Overdracht unieke fotocollectie Wispelweij

Op vrijdag 9 oktober 2009 vond in het Historisch Centrum Overijssel gevestigd aan de Eikenstraat de officiële overdracht plaats van de glasnegatievencollectie van de Zwolse amateurfotograaf Gerrit J. Wispelweij (1850-1916).

09-10-2009_overdracht_foto_archiet_wispelwey_aan_hco_1.jpg
Plus minus 1000 glasnegatieven klaar voor digitalisering …

Wispelweij was directeur van de bekende Zwolse ijzergieterij. Daarnaast was hij een enthousiast amateurfotograaf, die vanaf 1892 honderden foto’s heeft gemaakt van ondermeer Zwolse stadsgezichten, maar ook van uitstapjes in de omgeving. Hij beschikte over verschillende camera’s en lenzen, waarmee hij veel experimenteerde. Daarbij legde hij nauwkeurig vast onder welke omstandigheden hij zijn foto’s had genomen: niet alleen de locatie, maar ook de weersomstandigheden en de belichtingstijd. Het resultaat is een boeiende collectie beelden van Zwolle rond de voorlaatste eeuwwisseling.

09-10-2009_overdracht_foto_archiet_wispelwey_aan_hco_2.jpg
Alle negatieven voorzien van tekst …

09-10-2009_overdracht_foto_archiet_wispelwey_aan_hco_3.jpg
De kleinzonen Hendrik-Willem en Rienholt-Piet met glasnegatieven …

09-10-2009_overdracht_foto_archiet_wispelwey_aan_hco_4.jpg
Een van de vele opnamen van de Oosterkerk vanaf de watertoren …

Na een presentatie door Ester Smit, beheerder beeldmateriaal van de HCO, werd de Akte van schenking ondertekend. Door de actieve bemiddeling van de werkgroep Zwols Industrieel Erfgoed van de Zwolse Historische Vereniging hebben de kleinzoons van de fotograaf besloten de collectie glasnegatieven onder te brengen bij het HCO. Het HCO is zeer content met deze bijzondere en unieke aanwinst.

09-10-2009_overdracht_foto_archiet_wispelwey_aan_hco_5.jpg
Overdracht onder toezicht van grootvader Gerrit Jacobus Wispelweij …

09-10-2009_overdracht_foto_archiet_wispelwey_aan_hco_6.jpg
Artikel delen:

Reageer