Vogeltjesbuurt aan slopershamer ten onder

Zwolle – In de Vogeltjesbuurt in de Zwolse wijk de Kamperpoort zijn woensdag en donderdag de eerste woningen door deltaWonen met de grond gelijk gemaakt. Het klinkt vrij grof en radicaal, zeker als je weet dat er menig traantje is gevloeid, maar helaas de realiteit kent vaak geen emotie.

vogeltjesbuurt_6841_470.jpg

In de Merelstraat zijn de grote en krachtige slopershanden begonnen aan de vernietiging van een stukje Zwolle, van een echte oude volksbuurt met al zijn identieke kenmerken. Een deel van de bewoners heeft er al generaties lang gewoond. De een is bijzonder verheugd met zijn nieuwe onderkomen, veelal in de wijk, de ander weet niet waar hij het zoeken moet. Vanmiddag rijdt er een dame in haar invalidewagen pardoes het sloopterrein op. Ze wou nog een keer haar wijkje, haar buurtje, misschien wel haar geboortehuis zien. De slopers konden haar, terecht, in verband met de veiligheid, niet doorlaten. Teleurgesteld, tot tranen toe bewogen, rijdt zij weer van het terrein af, waarin ze mij, met een treurige blik, aangaf een en ander maar diep en diep triest te vinden. Dan vraag je je weleens af, wat zou er allemaal leven in deze mensen. Hoe vaak per dag zijn ze er mee bezig?

vogeltjesbuurt_6747_470.jpg

vogeltjesbuurt_6894_470.jpg

vogeltjesbuurt_6934_470.jpg

De slopers gooien een schoen van zolder naar beneden, op straat. Je ziet de schoen liggen. Grote maat, dus welke flinke vent heeft hier ingelopen en hoe klein zit hij nu te wezen. Wat zit er voor verhaal achter de eigenaar van deze schoen. Hoe lang heeft hij van deze Vogeltjesbuurt mogen genieten of hoelang heeft hij er een hekel gehad. Dat kan ook, natuurlijk! Het klinkt allemaal wat melancholisch, maar vooral de ouderen zullen dit gevoel kunnen onderstrepen.

vogeltjesbuurt_6779_470.jpg

 
Deze middag werd nog even gezocht naar een zilveren rijksdaalder, die één van de bewoners er ooit in een van de woningen had ingemetseld. De woning was bekend en de munt zou aan de rechterzijde van de voordeur zijn geplaatst, aldus de slopers. Helaas, door het grote geweld waarmee de collega slopers te werk gingen en waren gegaan, had de illussie van het vinden weinig kans van slagen. Het in ruime mate aanwezige stof en puin was vele malen sterker. Hoewel het voor menig Kamperpoorter triest is te zien hoe alles radicaal wordt neergesabeld, mogen we hopen dat de tijd het verdriet doet slijten, zodat er weer een mooie nieuwe Kamperpoort zal herrijzen, waar ook de bewoners van de oude Vogeltjesbuurt zich weer snel thuis zullen voelen.

vogeltjesbuurt_6801_470.jpg

vogeltjesbuurt_7005_470.jpg

vogeltjesbuurt_7102_470.jpg

Artikel delen:
Reacties 5
 1. Misschien wel erik, maar gelukkig heeft dat nixxx met deze tijd te maken. Ook niet in Jeanny

  Jeanny, komm, come on
  Steh auf – bitte, du wirst ganz na??
  Schon sp??t, komm – wir m??ssen weg hier,
  raus aus dem Wald, verstehst du nicht?
  Wo ist dein Schuh, du hast ihn verloren,
  als ich dir den Weg zeigen mu??te
  Wer hat verloren? Du dich?
  Ich mich? Oder, oder wir uns?

  Deze dan?

  De rode schoentjes.

  In ’n winkel vol schoenen stonden ‘ns een paar rode schoentjes.
  Balschoentjes. Ze hielden zo van dansen, die twee schoentjes, dat ze
  zich nauwelijks stil konden houden in de schoenenwinkel. Als ze maar
  dachten dat ze ergens muziek hoorden bewogen ze zich sierlijk op de
  maat van die muziek.

  De rode schoentjes
  Balschoentjes
  En de rode schoentjes
  En de rode schoentjes
  De rode schoentjes
  Wil jij m’n schoentjes poetsen
  De rode schoentjes
  Wil jij m’n schoentjes poetsen
  Balschoentjes
  Wat is de zaal mooi, en wat is iedereen vrolijk
  Wil jij m’n schoentjes poetsen
  Wil jij m’n schoentjes
  Wil jij m’n sch
  Wil jij m’n schoentjes poetsen
  De rode schoentjes
  Balschoentjes

  En de rode schoentjes, die dansten verder, de hele wereld rond.
  Misschien kom je ze nog wel eens tegen….  ⚠️ Meld

Reageer