Brandbrief GL/DG voor B&W inzake Zwartewaterallee 8

Zwolle – Onlangs is het pand aan de Zwartewaterallee 8 gekraakt. Het doel van de krakers is om een sociale functie aan het gebouw te geven met ondermeer een weggeefwinkel, ateliers en andere werkruimtes. GroenLinks/De Groenen vindt deze invulling van leegstaande gebouwen heel goed, zeker ook in deze financieel moeilijke tijd. Bovendien is de weggeefwinkel is een prima initiatief met het oog op duurzaamheid door hergebruik van spullen. Zij vinden het jammer dat het de gemeente tot nu toe niet is gelukt om de deze voorziening onderdak te bieden, ondanks eerdere toezeggingen.

GLDG.jpg

GroenLinks/De Groenen zijn blij te horen van de krakers dat de gemeente met ze in gesprek wil over ‘de te voeren lijn aangaande het gekraakte pand.’ Waar zij echter niet gelukkig mee zijn is dat de nutsvoorzieningen afgelopen vrijdag zijn afgesloten door de gemeente. Voor zover de fractie weet hebben krakers net zoveel recht op deze voorzieningen als ieder ander, zolang er geen opzettelijke schade is aangebracht, ervoor betaald wordt en de veiligheid niet in geding is. De krakers hebben aangegeven dat ze voor de nutsvoorzieningen gewoon willen betalen en hebben van de gemeente niet gehoord waarom de voorzieningen zijn afgesloten.

GroenLinks/De Groenen hebben dan ook de volgende vragen aan het College van B & W:

– Als er geen sprake is van een aantoonbaar onveilige situatie of andere ernstige belemmeringen, wilt u dan zo vriendelijk zijn het bovengenoemde pand onmiddellijk weer aan te sluiten op de nutsvoorzieningen?

– Als er een goede reden is om het pand af te sluiten van de nutsvoorzieningen dit per ommegaande aan zowel de krakers als de raad te laten weten?

– De raad spoedig op de hoogte te stellen hoe de gemeente Zwolle omgaat met de nieuwe landelijke wetgeving omtrent kraken die vermoedelijk morgen door de 2e kamer aangenomen wordt?

Artikel delen:
Reacties 5
 1. Net zoveel recht? Het is andermans eigendom waar ze beslag op hebben gelegd. In Groningen zit ook een weggeefwinkel, je moet er voor de grap eens gaan kijken. Een volledig verpauperd pand waar op iedere dag onverzorgde types bier zitten te drinken op de stoep (als het weer het toelaat). Ik kan me best voorstellen dat de gemeente de medewerking hieraan zo lang mogelijk rekt. De kringloopwinkel is daarentegen een veel netter en tevens goedkoop alternatief.


  ⚠️ Meld

 2. Beste …

  Net zoveel recht; Ja! Kraken is nog steeds legaal in Nederland en als het aan mij ligt blijft dat ook zo. De ruimte in Nederland is zo beperkt dat het zonde is dat gebouwen lang leeg te laten staan. In dit geval gaat het ook om een gebouw dat al langer dan een jaar leegstaat. Dat de krakers daar dan een mooi initiatief als een weggeefwinkel zijn gestart, vind ik vooral te prijzen.

  Ik verwacht net als ieder ander dat de Zwolse krakers zich netjes gedragen, maar ik zie daar geen problemen. Als het in een andere stad rommelig gaat, dan wil dat toch niet automatisch zeggen dat het in Zwolle ook niet goed gaat? Daarnaast vind ik dat je dit niet mag koppelen aan de nutsvoorzieningen. Deze brandbrief is een goed initiatief van GL/DG en ik hoop dat de gemeente snel de krakers tegemoet komt.

  Overigens ben ik het met je eens dat de kringloop ook een mooi alternatief is, maar ik vind dat beiden prima naast elkaar kunnen bestaan.


  ⚠️ Meld

 3. Jammer dat die weggeefwinkel in Assendorp weg is. Ik vond het altijd wel prettig winkelen daar en heb heel wat bruikbare spulletjes weggesleept. En rotzooi waar ik van af wou, bracht ik daar naar toe :D:D.


  ⚠️ Meld

 4. @ peter: Bij deze nodig ik je daarom ook uit om een keer langs te komen bij onze nette (en goedkoopste) weggeefwinkel.

  @ assendorper: Het is dezelfde gezellige weggeefwinkel met dezelfde mensen op een andere locatie. kom ook langs. De thee/koffie staat klaar.


  ⚠️ Meld

Reageer