Rode beuk Nahuysplein mooiste boom van Zwolle

Zwolle – De rode beuk op het Van Nahuysplein is  de mooiste boom van Zwolle. Wethouder groen, Hennie Kenkhuis maakte dat vrijdag 16 oktober bekend. Van de 48 genomineerde bomen kreeg de rode beuk 130 stemmen. De plataan in Groot Wezenland werd tweede met 102 stemmen en de eikenboom aan de Haersterveerweg werd met 74 stemmen derde.

img_2949.jpg

Mevrouw Janny Kamphuis, die totaal verbaasd was met de prijs, nomineerde de rode beuk aan het Van Nahuysplein. Zij gaf daarbij de volgende motivatie op: “Ik ben opgegroeid met de monumentale rode beuk bij de fontein op het Van Nahuysplein. In het huis ertegenover ben ik geboren. We hadden een dakterras boven, waar we veel zaten en dan elke keer op de kroon van de majestueuze boom keken, elke keer genieten. We speelden veel onder de boom, bijvoorbeeld over de ‘luchtwortels’ springen zonder ze te raken. Soms vormden we een kring van vijf kinderen rondom de boom, zo dik is de stam. Het was ons speelterrein. Ook met mijn grote liefde heb ik menig keer onder de grote boom doorgebracht. Je kunt wel zeggen dat de liefde daar vergroot is. Ik heb er tot mijn vijfentwintigste jaar gewoond en nog steeds, nu 45 jaar geleden kan ik mij alles haarfijn herinneren en kan er nog van genieten.”

 

img_2914.jpg

 

img_2928.jpg

 

img_2948.jpg

 

img_2963.jpg

Boomverkiezing

Onder de noemer “Mijn boom is top” organiseerde de gemeente de boomverkiezing. Het doel van deze verkiezing is om bomen en het groen in het algemeen in de stad op een positieve manier onder de aandacht te brengen van alle inwoners van Zwolle, jong en oud.

Inwoners van Zwolle konden vanaf 28 september stemmen op een boom of hun eigen favoriet nomineren. In totaal zijn 48 bomen genomineerd, en zijn 619 stemmen uitgebracht. De jongste stemmer is 5 jaar oud, de oudste 86 jaar.

De top tien is als volgt:

 

nummerLocatieBoomAantal stemmen
1Van Nahuyspleinrode beuk130
2Groot Wezenlandplataan102
3Haersterveerweg, voor het clubhuis bij ZMHCeik74
4Veerallee, voor het Gymnasiumkastanje50
5Dorpstraat (Windesheim)knotlinde22
6Bagijnesingelkastanje (2 stuks)20
7Potgietersingeltreurwilg18
8Assendorperpleinlinde (7 stuks)16
9Zandhovemammoetboom15
10Kamperpad, hoek Blalowegkastanje15

 

De verhalen bij de genomineerde bomen zijn te lezen op http://www.boomverkiezing.zwolle.nl/ Van de top tien en de tien mooiste verhalen wordt een boekje gemaakt.

Artikel delen:
Reacties 6
  1. Sorry, maar mij ontgaat totaal waarom hier geld in wordt gestoken. Hebben de ambtenaren niks beters te doen? Of is dit een idee van iemand die elke dag even een boom moet knuffelen?

    Wat is het volgende? De mooiste stoeptegel verkiezing?


    ⚠️ Meld

  2. de organisatie heeft net zoveel zaagsel in de kop als dat er uit zo,n boom gehaald kan worden.Wat een onzinnige verkiezing laat ze wat beter werk doen binnen deze gemeente er zijn zat problemen die opgelost moeten worden.


    ⚠️ Meld

Reageer