Marte Röling – Portretten van een liefde

Zwolle – Vijftig portretten van bijna twee bij twee meter van Henk Jurriaans vormen het middelpunt van de tentoonstelling Marte Röling – Portretten van een Liefde, die vanaf 19 januari 2010 te zien is in Museum de Fundatie. Henk Jurriaans en Marte Röling waren 36 jaar samen toen Jurriaans in 2005 overleed. Marte Röling schilderde zijn portretten in de jaren daarna. Het is haar persoonlijke relaas van een grote liefde.

 portret_henk_jurriaans_afbeelding_1_met_marte_rling_-_foto_duncan_wijting.jpg
foto’s: Duncan Wijting

Marte Röling (Amsterdam, 16 december 1939) staat bekend om haar grote schilderijen en beelden. Zij studeerde vanaf haar zestiende aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam, waar ze onder andere les kreeg van haar vader, G.V.A. Röling. Vanaf 1959 exposeerde ze zowel in Europa als de Verenigde Staten. Rölings modetekeningen voor Het Parool en haar portretten van koningin Beatrix maakten haar bekend bij het grote publiek. Van jongs af aan wilde Röling monumentaal werken. Kolossale sculpturen, glas-appliqué’s, plafondschilderingen en theaterdecors ontstonden. Haar werk is wijd verspreid in openbare en bedrijfscollecties en in particuliere verzamelingen. Het gaat Marte Röling – die minstens zo opvallend is als wat zij maakt – om de schoonheid en de ontroering in haar kunst.

portret_henk_jurriaans_afbeelding_3_-_foto_duncan_wijting.jpg

Kern van de expositie in Zwolle vormen Marte Rölings postume portretten van de kunstenaar en psycholoog Henk Jurriaans. In felle kleuren en verschillende poses beeldt ze Jurriaans af. Bij hun eerste ontmoeting in 1969 dacht Röling: “Dat is wat ik bedoel”. Een groots en meeslepend leven samen volgde. De onafhankelijke denker Jurriaans introduceerde in de jaren zeventig een aantal onconventionele opvattingen over psychologie en kunst. Hij moedigde zijn patiënten aan om alleen maar dingen te doen die goed voelden. In de jaren tachtig – toen Marte Rölings bekendheid toenam – werd Jurriaans ook haar technisch adviseur. Zij woonden en werkten op het Groningse platteland, samen met Adrienne Morriën, Alissa Morriën en Wanda Werner. Na Jurriaans’ dood zijn ze bij elkaar gebleven, werken ze samen aan grote projecten en delen lief en leed. Het verlies van Jurriaans sloeg een grote wond. Door telkens weer zijn portret te schilderen “kan ik me lekker op hem concentreren” merkte Röling in De Groene Amsterdammer op. De tentoonstelling in Museum de Fundatie omvat naast de portrettenreeks van Henk Jurriaans een uitgebreide keuze van recente schilderijen. Het is de eerste keer sinds lange tijd dat Marte Röling in een museum haar werk tentoonstelt.
 
“Museum de Fundatie beheert een omvangrijke collectie beeldende kunst die zijn oorsprong heeft in de verzameling van Dirk Hannema, oud-directeur van Museum Boijmans Van Beuningen, en later belangrijke aanvullingen kende met onder meer de kunstcollectie van de Provincie Overijssel. Museum de Fundatie heeft twee schitterende locaties: Kasteel Het Nijenhuis bij Heino en het Paleis a/d Blijmarkt in Zwolle.” Museum de Fundatie wordt ondersteund door de BankGiro Loterij. Tentoonstelling: Marte Röling – Portretten van een Liefde Periode: 19 januari t/m 24 mei 2010 Locatie: Paleis a/d Blijmarkt, Blijmarkt 20, Zwolle Openingstijden: di t/m zo 11.00 uur – 17.00 uur Informatie: www.museumdefundatie.nl of 0572-388188  
Artikel delen:
Reactie 1

Reageer