Ruim 1100 papiercontainers uitgezet in Assendorp

Zwolle – Wat in 2007 begon als proef in een deel van de Aalanden, is in drie jaar uitgegroeid tot een succesvolle vorm van gescheiden afvalinzameling in de hele gemeente Zwolle. Het gaat om de papierinzameling via blauwe minicontainers. Op zaterdag 10 oktober hielp wethouder Alida Kastelein met de leerlingen en ouders van basisschool De Mozaïek in Assendorp mee bij het uitzetten van de laatste 1124 blauwe papiercontainers in Zwolle.  

containers.jpg

In totaal zijn in Zwolle zo’n 35.000 blauwe papiercontainers uitgezet. Dit betekent dat 94% van de huishoudens die in aanmerking komen voor een papiercontainer meedoet. Het inzamelen via de papier-container is namelijk op vrijwillige basis. Al snel na de start van de inzameling steeg de hoeveelheid oud papier in de betreffende wijken al met ongeveer 30%. Dat papier zat voorheen in het restafval. De opbrengst van oude papier komt ten goede aan de lokale scholen, kerken, scoutingclubs en verenigingen die voorheen de inzameling verzorgden. De leerlingen van De Mozaïek, die zaterdag meehielpen bij het uitzetten van de containers mogen een doel kiezen voor een deel van de papieropbrengst.

Gescheiden inzameling loont!

 Met de papiercontainer wordt het gescheiden inzamelen van oud papier eenvoudiger. De bewoners hebben namelijk een ruime, droge voorziening om oud papier in te bewaren. Door de afgesloten minicontainers blijft er geen papier op straat liggen tijdens de inzameling. En nog belangrijker: het is veel beter voor het milieu. De 30% oud papier die extra wordt ingezameld, verdwijnt niet meer met het restafval in de verbrandingsoven, maar wordt gerecycled tot nieuw papier. Dat scheelt CO2 uitstoot én er hoeven minder bomen te worden gekapt voor de papierproductie. 

Recyclebaar materiaal úit de grijze container

 Onder het motto ‘Grijs is fout, afvalscheiden is goud’ zet ROVA de komende jaren verder in op het verbeteren van de gescheiden inzameling van afval. Het doel is om alle materialen die herbruikbaar of recyclebaar zijn uit de grijze container te krijgen. Op deze wijze wordt alleen het echte afval verbrand. Al het andere is geen afval maar is een nuttige grondstof voor nieuwe producten. De gescheiden inzameling van papier, maar ook bijvoorbeeld van kunststof verpakkingen is hiervan een goed voorbeeld.

Artikel delen:
Reacties 10
 1. Papier / blik en glas wordt hier al geruime tijd gescheiden hier in Hattem en sinds kort kunnen we ook het plastic apart aan de weg zetten, dit wordt ook weer hergebruikt en het scheelt ook een eind met de restafval container.

  Lopen wij nu voor of jullie nu achter??;D

  Oja ASSENDORPER bof jij even dat je in die kerk woont, komt er ook een deel van de opbrengst jou kant op:D:D


  ⚠️ Meld

 2. Papier werd hier al apart opgehaald maar niet in die minicontainers maar gewoon als bundeltjes of in kartonnen dozen. Glas gaat natuurlijk in de glasbak en ook dat doen we hier in Zwolle al jaren. Wat betreft het blik: Blik hoef je niet apart in te zamelen. Dat kan met een magneet uit het restafval gehaald worden.

  ‘Attem loopt dus achter ;D


  ⚠️ Meld

 3. Het zou fijn zijn als er in het Winkelcentrum Zuid een algemene papierbak komt te staan (onder de grond). Ik woon boven het winkelcentrum en heb dus geen blauwe container. Graag zou ik mijn papier, wat ik al appart houd, ook gescheiden kunnen inleveren aangezien het niet meer wordt opgehaald door de scouting of scholen.


  ⚠️ Meld

 4. @ Oldeneelkasteel: bij de kringloopwinkel ad Nieuwe Deventerweg staat een papiercontainer waar je je papier (tijdens openingstijden) kunt achter laten.


  ⚠️ Meld

 5. blauwe afvalcontainer
  Ik woon in de aa-landen en heb dus als proefkonijn gefungeerd. Het scheelt een hoop gedoe en is best wel handig als je eraan gewend bent. Het enige wat mij stoort is dat ze zo lelijk zijn. Ik woon in een prachtige groene wijk en die lelijke blauwe dingen duiken overal op.


  ⚠️ Meld

Reageer