Uniek hotelconcept bij nieuw stadion FC Zwolle

Hanze Totaal Horecagroep start in samenwerking met Landstede een uniek, hotelconcept waarin, binnen een compleet horeca aanbod, veel aandacht gegeven zal worden aan opleiden.  Het hotel onderscheidt zich door de locatie in een sportomgeving en de profilering als conferentiehotel. Het biedt bovendien alle mogelijkheden als opleidingshotel voor studenten, zowel in het hotel als in het restaurant. Het nieuwe Stadion Hotel wordt gevestigd  bij het nieuwe FC Zwolle stadion aan de Ceintuurbaan in Zwolle.

In Zwolle is al jaren vraag naar een breder aanbod van hotelkamers. Dat was ook de aanleiding voor de Gemeente Zwolle om in 2003 een Hotelnota op te stellen. Ondanks de daarin genoemde plannen is de capaciteit in de afgelopen jaren nauwelijks toegenomen. In vergelijking met andere middelgrote steden is het aanbod in Zwolle beperkt. Gezien het hoge ambitieniveau van de gemeente voor de komende jaren en de bovenregionale functie van Zwolle voldoen Hanze Totaal en Landstede met het Stadion Hotel aan een grote behoefte. Het vier sterren hotel met ongeveer honderd kamers, een restaurant en ruim 1300m2 vergaderzalen zal in het voorjaar van 2008 geopend worden.

 

Conferentiehotel

De markt voor externe bijeenkomsten, zowel eendaagse als meerdaagse arrangementen, trekt aan. Landelijke cijfers wijzen een groei aan van cursussen, workshops en trainingen. Daarbij geeft men steeds meer de voorkeur aan unieke locaties, bedrijven met een eigen gezicht die door hun uitstraling een waardevol element toevoegen aan de bijeenkomst. Dit past ook in het zoeken van de consument naar unieke ervaringen en eigenheid, uniciteit. De positionering van Zwolle als stad waar juist de zakelijke dienstverlening een belangrijk deel uitmaakt van de economische activiteit, geeft verdere ondersteuning aan de realisatie van dit concept. Bovendien is Zwolle bijzonder door de aanwezigheid van vele onderwijsfaciliteiten op mbo-, hbo- en universitair niveau. Deze onderwijsinstellingen bieden vele bedrijfsmatige cursussen en trainingen aan, waarvoor een accommodatie in een zakelijke omgeving gewenst is. Door het huidige gebrek aan hotelkamers speelt Zwolle bovendien op de markt voor grote meerdaagse congressen een beperkte rol. Het Stadion Hotel biedt uitstekende mogelijkheden om ook op dit gebied aan de wensen van het bedrijfsleven te voldoen.

Ook voor de toeristische gast zal het hotel een goede aanvulling zijn op het bestaande aanbod in Zwolle. Dit past goed bij de ambitie van de Gemeente om Zwolle te behoren tot  de Top 10 van toeristisch meest aansprekende steden van Nederland. Een breed hotelaanbod draagt hier zeker aan bij.

Sportieve uitstraling

Het hotel is van grote toegevoegde waarde voor de dynamische en actieve keten van sportaccommodaties in het stadiongebied, de zogenaamde sportboulevard. In deze sportboulevard zijn naast het nieuwe FC Zwolle stadion, onder andere ook de nieuwe topsporthal van Landstede gevestigd, het Hippisch Centrum de Haerst en de velden van ZMHC en Oranje Zwart. Bovendien hebben ook V.V. Berkum en Be Quick hier hun thuisbasis. Naast de vele voetbalwedstrijden vinden langs de sportboulevard straks ook topwedstrijden van de eredivisieteams basketbal en volleybal  plaats, evenals wedstrijden acrogym, hippische sport, hockey, korfbal en tennis. Het Stadion Hotel biedt daarom ook hotelovernachtingen voor sporters en toeschouwers van sportevenementen, en mogelijkheden voor speciale programma’s, zoals clinics, bedrijfsuitjes en sportieve programma’s voor een breed publiek.  

Werkend leren en lerend werken

Het Stadion Hotel biedt legio mogelijkheden voor studenten om op een zeer bijzondere en effectieve wijze praktijkervaring in de ruimste zin van het woord op te doen. Want het betekent dat er niet nagebootst wordt in een gesimuleerde situatie, maar dat de studenten in de echte, dagelijkse praktijk alles over hun vak leren. Hierbij worden ze begeleid door de professionele medewerkers en het management van het hotel en coaches van Landstede. Landstede concentreert zich bij de horeca-opleidingen vooral op de zakelijke congres- en vergadermarkt. Daarmee is Landstede een van de weinige mbo-instellingen in Nederland die op een dergelijke wijze structureel aandacht besteedt aan deze branche. Het bedrijfsleven reageert dan ook enthousiast. Want de aanwezigheid van jonge studenten belooft extra dynamiek en service op hoog niveau. Het opleidingshotel geeft de mogelijkheid om theorie en praktijk naadloos op elkaar te laten aansluiten. Zodat de studenten straks met hun diploma zo een baan hebben.

Nieuwe opleidingen

Landstede start een aantal nieuwe opleidingen binnen het Landschap Vrij & Gastvrij. Onlangs introduceerde de onderwijsorganisatie een nieuw onderwijsconcept gebaseerd op Landschappen. Binnen die Landschappen kunnen studenten zich beter oriënteren op hun interessegebieden, met als achterliggende gedachte dat ze daarmee nog beter in de gelegenheid gesteld worden om hun talenten te ontwikkelen.

Om de studenten in dat kader een compleet aanbod te kunnen bieden, start Landstede met ingang van september 2007 met de opleidingen Gastheer/gastvrouw en Kok op diverse niveaus. De studenten leren in de praktijk in een eigen opleidingsrestaurant van Landstede en in het nieuwe hotel.  

Artikel delen:
Reacties 14
 1. Algemene concept- en profielomschrijving

  Met de realisatie van het ??stadion hotel??(werktitel) in Zwolle, is de stad een uniek hotelconcept rijker. Het hotel onderscheidt zich door de locatie in een sportomgeving, de profilering als conferentiehotel en door het concept van college hotel van hotels en conferentie- en vergadercentra in de wijde omgeving:

  ?· een hotel in een sportomgeving

  Door de locatie van het hotel, namelijk onderdeel uitmakend van het nieuwe Oosterenk-stadion, is de relatie met sport evident. De nationale aandacht voor sport en bewegen in relatie tot gezondheid zet het geheel in een actief en dynamisch perspectief. Dit wordt uiteraard versterkt door de wedstrijden van de voetbalploeg van FC Zwolle en alles wat daaromheen speelt. De trainingen van de verschillende jeugd, talenten en topteams, de wedstrijden van het nationaal vrouwenvoetbal en de andere activiteiten die plaatsvinden in het stadion, waarbij groepen actief zijn met de voetbalsport.
  Het hotel is bovendien gevestigd in een gebied waar vele sportactiviteiten zijn geconcentreerd. Dit gebied loopt van het stadiongebied tot en met het Pelikaangebied. In deze zogenaamde sportboulevard zijn vele sportaccommodaties gevestigd, waaronder de Topsporthal van Landstede, het Hippisch Centrum De Haerst en de watervelden van ZMHC en Oranje Zwart. Topwedstrijden van de eredivisieteams Basketbal en Volleybal, Acrogymnastiek, Hippische sport en hockey, korftbal en tennis vinden in dat gebied plaats. Ook de breedtesport vindt hier een onderkomen, drie voetbalclubs (waaronder de top van het amateurvoetbal) en een breed palet aan verenigingssporten.
  Daarenboven zullen diverse sportorganisaties gehuisvest worden in het Huis van de Sport in aanbouw. Deze organisaties hebben regionale en nationale uitstraling.

  Spin off:
  o activiteit en dynamiek in de omgeving van het hotel, die past bij de uitstraling
  o hotelovernachtingen voor sporters en toeschouwers aan topsportevenementen in het stadion en in de topsportlocaties op de sportboulevard.
  o congressen, vergaderingen en bijeenkomsten voor sportorganisaties in een sportieve omgeving
  o mogelijkheden voor speciale programma??s, zoals clinics, bedrijfsuitjes en sportieve programma??s voor een breed publiek
  o unieke mogelijkheid voor het realiseren van grootschalige meerdaagse sportevenementen zoals de Special Olympics (Olympische spelen voor geestelijk gehandicapte sporters)
  o aanbieden trainingskampen in samenwerking met FC Zwolle aan andere betaald voetbal organisaties, zowel in binnen als buitenland.

  ?· een conferentiehotel

  De markt voor externe bijeenkomsten, zowel de eendagse als de meerdaagse arrangementen trekt, na een korte dip, weer aan. Landelijke cijfers wijzen een groei aan van cursussen, workshops, trainingen. Daarbij geeft men steeds meer de voorkeur aan unieke locaties, bedrijven met een eigen gezicht die door hun uitstraling een waardevol element toevoegen aan de bijeenkomst. Dit past ook in het zoeken van de consument naar unieke ervaringen en eigenheid, uniciteit. Ook een vergadering kan tegenwoordig een belevenis, een event zijn

  De positionering van Zwolle als stad waar juist de zakelijke dienstverlening een belangrijk deel uitmaakt van de economische activiteit, geeft verdere ondersteuning aan de realisatie van dit concept.

  Bovendien is Zwolle bijzonder door de aanwezigheid van vele onderwijsfaciliteiten, zowel het mbo als het hbo en universitair onderwijs is hier vertegenwoordigd. Deze onderwijsinstellingen bieden vele bedrijfsmatige cursussen en trainingen aan, waarvoor accommodatie in een zakelijke (niet onderwijs-)omgeving gewenst is.

  In de marktanalyse is de positie van dit conferentiehotel t.o.v. van andere congres- en vergaderaccommodaties beschreven.

  Spin off
  o aangaan van contracten als preferred supplier met trainingscentra en grotere bedrijven en instellingen in de omgeving.
  o aanbieden van ruimte voor bedrijfsmatige cursussen en trainingen voor de onderwijsinstellingen in de stad en omgeving.
  o ontwikkelen van speciale arrangementen bijvoorbeeld in het kader van educatietrajecten, samen met partners in de omgeving.

  ?· Een college hotel: lerend werken, werkend leren

  Landstede start in 2007 met een aantal mbo opleidingen in het landschap Vrij en Gastvrij. Dit landschap richt zich op de toeristische en horecamarkt. Wat de horecaopleidingen betreft gaat het om de opleidingen:
  o kok en gastheer
  o zelfstandig werkend kok en zelfstandig werkend gastheer
  o afdelingsmanager conference management
  o afdelingsmanager keuken
  o afdelingsmanager bediening
  o afdelingsmanager receptie
  o afdelingsmanager huishouding

  In het profiel van deze opleidingen concentreert Landstede zich vooral op de zakelijke (congres) markt.Daarmee is Landstede een van de weinige mbo instellingen in Nederland, die zo structureel aandacht besteedt aan de zakelijke congres- en vergadermarkt. Op deze ontwikkeling wordt door het bedrijfsleven positief gereageerd.

  In de onderwijsontwikkelingen in het beroepsonderwijs zien we dat een belangrijke plaats in het leertraject wordt ingenomen door het leren in de praktijk. Het gaat daarbij niet alleen om de stageplaatsen, maar vooral om de leerwerktrajecten. Daar leren studenten binnen het vastgestelde opleidingscurriculum in, van en aan de praktijk. Dit vereist een goede begeleiding ter plekke, inclusief de toetsing en afronding van de leertrajecten.
  Veel mbo instellingen werken daartoe met zogenaamde simulatiehotels, al dan niet toegankelijk voor de externe markt, bijvoorbeeld tegen gereduceerd tarief.
  Het College Hotel in Amsterdam profileert zich in dit segment als regulier hotel, maar met een 60% bezetting van studenten in een multilevel structuur (dus zowel vmbo, mbo en hbo studenten) en is daarin zeer succesvol. Dit succes is vooral te danken aan het verhoogde serviceniveau dat wordt bereikt door de aanwezigheid van ??meer handen, ogen en aandacht??.

  Het profiel als college hotel in Zwolle wil zich eveneens daarop richten: een regulier congreshotel met alle kwaliteitscriteria die daaraan gegeven moeten worden met een extra hoge servicegraad door de aanwezigheid van studenten op allerlei gebied.
  Bewust is ervoor gekozen om de reguliere bezettingsgraad van professioneel personeel als uitgangspunt te nemen. Daaraan worden dus studenten toegevoegd die op alle niveaus werk verrichten in een leersituatie. De begeleiding vindt plaats door de medewerkers, die daarvoor worden getraind en begeleid.

  Spin off
  o gastvrije en servicegerichte omgeving voor gasten van zowel het hotel als de conferentiefaciliteiten
  o bijzondere dynamiek door de aanwezigheid van jonge mensen in een professionele omgeving met een bijzondere uitstraling
  o aantrekkelijke leeromgeving voor de studenten aan de horecaopleidingen

  Het hotel in het kort

  Vier sterrenhotel met vergaderzalen
  . 5 verdiepingen
  . voor ontbijt, lunches en diners wordt samengewerkt met het stadionrestaurant, hiervoor
  wordt een doorgang gemaakt naar het stadionrestaurant.
  . in het hotelrestaurant is eveneens een (beperkte) mogelijkheid tot ontbijten, lunchen en
  loungen.

  Vergaderaccommodatie:
  conferentiedesks, loungebar, ruime parkeergelegenheid, ontvangstruimte voor vergadergasten, liften
  audiovisuele middelen in elke zaal, ruime servicemogelijkheden

  1 vergaderzaal voor 300 personen
  2 vergaderzalen voor 120 personen
  en ?± 16 vergaderzalen voor 80, 60, 40 en 30 personen die opsplitsbaar zij tot kleine discussiekamers
  overlegunits met faciliteiten op de begane grond.

  Hotelaccommodatie:

  97 hotelkamers waaronder:
  87 luxe hotelkamers
  6 suites
  4 studentenhotelkamers

  De kamers voldoen aan de standaarden van een viersterrenhotel die hiervoor nationaal zijn vastgesteld.  ⚠️ Meld

 2. met in de bruidssuite uitzicht over het veld? ;D

  Is wel leuk voor de mensen die elkaar bij FCZ ontmoet hebben, een ander heeft er natuurlijk geen flikker aan 😉


  ⚠️ Meld

 3. En weer wordt er geen rekening gehouden met de aanwonenden. Zij hebben al jarenlang last van allerhande supporters, met slechte bedoelingen, in de wijk. Daarnaast een verbreding van de Ceintuurbaan, een bouwplan aan de Betje Wolffstraat en een flat met lawinegevaar. Er kan nog meer bij……… Ik vind het nog steeds onbegrijpelijk, dat er niet is gekozen voor het bouwen van een stadion aan de Hessenpoort, met een eigen station voor treinen met supporters. Extra hotelaccomodatie en een discotheek is absoluut welkom in Zwolle, maar dan ook wel in de buurt van het centrum. Zo moeilijk is het toch niet???


  ⚠️ Meld

 4. @Antionette

  Blijf je nu bij die boerendorp gedachte leg je er bij neer dat zwolle volwassen word als je het niet bevalt ga in de hessenpoort wonen waar straks ZWARE industrie komt te staan of zoek anders een hut op de heide.

  groeten van een zwolle en voetbal liefhebber GROW UP


  ⚠️ Meld

 5. Dit was allemaal al een tijdje bekend Antoinette, dus nu niet meer achteraf klagen dat had je moeten doen toen het plan gepresenteerd werd.


  ⚠️ Meld

 6. Maar om niet weer in zo’n oeverloze discussie te belanden:

  Het concept ziet er goed uit. Ik denk dat het een goede kans maakt om succesvol te zijn. Ben ook wel benieuwd naar de definitieve tekeningen.


  ⚠️ Meld

 7. Tja zijn altijd de supporters die het verkeerd doen…..
  Nou in de buurt tegen over het stadion slopen ze hun flat ook zonder de supporters hoor 😉

  En niet alle supporters die naar de voetbal gaan komen door die wijk.

  Maar als je zo gaat beginnen, heb meer last van de kerk.
  Die lui vallen je elke donderdag avond weer lastig.

  p.s dit wordt toch niet weer een stuk met 200 reacties he


  ⚠️ Meld

 8. Heel weinig supporters gaan maar door die wijk…(die wijk die berkum heet). Die mensen die alle supporters over ?©?©n kam scheren moeten ze met een treintje naar de Hessenpoort brengen…!!


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.