Wapenschild voor Onze Lieve Vrouwe Basiliek

Zwolle – Zondagmorgen is tijdens de eucharistieviering van 11.00 uur het wapenschild, behorende bij de Onze Lieve Vrouwe Basiliek door Bert Dijkink onthuld en door de pastoor van de basiliek, Peter van der Weide ingezegend.

wapenschild_basiliek_7150_470.jpg
Wapenschild Onze Lieve Vrouwe Basiliek

Tijdens deze feestelijke eucharistieviering was tevens een speciaal door kerkmusicus en organist Bernard Bartelink, voor deze gelegenheid gecomponeerd muziekstuk, door het koor van de basiliek te horen. Zwollenaar Bert Dijkink, politiek tekenaar van Weblog Zwolle, stadsschilder, kunstschilder en alleskunner op het gebied van potlood en penseel, had het wapenschild in opdracht van het parochiebestuur vervaardigd. Het was al weer 10 jaar geleden, dat de toenmailig Onze Lieve Vrouwe kerk, bij pauselijk besluit tot basiliek werd verheven. Bij dit besluit behoren een aantal eretekenen, waaronder het wapenschild, dat door de Hoge Raad voor de Adel als religieus wapen is vastgesteld. Naast het wapenschild, behoren het conopeum en het tintinnabulum tot de eretekenen. Deze waren al in het bezit van de basiliek, waardoor de set eretekenen compleet is geworden.

wapenschild_basiliek_7135_470.jpg
Onthulling door Bert Dijkink …

wapenschild_basiliek_7142_470.jpg
Inzegening door de pastoor van de parochie, Peter van der Weide …

wapenschild_basiliek_7177_470.jpg
Bert Dijkink legt uit hoe hij te werk is gegaan …

Het wapen bestaat uit 4 delen, het bovenste deel bevat de genoemde eretekenen, conopeum en tintinnabulum, het onderste deel bestaat uit het Zwolse wapen en het teken van de beschermheilige van de basiliek, Maria. Onder het wapen is door Bert Dijkink een sierlint bevestigd, met de spreuk: "Regnum Dei intra vos est", vertyaald "Het rijk van God is in uw binnenste". De spreuk is ontleend aan Boek 2, Hoofdstuk 1, vers 1-6 van "De Navolging van Christus" van Thomas a Kempis.

wapenschild_basiliek_7165_470.jpg
De trotse maker van het wapenschild, Bert Dijkink …

Leuke anekdote! De stokjes, verwerkt in de bovenste twee eretekenen, zijn volgens Bert Dijkink, letterlijk een geschenk uit de hemel. Deze lagen met oud en nieuw in zijn tuin en waren afkomstig van vuurpijlen. Aankomende week zal het wapenschild aan de ballustrade in de basiliek worden bevestigd.

wapenschild_basiliek_7144_470.jpg
Artikel delen:
Reacties 2

Reacties zijn gesloten.