder bescherming van ME nog niet naar binnen durft!


  ⚠️ Meld

 23. @ Plantje 14.58: En delen van Assendorp zou ik ook wel als volkswijk typeren. In Maastricht ben ik postbode geweest in dat soort wijken. Vaak woont er toch een bepaald type mensen. Met een goed hart, maar je moet wel respect voor ze hebben. Naar mijn idee gaat het fout wanneer je dat soort mensen ergens in Stadshagen in een nieuwbouw huisje zet.

  Je denkt toch niet dat heel Stadshagen ontspoort als ze mij daar neerzetten.
  :D:D:

  Maar is renovatie geen optie geweest? De Tulpstraat in Assendorp hadden ze eerst ook willen slopen maar deze huizen zijn toch gerenoveerd. Zal zeker wel te maken hebben met de A-locatie van de Kamperpoort.


  ⚠️ Meld

 24. Nee bij jou niet ASSENDORPER 😉 (Nee, serieus: dat is ook juist het mooie van dat soort wijken vaak: alles woont er door elkaar!)

  Renovatie is wellicht overwogen…maar inderdaad…de grond hebben ze waarschijnlijk ook goed kunnen gebruiken!


  ⚠️ Meld

 25. Plantje het hier al lang zo’n volkbuurt niet meer als vroeger! Jammergenoeg!:'( Uhm hoe zeg ik dat vriendelijk 😉 te veel import?

  Ben wel blij dat mijn leeftijdsgenoten ook nu allemaal terug komen in de buurt ;D


  ⚠️ Meld

 26. Ik ben 10 jaar geleden in de Kamperpoort komen wonen, een importer dus. Heb me daar meteen thuis gevoeld. Mensen staan klaar voor elkaar en en is sociale controle. In de begin jaren veel op straat gezeten met elkaar, erg gezellig. Dat werd met de jaren minder. Ons huis in de Kleine Voort werd gesloopt en we hebben een huis kunnen kopen in de Hoogstraat (30 meter verhuisd…..) Nu zijn er nieuwe huizen gekomen in de Kleine Voort en de Lijnbaan. De mensen die daar wonen komen allen uit de vogeltjesbuurt en betaalden daar 240 euro per maand en nu een dikke 500!! De mensen zijn bijna allemaal 65+ en moeten rondkomen van een AOW, schandalig!

  Op het terrein van de Fenix worden nieuwe huizen gebouwd, sociale koopwoningen werd er gezegd. Startprijs voor een 3 kamer appartement: 190.000 euro. Het loopt allemaal op tot een dikke 3 ton voor een 1-gezinswoning.

  het is duidelijk dat het de projectontwikkelaars en consorten gaat om de knaken. “Ons” dorp in de stad? Ja dat is er wel maar niet op de grond waar het grootste gedeelte van het dorp stond…………. Jammer, gemiste kans………..


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.