Thuismonitoringsysteem voor patiënten met hartfalen

Zwolle – De Isala klinieken zijn het eerste ziekenhuis in Overijssel dat het thuismonitoringsysteem Philips Motiva voor patiënten met hartfalen in gebruik heeft genomen. Met Motiva kan de patiënt dagelijks thuis zelf controles uitvoeren, waaronder gewichts-, hartslag-en bloeddrukmeting. De waarden worden via breedband verstuurd naar het ziekenhuis. Aanvullend op de metingen beantwoordt de patiënt periodiek een aantal vragen die eveneens inzicht kunnen geven in de gezondheid van de patiënt. De hartfalenverpleegkundige kan op basis van de resultaten advies geven op afstand of, indien gewenst, de patiënt alsnog naar het ziekenhuis laten komen voor een controle. Daarnaast voorziet een televisiekanaal in persoonsgerichte berichten en videofragmenten met informatie over (omgaan met) hartfalen. Het systeem is in eerste instantie beschikbaar voor patiënten die verzekerd zijn bij Achmea.

Motiva is een aanvulling op de zorg en behandeling die patiënten in het ziekenhuis krijgen. De hartfalenverpleegkundige (nurse practitioner) kan op afstand eerder ingrijpen als de resultaten een verslechtering laten zien en de medicatie van de patiënt eventueel bijstellen. Het blijft mogelijk om telefonisch contact op te nemen met de hartfalenverpleegkundige. De patiënt krijgt via Motiva meer kennis over zijn eigen gezondheid en hoeft minder vaak naar het ziekenhuis te komen voor controles. De gegevens kunnen ook fungeren als stimulans voor een gezondere leefstijl. Via een persoonlijk tv- kanaal ontvangt de patiënt informatie over chronisch hartfalen, gezonde voeding en beweging. Bijkomend voordeel is dat bewaking op afstand een rustgevende gedachte is voor zowel patiënt als mantelzorger. Het systeem zou in de toekomst ook kunnen worden ingezet voor bijvoorbeeld bewaking van diabetes-of COPD-patiënten.  

Motiva bestaat uit een kastje, een persoonlijk gezondheids tv-kanaal, een weegschaal, een bloeddrukmeter en een afstandsbediening. Een professionele installateur verbindt het systeem met tv en internet bij de patiënt thuis en geeft uitleg over het gebruik ervan. Een computer is niet nodig.

Artikel delen:

Reageer