Proef met papiercontainer in Zwolse wijken

De gemeente Zwolle start vanaf 9 februari 2007 één jaar durende proef waarbij het oud papier en karton huis-aan-huis worden opgehaald via blauwe papiercontainers. De proef wordt gehouden bij alle laagbouwwoningen in de wijken Aalanden (Bekenbuurt en Diepenbuurt) en Brinkhoek In totaal gaat het om bijna 2500 huishoudens.

 

Indien inwoners van het proefgebied geen gebruik gaan maken van de container moeten zij er rekening mee houden, dat bij degenen het oud papier enkel nog via de papiercontainers wordt opgehaald. Papier dat los of in dozen op straat wordt aangeboden, wordt niet meer meegenomen. Maandag 29 januari deelt wethouder van Dooremolen de eerste blauwe papiercontainer uit. Met de proef wil de gemeente Zwolle onderzoeken of een efficiëntere scheiding van oud papier en karton uit het restafval mogelijk is. Momenteel wordt namelijk zo’n 60% van het oud papier gescheiden aangeleverd, terwijl de landelijke doelstelling 85% is.

Artikel delen:
Reacties 17
 1. Ik zou er niet direct op zitten te wachten; w?©?©r zo’n ding bij huis. Maar goed, nu zit ik ook elke keer te kijken waar ik mijn oud-papier opsla totdat er weer opgehaald wordt. Als ik naar dat laatste kijk, laat ze dan toch ook bij mij maar zo’n ding droppen (alleen woon ik in de verkeerde wijk)


  ⚠️ Meld

 2. Ik zit me trouwens te bedenken, wellicht dat combi-containers een idee zou zijn.
  Maak niet een oud-papier-container maar een container waar je bijvoorbeeld een gedeelte hebt voor oud-papier en een gedeelte voor _bijvoorbeeld_ blik of plastic.
  De grijze container zou ik graag zo houden. De groene zit bij ons ook zelden vol maar als je ?©?©n keer in de tuin gaat werken gaat het wel erg hard. Maar ook een combinatie van oud-papier met groen zou misschien een idee zijn.


  ⚠️ Meld

 3. Dom trouwens…. blik apart inzamelen heeft weinig nut omdat dat met magneten gescheiden kan worden in de afvalverwerkingsintallatie.


  ⚠️ Meld

 4. @WFvN Of stapels papier in je schuur wat toch altijd in de weg ligt, of een container in de hoek van je tuin drukken, is die container toch handiger.

  Apart blik deel lijkt me ook niet handig, hoeveel blik heb je nu per week? Bij ons zal dat niet meer dan 1 a 2 blikken zijn. Net als plastic, zolang er nog statiegeld op de flessen zit, leveren we die gewoon in. Zodra statiegeld verleden tijd is, dan lijkt me dat wel handig ja.


  ⚠️ Meld

 5. Misschien een domme vraag van mij, maar ik kan het niet terugvinden in het stukje. Wat gaat er dan gebeuren met de kilo’s papier welke in een bepaalde wijk worden opgehaald? Gaat dat geld dan naar bv de wijkcentra, school etc? Hier in de Wipstrik bewaar ik trouw al het oud papier voor de wijk. Is de wijk dan dat stukje extra inkomen kwijt?


  ⚠️ Meld

 6. Nee, blik is niet zo snugger en in mijn geval aluminium ook niet (sommige huishoudens misschien wel overigens)
  Wat ik nog w?©l prettig zou vinden is een vak voor glas. Dus combinatie glas/papier


  ⚠️ Meld

 7. Sil in wel deel van de wipstrik woon je?

  Want ons (zeeheldenbuurt) oud papier is voor de wandelvereniging en hebben ze gister nog opgehaald ;D


  ⚠️ Meld

 8. Sil, jups, nu is het de gemeente die het ophaalt, ipv dat je het aan de wijk/kerk/padvinderd of wat dan ook geeft. je bent natuurlijk vrij dat ding niet te gebruiken he, maar gewoon ophalen (je papier aan de kant van de weg zetten) doen ze in de genoemde wijken niet dat jaar.

  Maar denk dat die verenigingen etc eens moeten gaan bedenken dat ze beter tijd in nuttigere dingen steken, als je dat soms hoort verdienen ze er net een paar euro me, voor al die moeite. Lijkt mij dom 🙂


  ⚠️ Meld

 9. @Natascha Dat klopt, gisteren ging hier de ‘vuilniswagen’ weer voor de deur langs. Ik weet niet wie de opbrengst krijgt, maar voor die ronde bewaar ik het altijd. Ik vind persoonlijk dat degenen die het oude papier hier in de wijk ophalen wel benadeeld worden als de gemeente de proef geslaagd vind en bij iedereen zo’n papierbak gaat plaatsen.

  @Roland, je hebt gelijk dat het oude papier te weinig opbrengt voor de wijken, maar elke euro is er toch eentje…


  ⚠️ Meld

 10. tuurlijk nog zo’n lelijk ding erbij, heb ik zometeen een grijze, groene en blauwe in de tuin staan… welke kleur volgt?? Straks is mijn tuin een afval-inzamelpunt… ik moet zo’n ding niet!!


  ⚠️ Meld

 11. Ik wil ook zo’n container scheelt weer een berg papier in de schuur en in de tuin is plek genoeg.
  Misschien dat de gemeente de opbrengst per wijk kan bijhouden en eventueel de opbrengsten verdelen over de clubs/verenigingen die er normaal inzamelen?


  ⚠️ Meld

 12. Dat verdelen van geld kan je dan maar een beperkte tijd doen, want dan kan een nieuwe club er dus zowiezo geen aanspraak meer op maken in de toekomst? Ik denk dat je de inzameling dan net zoals nu moet laten co?¶rdineren door die organisaties. En de ROVA-wagens voor het inzamelen kunt blijven gebruiken (wordt in Stadshagen namelijk al gedaan door de Krullevaar).
  Ik wil wel zo’n afvalbak extra hoor in de tuin! Kom maar op met dat ding! Scheelt weer elke keer een doos vor het oud papier extra in huis halen voor het bij elkaar rapen van het oud papier zelf…


  ⚠️ Meld

 13. Ik ben een bewoner in de bekenbuurt en ze zijn vanochtend gebracht en ik moet je zeggen het is geen gezicht al dat kunstof langs de straat vandaar dat ik hem heb gewijgerd.
  Voor dat u hem neemt kom gerust kijken het is geen gezicht en dat voor een wijk die zo lekker groen is het is een aanfluiting.  ⚠️ Meld

 14. Hier in zuid staat er bij de kringloop een grote oudpapiercontainer. Ik breng er met de fiets en auto regelmatig een tasje vol heen. Dat hou ik ook liver zo. Dan ben ik er vanaf als ik wil en ik zou niet weten waar ik dat knalblauwe ding in mijn tuintje kwijt zou moeten. Misschien als bloembak?


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.