Sinterklaastraditie in de Torenkamers

Zwolle – De 600-jarige Sassenpoort presenteert "Sinterklaastraditie in de Torenkamers". Van 4 november t/m 9 december besteedt "Zwolle Sinterklaasstad over de IJssel" in samenwerking met het Sinterklaasmuseum Zwolle speciale aandacht aan de traditie van Sint Nicolaas in Nederland.

 sinterklaasstad_sassenpoort_600.jpg

De bijzondere tentoonstelling "Sinterklaastraditie in de Torenkamers" geeft een overzicht van deze eeuwenlange traditie aan de hand van kinder- en muziekboeken, tekeningen, (historische) prenten, Sinterklaaskostuums en verschillende Sinterklaasitems die speciaal voor deze tentoonstelling zijn opgenomen en neergezet op onverwachte plekken in de Sassenpoort. Naast deze tentoonstelling is er rondom het thema van Sinterklaas veel meer te doen in Zwolle. In de expositie maakt de bezoeker kennis met een gevarieerd beeld van de Sint: als heilige, huwelijksmakelaar, volksheld en kindervriend. Het museum mocht voor deze tentoonstelling putten uit de rijke en bijzondere particuliere verzameling van Wim Theunissen uit Amersfoort.

Tentoonstelling
Hoe oud is Sint Nicolaas? Waarom kreeg Sinterklaas pas in 1850 voor het eerst gezelschap van een Zwartepiet? Hoe maak je chocoladeletters? Waarom speculaaspoppen? En dat roze marsepeinen varken? De Pieten strooien, wat is de reden? En wat maakt de Sint een kindervriend? Wie is toch die Russische Nicolai? En de Amerikaanse Santa? Op die vragen, en vele andere, geeft de tentoonstelling antwoord. De expo vertelt het verhaal vanaf de geboorte van Nicolaas en ook hoe het verhaal veranderde in 1850 en het een echt Nederlands feest werd, tot aan de dag van vandaag. Compleet met alles wat er bij hoort aan koek en snoep. Ook dat Nicolaas de jongste bisschop ooit was, namelijk 17 jaar, en dat juist die verhalen van wat hij deed in die tijd, nu nog de reden zijn waarom we onze schoen zetten. En waarom we gouden munten van chocola eten. De letters van banket en chocola schrijven ook meer geschiedenis dan menigeen denkt….. We verklappen natuurlijk niet alles, want dàt is Nicolaas eigen. Alle dagen zijn er in de Sassenpoort professionele rondleidingen door Annemiek Littlejohn, van 4 november t/m 9 december 2009.

Openingstijden Sassenpoort:

 • woensdag t/m zondag van 11.00 -17.00 uur,
 • donderdag koopavond tot 21.00 uur.
  (Volwassenen € 2.00 p.p., Kinderen tot 12 jaar € 1.50 p.p.)

Overige Zwolse Sinterklaasactiviteiten
Het blijft niet bij een tentoonstelling alleen. Zwolle mag in die periode met recht Sinterklaasstad over de IJssel worden genoemd. Voor kinderen tot 12 jaar is er een kleurplaatwedstrijd met mooie prijzen in samenwerking met Intertoys Zwolle/Kampen/Wezep en Meinesz & Bennesz Kado en houten speelgoed te Zwolle. Ook is er een Lego-telwedstrijd voor kinderen tot 15 jaar: Uit hoeveel legosteentjes bestaat de Lego-Sinterklaas die op de tentoonstelling in de Sassenpoort te bewonderen is? Ook hier zijn mooie prijzen bij te winnen. Het Sinterklaasmuseum Zwolle presenteert in dezelfde periode een bijzondere tentoonstelling Sinterklaas in Beeld, honderden beelden en afbeeldingen van de goedheiligman kunt u daar bewonderen. (Open tijdens winkeltijden.)

Overige activiteiten gedurende de expositieperiode:

 • 1 november:
  Opening voor genodigden. Presentatie van ‘Het boek van Sinterklaas en Zwarte Piet’ (Uitgeverij D33, 2009, auteurs dhr. G. Dragt en mv. A. Wijnbeek).
 • 4 november t/m 9 december:
  Bijzondere schilderijenexpositie in wijkcentrum De Enk.
 • 8 november:
  Mondovino wijnproeverij met een stevige Spaanse afdronk in de Proosdij.
 • 22 november:
  Optreden Stan Fritschy, verhalenverteller in de Sassenpoort.
 • 29 november:
  Chocolademelk concertmiddag in de Proosdij.
 • 29 november:
  Optreden Stan Fritschy, verhalenverteller in de Proosdij.
 • 4 november t/m 9 december:
  Bijzondere Sinterklaas(roe)te door de gehele Zwolse binnenstad.
 • Sinterklaas knutselmiddagen bij en door Koud Kunstje.

Voor actuele informatie verwijzen we u naar de website www.sinterklaasmuseumzwolle.nl

Artikel delen:
Reacties 7
 1. leuk zo’n tentoonstelling, als het even kan ga ik er heen.
  Mooi dat er Zwollenaren zijn die zich inzetten om de deze nederlandse traditie in stand te houden. Er is al zoveel commentaar geweest op deze oerhollandse traditie. Hulde.


  ⚠️ Meld

 2. winkeliersfeestjes……..vaderdag…moederdag….opa/omadag…en zo kan ik nog wel een poosje doorgaan.
  Alles gericht op de middenstand..


  ⚠️ Meld

 3. Rene, hoezo winkeliersfeestje, je kunt het zo duur of goedkoop maken als je zelf wil, wij maken er een gezellige avond van met het sinterklaas dobbelspel, en dat kost echt niet veel.
  Dan is je verjaardag ook een winkeliersfeestje, of krijg je dan geen kado’s, je geeft geen feestje en zo vieren velen hun verjaardag allemaal om de wijkelier te spekken.
  Bij het bezoek van een voetbalwedstrijd spek je de…., ga je naar een cafe dan spek je …… haal je boodschappen dan spek je…… maar gelukkig hoeft niets maar je loopt volgens mij ook veel leuke dingen mis. Maar dat telt voor jou vast niet.


  ⚠️ Meld

 4. Sinterklaas begint pas over 2 !!! maanden, moet je er nou al over beginnen?
  Gaan we ons straks op 5 januari alvast ook maar op de paashaas verheugen, lijkt me even overbodig.
  Geniet nog maar even lekker van de laatste zonnestraaltjes en ga nou niet met z’n allen verlangen naar die donkere grauwe flutmaand in een verre toekomst.


  ⚠️ Meld

 5. @assendorper, heb je zin om volgende week samen de vuurwerk bestellijst vast in te vullen ?
  Ik kan gewoon niet wachten en slaap er ook al niet meer van, jij ook ?


  ⚠️ Meld

Reageer