Thorbeckedebat belicht kredietcrisis

Zwolle – Is de kredietcrisis een ongelukkig ongeval of een systeemcrisis? Wat voor maatregelen moeten worden genomen? Deze actuele vragen staan centraal tijdens een bijzondere debatavond in de raadszaal van het Zwolse stadhuis. Daar heeft op dinsdag 27 oktober vanaf 20.00 uur het jaarlijkse Thorbeckedebat plaats. Een inleiding wordt verzorgd door prof. dr. Arjo Klamer, zijn opponent is prof. dr. Arnoud Boot. Discussieleider is dr. Jan Drentje.

Het Thorbeckedebat is een initiatief van de Stichting Thorbecke Zwolle. De Stichting Thorbecke Zwolle komt voort uit de Stichting Standbeeld Thorbecke, die zorgde voor de oprichting van het standbeeld van deze Zwolse staatsman in 1992. Het debat wordt jaarlijks georganiseerd om de kwaliteit van het openbaar bestuur te vergroten en om burgers en de overheid dichter bij elkaar te brengen. Belangstellenden kunnen zelf deelnemen aan het debat. De lezingenserie mag zich elk jaar in de belangstelling van landelijke media verheugen.

Na een inloop opent burgemeester Henk Jan Meijer om 20.00 uur de avond, gevolgd door een inleiding van Doede van den Steenhoven, voorzitter van de stichting. Daarna verzorgt Arjo Klamer (hoogleraar Economie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam) zijn lezing, gevolgd door het betoog van Arnoud Boot (hoogleraar Ondernemings-financiering en Financiële Markten aan de Universiteit van Amsterdam). Jan Drentje (historicus aan de Rijksuniversiteit Groningen) leidt vervolgens de discussie. Hij rondt om ongeveer kwart voor tien af. Aansluitend is er nog een informele bijeenkomst in de Burgerzaal van het stadhuis.

Bij de vraagstelling in de jaarlijkse debatreeks wordt steeds gerefereerd aan zienswijzen van Thorbecke. Dit jaar is dat de volgende stelling van de Zwolse staatsman:

‘De noodzakelijkheid van een revolutieschok is steeds een ongeluk, maar de omwenteling zelf kan een zegen zijn’.

Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd het Thorbeckedebat bij te wonen. De zaal is open vanaf 19.30 uur.

Artikel delen:
Reacties 6
 1. Van de Dick?

  Ga het voor het gemak maar ff copieren,altijd makkelijk zo n lijst binnen bereik te hebben.

  Maar mooi tegen antwoord,hoort in een gouden lijstje.;D


  ⚠️ Meld

 2. 😀 Dank je Zwolse; wel een erg tijdrovend draadje. Besloot Mars van Dam vandaag ook nog met een foute opinie te komen….nou ja als ik maar voor Ajax thuis ben 😉


  ⚠️ Meld

 3. Ja hoor, zo lang het te overzien en te plannen is. Mooie onderwerpen ook. Gremdaat is weer met een video gekomen, die bewaar ik voor tegen vijven. En dan…..is ’t al weer bijna weekend!


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.