Uniek proefproject gescheiden afvalinzameling

Zwolle – In heel Nederland starten gemeenten met de gescheiden inzameling van kunststof verpakkingen. En dat is goed nieuws want gescheiden kunststof afval levert een waardevolle grondstof op voor nieuwe producten. De gemeente Zwolle wil onderzoeken wat de meest efficiënte vorm van kunststof inzameling is. Daarom start in de Veerallee en Hogenkamp een uniek proefproject. Als eerste gemeente in Nederland start Zwolle vanaf januari 2010 met een proef van twee jaar, waarbij de grijze container niet langer voor restafval wordt gebruikt, maar voor kunststof verpakkingen. Het restafval wordt dan verzameld in nieuw te plaatsen ondergrondse afvalcontainers. Gft-afval, papier én kunststof worden wel huis-aan-huis ingezameld.

Het doel van de proef is het onderzoeken van mogelijkheden om de hoeveelheid restafval te verminderen. Daarnaast is de doelstelling van de overheid dat 60 procent van de kunststof verpakkingen wordt hergebruikt. Daar blijft Zwolle momenteel onder. Aangezien kunststof verpakkingen een groot deel uitmaken van het restafval is gekozen voor deze proef.  

Onder het motto ‘Grijs is fout, afvalscheiden is goud’ zetten de gemeente Zwolle en ROVA de komende jaren verder in op het verbeteren van de gescheiden inzameling van afval. Het doel is om alle materialen die herbruikbaar of recyclebaar zijn uit het restafval te krijgen. Op deze wijze wordt alleen het echte afval verbrand. Al het andere is geen afval maar is een nuttige grondstof voor nieuwe producten. De gescheiden inzameling van kunststof verpakkingen, maar bijvoorbeeld ook van gft-afval en oud papier is hiervan een goed voorbeeld.

De gemeente en ROVA organiseren twee inloopbijeenkomsten, waar bewoners met vragen terecht kunnen. Daarnaast zijn er op de bijeenkomsten overzichten van de locaties van ondergrondse afvalcontainers en worden er demonstraties met een ondergrondse container gegeven. De informatieavonden vinden plaats op:

Veerallee

Datum: 15 oktober 2009 Tijd: 16.00 tot 20.00 uur Locatie: Wijkcentrum ’t Veerhuis, Koningin Wilhelminastraat 91

 

Hogenkamp

Datum: 19 oktober 2009 Tijd: 16.00 tot 20.00 uur Locatie: Wijkcentrum Dieze Oost, Zerboltstraat 61  

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

3 gedachten over “Uniek proefproject gescheiden afvalinzameling”

  1. Hopelijk wordt het net zo’n succes als in Hattem. Hier hebben we plasticzakken van de gemeente gekregen om daar het plastic in te doen.
    scheelt aanzienlijk in de grijze container.

    Onlangs stond er een artikel in de krant dat apart inzamelen van plastic niet erg was aangeslagen.
    Volgens mij zijn er vele Gemeentes nog niet mee bezig.

    Doordat wij hier in Hattem per container betalen merkt Koko het ook in zijn portemonnee!! Kan ik weer een balletje extra kopen 😀

  2. koko ik denk ook dat dergelijke maatregelen zoals ze dat in Attem aanpakken wel een kans van slagen heeft,maar zolang de consument het niet in zijn portemonnee voelt zijn ze erg gemakzuchtig

  3. Ik ben absoluut voor gescheiden afvalinzameling. Maar ik blijf problemen hebben met dat kunststofgebeuren. De eisen van het papier wat er niet aan mag zitten, de vleesbakjes en frietbakjes die niet mogen in ieder geval.

    Ik kijk tegenwoordig in ieder geval onder op de verpakking. Zie ik er 3 pijltjes in een driehoek op staan, dan ben ik maar in de veronderstelling dat dat kunststof recyclebaar is en doe ik het dus bij het kunststofafval.
    Maar alle papier eraf weken ga ik dus niet doen (noem het maar gemakzuchtig).
    En de vleesbakjes mogen er niet in, vermoedelijk vanwege het absorberende andere materiaal in de bodem. Maar hoe zit het met de andere kunststofbakjes van hetzelfde materiaal maar dan zònder zo’n absorberend laagje?

    Willen ze zoiets echt succesvol maken, dan zullen ze voor mensen als ik misschien toch beter een bepaald ‘merkje’ erop zetten denk ik.

    De blauwe papiercontainer heb ik met plezier zien komen maar idee uit het bericht lijkt mij minder geslaagd.

Reacties zijn gesloten.