Gemeente steunt Congresstad Zwolle

Zwolle – De gemeente stelt € 97.380 beschikbaar om Zwolle samen met partners te promoten als congresstad voor kleinschalige congressen van hoge kwaliteit. Doelgroepen daarbij zijn wetenschap, gezondheidszorg, onderwijs en zakelijke dienstverlening. Het doel hiervan is het versterken van het meerdaags verblijfstoerisme, het beter vermarkten van de stad Zwolle, het bestrijden van de effecten van de economische crisis en het versnellen van het economisch rendement van de meer dan verdubbeling van de hotelcapaciteit. Ondanks de centrale ligging en goede faciliteiten doet Zwolle nauwelijks iets in congressen (meerdaagse bijeenkomsten).

Hierdoor mist Zwolle extra bestedingen in de stad en meer omzet bij bedrijven die actief zijn in de congressector zoals de hotels, zalencentra, catering, licht en geluid. De directeuren van hotel Mercure, hotel Wientjes, Odeon de Spiegel, Regardz Nieuwe Buitensocieteit en Zwolle Marketing hebben dat onderkend en vragen de gemeente medewerking met het op de kaart zetten van Zwolle als congresstad. Samen met de andere ondernemers in de congressector willen genoemde directeuren de bestaande stichting Congresstad Zwolle, in feite niet meer dan een website, ombouwen tot een professionele congresorganisatie. Congresstad Zwolle richt zich in eerste aanleg op de toonaangevende bedrijven in de regio. De doelstelling is om in 2011 tenminste vijf congressen in Zwolle te organiseren.

Congresstad Zwolle past in het Toeristisch Offensief van Zwolle: het versterken van het dag- en meerdaags verblijfstoerisme. Congresstad Zwolle leidt oplopend naar 2014 tot jaarlijks 2100 extra overnachtingen. Ook maakt Congresstad Zwolle in 2011 de dip voor het zakelijk toerisme al minder diep en verstevigt bij de opleving van de economie de concurrentiepositie van Zwolle ten opzichte van andere steden. Binnenkort wordt de hotelcapaciteit in Zwolle meer dan verdubbeld (stadion hotel, Van de Valk en Urbana). De congresmarkt wordt gezien als een goede impuls om de extra capaciteit snel rendabel te maken. De congressector biedt bij uitstek ook werkgelegenheid voor lager opgeleiden en parttimers. In de komende jaren wordt een verdere groei van de congresmarkt verwacht: het bedrijfsleven kent een toenemende opleidingsbehoefte, de congressector professionaliseert zich en aanbieders in de congressector bundelen zich om hun marktpositie te versterken. Dit biedt volop kansen voor Zwolle Congresstad om de omzet in de congressector en de bestedingen in de stad uit te breiden, mits Zwolle als congresstad zichtbaar en vindbaar is. Maandag 26 oktober is in het stadion in Zwolle van 16.00-18.00 uur de kickoff meeting van Congresstad Zwolle. Ondernemers die actief zijn of willen worden in de congressector zijn daarbij van harte uitgenodigd om met de initiatiefnemers de plannen en hun rol daarbij door te nemen.

Artikel delen:

Reageer