Sinterklaastraditie in de Torenkamers

Zwolle – In Sinterklaastraditie in de Torenkamers besteedt ‘Zwolle Sinterklaasstad over de IJssel’ in samenwerking met het Sinterklaasmuseum Zwolle van 4 november t/m 9 december aandacht aan de traditie van Sint Nicolaas in Nederland. In Sinterklaastraditie in de Torenkamers schetst het museum de eeuwenlange traditie van ons Sinterklaasfeest, aan de hand van kinder- en muziekboeken, tekeningen, (historische)prenten, Sinterklaaskostuums en verschillende bijzondere Sinterklaasitems die speciaal voor de tentoonstelling werden opgenomen en op (onverwachte) plekken in de Sassenpoort te zien zijn. In de expositie maakt de bezoeker kennis met een gevarieerd beeld van de Sint: als heilige, huwelijksmakelaar, volksheld en kindervriend. Het museum mocht voor deze tentoonstelling putten uit de rijke en bijzondere particuliere verzameling van dhr. Wim Theunissen uit Amersfoort.

sinterklaas.jpg

Hoe oud is Sint Nicolaas? Waarom kreeg Sinterklaas pas in 1850 voor het eerst gezelschap van een Zwartepiet? Hoe maak je chocoladeletters? Waarom speculaaspoppen? En dat roze marsepeinen varken? De Pieten strooien, wat is de reden? En wat maakt de Sint een kindervriend? Wie is toch die Russische Nicolai? En de Amerikaanse Santa? Op die vragen, en vele andere, geeft de tentoonstelling antwoord. De expo vertelt ook het verhaal vanaf de geboorte van Nicolaas en ook hoe het verhaal veranderde in 1850 en hoe het een echt Nederlands feest werd, tot aan de dag van vandaag compleet met alles wat er bij hoort aan koek en snoep. Ook dat Nicolaas de jongste bisschop ooit was, namelijk 17 jaar, en dat juist die verhalen van wat hij deed in die tijd, nu nog de reden zijn waarom we onze schoen zetten bijvoorbeeld. En waarom we gouden munten van chocola eten. De letters van banket en chocola schrijven ook meer geschiedenis dan menigeen denkt….. We verklappen natuurlijk niet alles, want dàt is Nicolaas eigen. Alle dagen zijn er in de Sassenpoort professionele rondleidingen door mv. Annemiek Littlejohn.  

Op het programma staan o.a.: Voor kinderen tot 12 jaar is er een kleurplaatwedstrijd met mooie prijzen in samenwerking met Intertoys Zwolle/Kampen/Wezep en Meinesz & Bennesz Kado en houten speelgoed, Zwolle. Ook is er een Lego-telwedstrijd voor kinderen tot 15 jaar: Uit hoeveel legosteentjes bestaat de Lego-Sinterklaas die op de tentoonstelling in de Sassenpoort te bewonderen is. Ook hier zijn mooie prijzen bij te winnen. 4 november t/m 9 december 2009 Openingstijden Sassenpoort: woensdag t/m zondag van 11.00 -17.00 uur, donderdag koopavond tot 21.00 uur. (Volwassenen € 2.00 p.p., Kinderen tot 12 jaar € 1.50 p.p.) Het Sinterklaasmuseum Zwolle presenteert in de zelfde periode een bijzondere tentoonstelling Sinterklaas in Beeld, honderden beelden en afbeeldingen van de goedheiligman kunt u daar bewonderen. (Open tijdens winkeltijden.) Vaststaande activiteiten gedurende de expositieperiode: – (1 november) Opening voor genodigden, presentatie van ‘Het boek van Sinterklaas en Zwarte Piet’ (Uitgeverij D33, 2009, auteurs dhr. G. Dragt en mv. A. Wijnbeek) – (4 november t/m 9 december) Bijzondere schilderijenexpositie in wijkcentrum De Enk. – (8 november) MONDO-VINO wijnproeverij met een stevige Spaanse afdronk in de Proosdij. – (22 november) Optreden Stan Fritschy, verhalenverteller in de Sassenpoort. – (29 november) Chocolademelkconcertmiddag in de Proosdij – (29 november) Optreden Stan Fritschy, verhalenverteller in de Proosdij. – (4 november t/m 9 december) Bijzondere Sinterklaas(roe)te door de gehele Zwolse binnenstad !!! – Sinterklaasknutselmiddagen bij en door Koud Kunstje Er komt nog veel meer!! Voor verdere informatie verwijzen wij u naar: www. sinterklaasmuseumzwolle.nl

Artikel delen:
Reactie 1

Reacties zijn gesloten.