SP vragen over onderaannemersschap thuiszorg

Zwolle – de SP in Zwolle wil van wethouder Dannenberg weten hoe hij aankijkt tegen het onderaannemerschap in de Zwolse thuiszorg. Thuiszorginstellingen Carinova en De Nieuwe Zorg Thuis zijn gecontracteerd via de aanbesteding van de Zwolse thuiszorg, maar besteden hun werk uit aan een onderaannemer: het uitzendbureau Let’s Go Zorg uit Hasselt. Het uitzendbureau heeft echter grote problemen om de Zwollenaren de zorg te geven die ze nodig hebben. Ze voldoen niet aan hun verplichtingen en betalen sinds half augustus geen loon meer aan werknemers. Medewerkers hebben ondertussen een advocaat ingeschakeld.

SP 3.jpg

Thuiszorginstelling De Nieuwe Zorg Thuis draagt in deze constructie cliënten over aan het uitzendbureau in de zorg. Als een cliënt de vaste medewerker wil houden, moet de thuiszorgmedewerker ook overstappen naar het uitzendbureau. Deze overstap betekent voor medewerkers echter een flexibel contract en slechtere arbeidsvoorwaarden.  SP fractievoorzitter Tjitske Siderius: ‘Dit onderaannemerschap in de thuiszorg zorgt voor veel onzekerheid bij werknemers. Loyaliteit aan cliënten, levert hen nu uitgeklede arbeidsvoorwaarden op. Bovendien is het niet gewenst dat thuiszorginstellingen die de verantwoordelijkheid van een contract met de gemeente aangaan, deze verantwoordelijkheid bij een onderaannemer neerleggen. De bal wordt doorgespeeld, maar gescoord wordt er niet.’

De SP wil van de wethouder weten hoeveel thuiszorgorganisaties gebruik maken van dergelijke constructies. Daarnaast vraagt de partij wat de gevolgen voor de continuïteit en de kwaliteit van de zorg zijn. Tot slot wil de SP weten hoeveel geld er aan de strijkstok blijft hangen door dergelijke constructies.

Artikel delen:
Reacties 2
 1. Blijkbaar heeft men nog steeds NIETS geleerd van de reeds veel gemaakte fouten in het verleden (en heden..)!
  Continuiteit is het sleutelwoord, afgesproken zorg moet ook nagekomen worden.
  Niets meer en niets minder.
  Het is een ramp en zo te zien blijft het een ramp…
  De ambtenaren zouden eens iets zakelijker moeten gaan nadenken, dit wordt op deze manier echt nooit iets!
  Drie maanden voordat de aanbestedingen van kracht worden blijken er al enorme problemen te zijn.

  Er is dus nog tijd om het op te lossen.  ⚠️ Meld

Reageer