Feestelijke kick-off ChecKid met Maaike Heethaar

Zwolle – Maaike Heethaar geeft op 27 oktober de feestelijke aftrap van onderzoeksprogramma ChecKid op basisschool De Marsweide te Zwolle. Deze voormalige Miss Overijssel zet zich in voor het welzijn van kinderen. Tussen 09.30 en 10.30 uur kunnen de leerlingen meedoen met een quiz en diverse sportactiviteiten.

ChecKid brengt iedere drie jaar het eet- en beweeggedrag van meer dan 5000 Zwolse basisschoolkinderen in kaart. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek worden programma’s samengesteld voor een gezonde leefstijl en een gezonde leefomgeving in de wijk, op school en thuis. Zo werd na de eerste meting in 2006 het programma Samen Gezond opgestart met diverse activiteiten op het gebied van voeding, bewegen en gezondheid, zoals de Gezonde Week. Met de meting van deze herfst willen de onderzoekers onder andere vaststellen of dit programma resultaat heeft.

Voeding, beweging en omgevingHet aantal kinderen met overgewicht neemt hand over hand toe. Overgewicht, en vooral obesitas, gaan ook bij kinderen gepaard met ernstige complicaties, psychosociale klachten en een verminderde kwaliteit van leven. Omdat overgewicht een gevolg is van een onbalans tussen voeding en voldoende beweging, en de omgeving (kan het kind buitenspelen?) ook een rol speelt, is een integrale aanpak  vereist. Zwolle voorbeeldstad
In Zwolle werken dan ook vele partijen samen in de strijd tegen overgewicht, waarbij ChecKid een goede graadmeter is. De gemeente is daarmee voorloper op het gebied van preventie van overgewicht, en verwacht wordt dat andere steden in navolging de Zwolse aanpak gaan hanteren.ChecKid is een samenwerkingsverband van GGD IJsselland en Onderzoekscentrum Preventie Overgewicht Zwolle van VU- Windesheim.

Artikel delen:

Reageer