Vogeltjesbuurt in vogelperspectief

34 gedachten over “Vogeltjesbuurt in vogelperspectief”

  1. Zit met tranen in mijn ogen te kijken na de foto;s
    Doet echt pijn als je daar je leven lang met plezier heb gewoont, Ouders, grootouders, kinderen, Hele generaties!!
    Het blijft jammer!!

  2. Kapitaalvernietiging
    Moet je eens kijken wat een kapitaalvernietiging. Als je al die huisjes voor 100.000 Euro had verkocht aan de mensen die had je ze een stuk blijer gemaakt dan met die toekomstige dure nieuwbouw!

  3. Het gemeentebestuur heeft haar ziel verkocht aan de projectontwikkelaars. Het grondbedrijf van Zwolle en Delta Wonen zijn gaan voor de maximale winst. Lang leve de privatisering. De “markt” moet zijn werk doen en dus wint het recht van de sterkste. Dat daardoor sociale woningbouw tegen betaalbare (huur)prijzen op die plek nauwelijks meer mogelijk is, is dan jammer. De binnenstad moet en zal “verlengd” worden ook al roept Locatus dat het laatste stuk van de Diezerstraat er best kan worden afgeknipt omdat die veel te lang is.

  4. @F. Anders

    De gentrificatie van de Kamperpoort gaat inderdaad gepaard met stedelijk revanchisme.

    Na het gebied achter de Broerenkerk is nu opnieuw een Zwolse volkswijk gesloopt. Het is een kwestie van tijd voordat de Dieze aan de beurt komt.

    In Assendorp heeft een spontane gentrificatie plaatsgevonden waarbij het karakter van de wijk veel beter wordt bewaard.

    Ik plaats ook vraagtekens bij de mate waarin de gemeente nog de regie heeft over de ruimtelijke (en sociale!!!) ontwikkeling van de stad.

  5. Weet te weinig van de Kamperpoort, behalve dat ik De Fenix hartstikke lelijk vond. Blij dat ie weg is; maar ja smaken verschillen.

    Dit las ik net op het buurlijntje:

    ZWOLLE – In de Vogeltjesbuurt ( Kamperpoort ) is het sloopwerk aan de eerste woningen begonnen. Er is een start gemaakt met het verwijderen van de schuurtjes in de achtertuinen omdat in de woningen zelf eerst het aanwezige asbest verwijderd moet worden. Zodra de achtertuinen vrij zijn gemaakt en het asbest uit de woningen is gaan de huizen definitief tegen de vlakte.
    Nog voor de jaarwisseling worden de woningen afgebroken en het brandgevaarlijke materiaal afgevoerd. De werkzaamheden zijn eind februari 2010 afgerond.

    Met een stukje van de reden dus.

    Wat is de officiële aanleiding tot vernieuwing….van gemeente uit?
    Wat kost een huis straks voor de Kamperpoortenaren?
    Hoe komt het er uit te zien?

  6. De gentrificatie van de Kamperpoort gaat inderdaad gepaard met stedelijk revanchisme.

    ELRey dit gaat mijn pet te boven, waqt is hier de vertaling in het nederlands van

  7. @dick

    Fenix niet zo mooi? Tja, waterschappen zitten allemaal in mooie, nieuwe gebouwen hé?

    Dat is geen reden Dick. Als alle huizen in Zwolle die asbest bevatten, moeten worden platgegooid dan kunnen we nog wel even verder.

    Officiële aanleiding: revitalisering van een verouderde buurt.

    Over de prijsontwikkeling:
    ⤽Nu zijn er nieuwe huizen gekomen in de Kleine Voort en de Lijnbaan. De mensen die daar wonen komen allen uit de vogeltjesbuurt en betaalden daar 240 euro per maand en nu een dikke 500!! De mensen zijn bijna allemaal 65+ en moeten rondkomen van een AOW, schandalig!⤝

    ⤽Op het terrein van de Fenix worden nieuwe huizen gebouwd, sociale koopwoningen werd er gezegd. Startprijs voor een 3 kamer appartement: 190.000 euro. Het loopt allemaal op tot een dikke 3 ton voor een 1-gezinswoning.⤝

  8. @buurtbewoner

    De stadsgeografen beschrijven het begrip gentrificatie als een proces van in gebruikname van een verloederd stadsdeel door een meer gegoede klasse die zo zorgt voor een herwaardering van de binnenstad.( Bourne L. S., “The demise of gentrification? A commentary and prospectic view”, Urban geography, 1993, 14: 95-107 )

    Stadswijken die een aanzet tot het gentrificatieproces vertonen, worden bewoond door b.v. een studentenbevolking, alleenstaanden, ouderen en mobiele werknemers. Men kan hier moeilijk op lange termijn voorspellen hoe de sociale status van zo’n wijk zal evolueren.

    Gentrificatie gaat ook niet vanzelfsprekend samen met een algemene verhoging van het inkomen en met residentiële herwaardering in de hele kernstad. Het gevaar van gentrificatie is dat de minder gegoede mensen worden verdreven of dat slechts welbepaalde buurten ( b.v. buurten met waardevolle historische gebouwen ) van een opwaardering profiteren en dat in andere ( b.v. 19e eeuwse industriële en arbeidersbuurten ) de problemen blijven bestaan.
    (Bourne L S, 1993: 95-107)

    Gentrificatie is eigenlijk een sociaal en functioneel veranderingsproces op wijkniveau. Het is ook een uiting en/of een introductie van culturele en economische veranderingen. In de desurbanisatiefase trokken niet alleen de bewoners weg uit kernsteden en stedelijke agglomeraties maar ook vele economische functies, vooral deze met behoefte aan meer ruimte en een betere ontsluiting. Gentrificatie beoogt in die zin ook het herinrichten van een verlaten economisch patrimonium door in de kernsteden een andere soort van werkgelegenheid of andere functies aan te trekken. Zo kan een verloederd haventerrein tot een recreatiegebied vernieuwd worden of een opslagplaats omgezet in trendy lofts.
    (Jones G. A., Varley, A., The reconquest of the historic centre: urban conservation and gentrification in Puebla, Mexico; Environment and planning, 1999, Vol. 31: p.1547-1566 )

    Het proces gentrificatie gaat altijd gepaard met een invasie van kapitaal. Wanneer enkele kapitaalkrachtige of hoger geschoolde gezinnen en ondernemers zich toespitsen op een weinig leefbare wijk zullen investeerders en projectmakelaars interesse gaan vertonen. Ook het stadsbestuur zal dan de renovatieprojecten promoten en steunen. Hun impact bepaalt mede de mate van verdringing van de minder gegoeden.

    Op zien Zwolsch dus inderdaad ‘Deze wijk moet wijken voor de rijken.’

  9. Ok ELRey bedankt voor je uitleg. Snap het. Ik blijf het jammer vinden dat een wijk als de kamperpoort verdwijnt.
    Wat zal de volgende zijn, ik kom zelf uit de zeeheldenbuurt. Ook daar hoor je steeds vaker geluiden, hoe gaat het verder met onze buurt.
    Huizen die verlaten worden door de huurders, komen te koop te staan, maar de verkoop gaat nog niet erg hard. Het voordeel van de enkele al verkochte huizen is dat de wijk net zo als de kamperpoort tegen de vlakte gooien er niet zo maar bij is. Maar de goedkopere huur sector is straks met een vergrootglas te zoeken in Zwolle

  10. @ El: Zoals ik al aangaf is de schoonheid van De Fenix een kwestie van smaak. Wat waterschappen ermee te maken hebben weet ik niet. Daat gaat het om de functionaliteit. Hoe lang functioneerde De Fenix al niet meer… WP-gebouwen en/of kunstwerken zijn vaak ver van je blikveld verwijderd. Ook van je geurveld, da’s in sommige gevallen maar goed ook.

    Tja de asbest-tekst komt dus van een ander medium. Vanzelfsprekend kan ik niet oordelen over hun bron en hoe ze aan de info komen.
    Was de bouwkundige staat overal nog goed?

    Dit is iets: revitalisering van een verouderde buurt.
    * Was dat ook 1 van de aanleidingen om Holtenbroek op te knappen?

    240 Euro is natuurlijk wel erg weinig, ze krijgen vast subsidie/aanvulling? Ook zullen ze meer voorzieningen hebben. Maar een dikke 500-kaal is veel voor alleen een AOW-uitkering. Zitten daar voor het overgrote deel AOW-ers?

    Zelfs met de huidige hypotheekrente is 190.000 euri veel geld. Zit in die woorden “sociale koopwoningen” ook niet één of andere compensatie?

    Zijn er plannen/manquette te bekijken om te zien hoe het gaat worden?

  11. Nog een poosje en dan woont meer dan driekwart van de inwoners van Nederland in een koophuis. Dan heeft de overheid jouw geld in de zak.

  12. Een vergelijk tussen huur- en koopwoningen kent vele aspecten en is nogal persoonlijk. In Zwolle is er nog keus, weet niet hoe de ontwikkeling in NL is. Daar is vast wel wat over te vinden op internet. Feit is dat de macht van de cooperaties de laatste tijd aardig in het geding is. Dan zijn er nog vele commerciële verhuurders en particulieren. Vind de discussie “betaalbaar wonen voor iedereen” belangrijker.

  13. Zijn er plannen/manquette te bekijken om te zien hoe het gaat worden?
    Door dick, op 8 oktober 2009 om 15:33

    Ja dick die hebben hier al op de site gestaan mooie tekeningen hoor

  14. ik breek even in, buurtbewoner, ik hoor helemaal niks over slopen en buurt plat gooien??!! als dat gebeurd keten ik me vast aan me huis>:(

  15. hoi natascha,
    Denk dat het nu wat minder is maar in de straat waar ik heb gewoond, trompstraat is daar serieus een poos sprake van geweest.
    Daar is veel weerstans tegen geweest, toen is er voor opknappen gekozen. Maar toen werd er wel bij gezegd dat de bewoners gezien de leeftijd van de huizen, er rekening mee moesten houden dat dit 1 van de laatste keren zou zijn. Bij vele mensen kwam dezelfde reactie als die jij geeft.
    En nu gaan de huizen die vrij komen in de verkoop, vind dat er nog aardig wat vooor vragen. Kom nog regelmatig in de buurt. En zie dat de huizen te koop zijn gezet dat er lang staan. En dat terwijl er volgens mij genoeg vraag is naar betaalbare huurwoningen. En er volgens mij niks mis is met deze woningen, ze zijn goed van formaat.Wij hebben er ook een lange tijd met zijn zessen gewoond.

  16. Geboren Jan van Riebeek 2 jaar gewoond, 15 jaar met ouders in de Abel Tasman gewoond, toen zelf in de Heemskerck 6 jaar en nu sinds 2,5 jaar in de Rijp. M’n hele leven dus;)

    Ze vragen ook belachelijk veel geld voor die simpele (maar goede!) huizen, daarom staan ze zo lang te koop. Er zijn weinig verbeter mogelijkheden.

  17. inderdaad natascha, in denk dat het grootste probleem ook is weinig verbeter mogelijkheden, een niet zo’n grote tuin. Dus laat deze woningen in de verhuur. Maar ja ik denk als dat gebeurt gaan de woningen in de buurt waar we het over hebben nog een jaar of 10 mee en dan word er weer over sloop gesproken de woningbouw wil er volgens mij niet meer al te veel in investeren na de laatste renovatie.

    Zo gaan er weer woningen voor de mensen met een smallere beurs verloren er jammer!!! Zeker in deze tijd waarin er velen moeten inleveren

  18. @El

    Op zien Zwolsch dus inderdaad ‘Deze wijk moet wijken voor de rijken.’

    Zo blijkt maar weer dat je met boerenverstand zonder boekenwijsheid tot een zelfde conclusie komt komen.

  19. Heb trouwens ook zo’n flauw vermoeden dat na de kamperpoort ( schildersbuurt was als eerst eigenlijk) eerst de indische buurt aan de beurt is en dan daarna idd de wipstrik ook wel weer in beeld komt.

    Alhoewel ik meen dat de flatjes in Dieze oost ook plat gaan toch?

    Als er goede sociale huur voor terug komt maakt het nog niet zo veel uit ( oke je verliest het karakter van zo’n buurt) maar meestal is het meteen 100 tot 200 euro huur in de maand meer.

  20. Dat verhaal of ‘gentrificatie’ is wel interessant. Ik kan me natuurlijk goed voorstellen dat mensen die in de bewuste straten woonden, bijzonder ongelukkig zijn met de sloop van woningen. Maar het is niet zo dat de gehele wijk voor de vlakte gaat. Veel mensen kunnen trouwens ook in de wijk blijven wonen.

    Ik vind wijkvernieuwing zo slecht nog niet, al dupeert het altijd een groep mensen. Als het helpt om bepaalde problemen voor te zijn, is het misschien wel beter dan de boel laten doorsudderen. Je kunt het ook positiever bekijken: er wordt tenminste in de wijk geïnvesteerd.

  21. derk & F. bedankt; tekeningen zien er wel goed uit vind ik. Vind dat punt van de “eventuele verhoging van de woonlasten” erg belangrijk. Is daar nog geen politieke uitspraak over gedaan?

    Mooi verwoord Roy

    Ik vind wijkvernieuwing zo slecht nog niet, al dupeert het altijd een groep mensen. Als het helpt om bepaalde problemen voor te zijn, is het misschien wel beter dan de boel laten doorsudderen. Je kunt het ook positiever bekijken: er wordt tenminste in de wijk geïnvesteerd.

  22. Ach ja, dat deze investering in de wijk gepaard gaat met het weren van minder welvarende en gemarginaliseerde stadsbewoners, maakt sommigen kennelijk niets uit.

  23. Er worden de vreemdste vragen gesteld maar deze is nog niet over tafel gegaan?

    Vind dat punt van de “eventuele verhoging van de woonlasten” erg belangrijk. Is daar nog geen politieke uitspraak over gedaan?

  24. Politieke uitspraken? Hoezo? Door wie?

    Dan toch maar eens wat oud zeer oprakelen:
    In 2003 werd met trots het plan van Krier en Kohl gepresenteerd. Er was jarenlang met alle partijen zoals de gemeente, bewoners, de woningbouwverenigingen etc. hierover overlegd en zo zou het gaan gebeuren. De dag na de presentatie liet Baarslag weten dat het een leuk plan was, maar natuurlijk niet te betalen.

    Dit resulteerde in een opstand ‘Operatie Chaos’. De maandagochtend daarop werden van 7 tot 9 (bijna) alle toegangswegen tot de wijk door de bewoners afgesloten werden wat onder andere tot een grote file op de A28 leidde.

    Een actie zonder resultaat, want geen maand later bleek de gemeente al een alternatief plan “heroriëntatie herstructurering Kamperpoort” klaar te hebben. En dat plan is het verder geworden. Vanaf dat moment was het duidelijk dat er geen plaats zou zijn voor betaalbare woningen in de Kamperpoort.

Reacties zijn gesloten.