GGD IJsselland 1 jaar seksualiteitsspreekuur Sense

Zwolle – Deze maand is het één jaar geleden dat GGD IJsselland startte met het nieuwe seksualiteitsspreekuur Sense. Sense bestaat uit een spreekuur bij de GGD en een informatieve website: www.sense.info. GGD IJsselland ziet het eenjarig bestaan als een goede gelegenheid om Sense nog eens extra onder de aandacht te brengen. Jongeren kunnen na het maken van een afspraak naar het Sense-spreekuur aan de Zeven Alleetjes 1 in Zwolle komen voor een persoonlijk advies. Bij dit spreekuur kunnen zij gratis en anoniem terecht voor informatie, hulp en advies over bijvoorbeeld anticonceptie, homoseksualiteit, onbedoelde zwangerschap, soa, pijn bij het vrijen, seksueel geweld en nog meer. Wanneer dat nodig is worden jongeren geholpen om de goede weg te vinden naar de juiste hulpverlener. Uit de cijfers van het eerste jaar blijkt dat het grootste deel van de vragen die gesteld worden in het Sense-spreekuur gaan over anticonceptie. Meer informatie over onbedoelde zwangerschap komt ook veel voor. Ook blijkt dat er meer meiden dan jongens naar het spreekuur komen.

Daarnaast weten de jongeren Sense vooral digitaal te vinden. De website www.sense.info die sinds maart van dit jaar online is wordt erg goed bezocht. Op deze site voor jongeren staat heel veel betrouwbare informatie over seksualiteit, relaties, anticonceptie en soa’s. Ook kunnen jongeren via de site mailen en chatten met Sense om een vraag over relaties of seksualiteit te stellen. Ook hier wordt veel gebruik van gemaakt. GGD IJsselland heeft na de introductie van Sense, deze week dus precies een jaar geleden, niet stilgezeten. Zo is er in april een extra spreekuurlocatie bij gekomen op het Deltion College. Studenten van het Deltion kunnen hier zonder afspraak binnen lopen. Ook is er veel bereikt in het opzetten van een netwerk van professionals die zich bezig houden met seksuele gezondheid in onze regio, waardoor jongeren beter doorverwezen kunnen worden.  

 

De GGD blijft echter werken aan het bekend maken van Sense bij jongeren. Dit heeft ze afgelopen maanden bijvoorbeeld gedaan middels een grote promotieactie op het Deltion College en activiteiten op een jongerencamping in Ommen en bij vertrekplaatsen van vakantiebussen. Ook promoot de GGD Sense tijdens voorlichtingsavonden bij jongerencentra en zijn er plannen om buiten Zwolle te starten met Sense spreekuren. Voor meer informatie over Sense kijk op www.sense.info of op www.ggdijsselland.nl/seksuele-gezondheid.

Artikel delen:

Reageer