Opening expositie over historie Diezerpoort

Zwolle – Burgemeester Henk Jan Meijer opende donderdagmiddag in Het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle een bijzondere expositie over de historie van de wijk Diezerpoort. De expositie is tot stand gekomen in samenwerking tussen de gemeente Zwolle en het HCO. De looptijd van de expositie is tot en met 15 januari 2010.

15-10-2009_diezerpoort_ben_ik_hco_1.jpg

Onder de titel ‘Diezerpoort onderweg van toen naar later’, toont het HCO prachtige oude foto’s van de wijk. Zo zijn er foto’s van straten en buurten die al lang verdwenen zijn, zoals de Eindstraat en de Gribus. Maar ook delen van de wijk die we nu nog kennen en zelfs herkennen, zoals de Diezerkade en de Thomas a Kempisstraat. Tegelijkertijd krijgen we een beeld van de wijk in vroeger tijden. Hoe kleedden de mensen zich, wat voor auto’s reden er, hoe zagen de winkels eruit en waar speelden de kinderen? Een aantal (oud)bewoners van de wijk vertellen op film hoe zij zich hun jeugd herinneren in een Diezerpoort dat tussen weilanden en boerderijen lag. Waar turfschippers hun baby’s wogen in de weegschaal van de groentewinkel, waar de tonnetjes werden geleegd op de plek waar nu Hedon staat en waar twee rivaliserende ondernemers dezelfde luxe auto kochten en zo in de war raakten van wat van hen was. Leuke verhalen, soms ook trieste herinneringen, die de wijk van vandaag kleur geven.

15-10-2009_diezerpoort_ben_ik_hco_2.jpg

15-10-2009_diezerpoort_ben_ik_hco_eindstraat_3.jpg

15-10-2009_diezerpoort_ben_ik_hco_5.jpg

15-10-2009_diezerpoort_ben_ik_hco_4.jpg

Bewoners van Diezerpoort en anderen die herinneringen hebben aan deze wijk kunnen hun eigen historisch materiaal op waarde laten schatten. Elke woensdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur is er in het HCO spreekuur, waar een deskundige de foto’s kan beoordelen. De mooiste krijgen een bijzondere plek in de expositie.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

3 gedachten over “Opening expositie over historie Diezerpoort”

  1. en waar is dat historisch centrum overijssel, dit zou voor veel mensen de weg er naar toe vergemakkelijken

    ============

    Even snel Googlen levert het volgende op:

    Bezoekadres: Van Wevelinkhovenstraat (geen nummer), Zwolle.

    Parkeeradres: Eikenstraat 20, 8021 WX Zwolle

    De publieksingang is herkenbaar aan de glazen gewelfde voorgevel.

    Postadres Postbus 1510, 8001 BM, Zwolle
    Dienstingang / goederenbezorging Eikenstraat 20, 8021 WX Zwolle
    Telefoon: 038-426 6300
    Fax 038-426 6333

Reacties zijn gesloten.