Sportartsen Isala klinieken testen topsporters CSE

Zwolle – Topsporters vergen het uiterste van zichzelf. Daarom zijn regelmatig terugkerende sportmedische testen van groot belang, ook voor de topsporters die studeren op het Centre for Sports & Education. Om alle voetballers, volleyballers, basketballers, tennissers en golfers op de meest deskundige wijze medisch te testen, heeft CSE de samenwerking gezocht met het Topsport Steunpunt regio Zwolle en de Isala Klinieken. Woensdag 7 oktober vinden de eerste testen plaats.

Het CSE gaat in samenwerking met de Isala Klinieken en het Topsport Steunpunt regio Zwolle de sportieve en mentale ontwikkeling van alle 102 voetballers, volleyballers, basketballers, tennissers en golfers via een monitor in kaart brengen. Deze monitor geeft een beeld van de sportmedische en de sociaal-emotionele eigenschappen en ontwikkelingen van de leerling. Deze vormen de basis voor de begeleiding in het onderwijs-, het sportondersteunende en het sporttechnische domein, waar de CSE-leerling zijn of haar leertraject volgt. Bovendien worden zo eventuele kansen op blessures al in een vroeg stadium geconstateerd, waardoor ze preventief behandeld kunnen worden.

Alle verzamelde data wordt bijgehouden in een digitaal portfolio, dat samen met TNO ontwikkeld wordt. De sportmedische testen worden driemaal per jaar afgenomen door sportartsen van het team van de afdeling Sportgeneeskunde van de Isala klinieken. Zij worden hierbij geholpen door tien Landstede studenten van de opleiding Sport & Bewegen, die de verschillende teststations bemannen. De sportmentale testen worden jaarlijks afgenomen door het Zwolse advies & trainingsbureau coach2score, dat aan het Centre verbonden is.

De sportmedische testen bestaan uit een groot aantal onderdelen: – Drie manieren van spronghoogte & lengte meten, gewicht en vetmeting – Explosiviteit met vertesprong, 5×10 meter – Buikspieren, balansoefening, sit & reach, schouderlenigheid – Aquility-test (gebruikt op Amerikaanse colleges) ->inclusief video-opname – Motorische tests en Interval shuttle run test Het Centre for Sports & Education is blij met de zorgvuldige begeleiding die de leerlingen geboden kan worden door de samenwerking met het Topsport Steunpunt regio Zwolle en de Isala Klinieken. Het eerste testmoment is gepland op woensdagochtend 7 oktober vanaf 8.30 uur en vindt plaats in de ZBC-hal. De volgende testmomenten zullen plaatsvinden in december/januari en april/mei.  

Artikel delen:

Reageer