Natuurmiddag in Doepark Nooterhof

Zwolle – Ook in Doepark Nooterhof is de herfst begonnen. In een stralend najaarszonnetje deden zo’n vijftig kinderen van Basisschool Het Atelier uit Assendorp, vandaag mee aan de natuurmiddag. Landstede-studenten organiseerden de middag in het kader van hun opleiding Life & Nature Specialist. Doel voor de deelnemende kinderen was, naast een lekker middagje in de gezonde buitenlucht, kennismaken met de natuur. Doel van de Landstede-studenten was vooral het leren organiseren van dergelijke excursies en alles wat daar bij komt kijken.

 

nooterhof.jpg

Onder begeleiding van de leerkrachten en enkele ouders werden de kinderen aan het werk gezet. ‘Zien, voelen en ruiken van de natuur is belangrijk om de natuurbeleving bij kinderen te ontwikkelen’ aldus Marjolein Schleper, leerkracht op katholieke basisschool Het Atelier in Assendorp. De op loopafstand van het park gelegen school is de eerste die in samenwerking met de natuuropleiding van Landstede dergelijke groen-excursies organiseert. Schleper: ‘Voor de kinderen is dit een heerlijke omgeving. Je ziet dat ze vol enthousiasme met de opdrachten aan de gang zijn’.

‘We werken in drie groepen. De kinderen van groep 1 en 2 gaan aan de slag met het maken van collages en egelburchten van natuurlijk materiaal. De groepen 3 en 4 maken een natuurlijk weefgetouw en de groepen 5 tot en met 8 maken herfstkijkdozen van materiaal dat ze in het park vinden’.  Ook voor de Landstede-studenten is het leuk. De kinderen zijn nieuwsgierig en vragen van alles over de dingen die ze in het park vinden. Docent en coördinator van het Doepark Nooterhof, Willem Evertse: ‘De studenten zijn hier de afgelopen drie weken mee bezig geweest. Ze beginnen met een plan van aanpak en regelen verder de gehele excursie zelf. Op zo’n middag let ik bijvoorbeeld op de presentatietechniek van de studenten en hoe ze omgaan met de kinderen. Met kinderen uit groep 3 ga je bijvoorbeeld anders om dan met de kinderen uit groep 8. De opleiding Life & Nature Specialist is heel praktijkgericht. Het organiseren van dit soort bijeenkomsten past prima in het onderwijsprogramma. Vorig jaar organiseerden de studenten zelfstandig een expositie over natuur en afval in de expositieruimte van de Kruidwisch’.  Meer informatie over de opleiding Life & Nature Specialist en het doepark is te vinden op http://www.landstede.nl/ en http://www.doeparknooterhof.nl/

Artikel delen:

Reageer