Dogger geschokt over maatregel apotheek Holtenbroek

Zwolle – William Dogger, gemeenteraadslid van Swollwacht is geschokt over het feit dat apotheek Holtenbroek scootmobiels weert uit het pand aan het Straussplein. In een brief aan Erik Dannenberg wethouder welzijn van de gemeente Zwolle schrijft hij: ‘Zeer geschokt was ik, dit heb ik in mijn bijna twaalf jarig raadslidmaatschap nog niet eerder meegemaakt, toen ik vanuit de Stentor d.d. 24 oktober vernam dat invalide mede- Zwollenaren met een scootmobiel geweerd worden uit de apotheek Holtenbroek aan het Straussplein. Ik roep u namens de Swollwachtfractie op om als wethouder met welzijn in portefeuille, hierover een krachtig signaal van afkeuring af te geven aan de betreffende apotheekhouder. Daar waar vele partijen in Zwolle zich inspannen om het gehandicaptenbeleid in Zwolle op goede orde te krijgen, komt een apotheker wiens opleiding nota bene gesubsidieerd is met gemeenschapsgeld, met een werende stigmatiserende sticker op de voordeur. Een sticker plak je op de voordeur om honden uit je winkel te weren maar geen invalide mensen!!!

Swollwacht vindt dit schandalig en zelfs discriminerend, waarbij wij als lokale politieke partij zelfs overwegen om een boycot- protest- actie op te zetten tegen deze apotheker!! Swollwacht gaat er vanuit dat u als wethouder welzijn een krachtig signaal van afkeuring tegen deze apotheker gaat afgeven. Nog meer hopen wij, dat de betreffende apotheker zijn dwaling hersteld en er voor zorgt dat er een goede oplossing komt voor bezoekende invaliden die afhankelijk zijn van rollend vervoer. Daarnaast zou het deze apotheker sieren een welgemeend excuus te plaatsen’  aldus William Dogger.

Artikel delen:
Reacties 63
 1. het is natuurlijk niet goed te praten dat mensen met een scootmobiel niet meer naar binnen kunnen , maar het is ook te begrijpen dat er maatregelingen moeten worden genomen tegen mensen die hun mobiel niet onder controle hebben en soms met een rotvaart doorrijden met alle gevolgen van dien, ik hen zelf ervaren dat ik nog net aan de kant kon springen anders was ik overreden door een scootmobiel omdat de bestuurden de mobiel niet onder contole had, het lijkt me wenslijk dat mensen die zo’n mobiel krijgen eerst een soort rijbewijs halen net als voor brommers ook gebruikelijk is


  ⚠️ Meld

 2. Tijd voor een drive-thru apotheek! ;D

  Ik snap het op zich wel, veel mensen lijken zo’n scootmobiel niet te kunnen doseren, ze vliegen overal vooruit.


  ⚠️ Meld

 3. Daar ben ik mee eens. Een certificaat halen voor zo’n scootmobil is geen overbodige luxe, tenminste, wil je ermee in winkels of gebouwen rijden. Ik heb het bij een bakkerij ook gezien. Een meisje van een jaar of drie die bij het bonnetjesapparaat stond en omver werd gereden door een dame die teveel snelheid had om binnen te rijden. Dit soort dingen kunnen voorkomen worden door een certificaat te halen. Dan is iedereen weer blij. De scooterrijder, maar ook de winkelier en zijn klanten. Dan hoeven dit soort maatregelen zoals bij de apotheek niet genomen te worden.


  ⚠️ Meld

 4. Ans natuurlijk gebeurt er wel eens wat en scootrijders ook wel eens wild.Om echter deze mensen ergens te weigeren vind ik waardeloos .Er zijn nog wel andere oplossingen.B.V Medicijnen worden doorgebeld of doorgemaild.Zoals de man in de Stentor zei hoefde hij maar te bellen buiten en de dames van de apotheek kwamen hem buiten al tegemoet.Het kan met medicijnen wel,maar het hek is dan wel van de dam,want deze mensen willen ook wel eens een winkel binnen om kleren te kopen ,een kopje koffie te drinken enz.scoots zijn toch ook bedoelt om mensen uit hun isolement te halen en hun mobieliteit te bezorgen.Die Apotheker in Holtenbroek heeft het gewoon te druk .Het is een luxe probleem om klanten te weigeren.Al zie ik ook wel veel mensen die best even uit de scoot kunnen en met een wandelstok verder,maar het is niet de bedoeling .


  ⚠️ Meld

 5. (William Dogger, gemeenteraadslid van Swollwacht is geschokt.)

  Met verbazing de reactie gelezen van een vertegenwoordiging van Swollwacht dhr. William Dogger.
  Het is mijns inziens te bekrompen om zo te reageren.
  Probeer de gehele situatie onder ogen te zien, die van de apotheker, de veiligheid van de rolstoelbestuurder en diens omgeving.
  Het is niet gepast zo ongenuanceerd iets te schijven.


  ⚠️ Meld

 6. Mensen met een scootmobiel krijgen ook een soort van cursus. De bedrijven die deze cursussen verzorgen geven soms ook het advies dat het rijden op een scootmobiel niet verstandig is. Sommige ouderen zien dit echter zelf niet.


  ⚠️ Meld

 7. zoals altijd heeft een verhaal 2 kanten, die van de apotheker (of welke andere winkelier dan ook), en die van de scootmobiel gebruiker.
  Ook de apotheker zal niet zomaar zijn over gegaan tot deze beslissing, er zullen klachten zijn geweest van overige klanten, of is er wel eens iets gesneuveld.
  Als scootmobielrijder moet je ook blijven beseffen dat ook het binnen rijden van een winkel zijn grensen kent. Nu snap ik dat een apotheek voor een ieder bereikbaar moet zijn, maar deze apotheek is helaas niet gebouwd op een scootmobiel infasie, zeker nu er zoveel ouderen wonen vlakbij deze apotheek.
  Misschien kan er inderdaad iets van een belletje gemaakt worden buiten, zodat de apothekersassiseten naar hun toe kunnen komen.
  En wat bij slecht weer, ja ik blijf op mijn fiets ook niet droog, dus om er te komen werd je ook al nat.En je kunt dan eventueel kiesen om het alsnog te laten bezorgen.
  En Dhr. Dogger, ik vind erg makkelijk om zo te scoren, bent U al eens met de apotheker in kwestie gaan praten.


  ⚠️ Meld

 8. Je kunt je recept door laten sturen en de medicijnen laten bezorgen dus wat is het probleem? Eruit kun je dan altijd nog, of is het zo gezellig bij de apotheek?


  ⚠️ Meld

 9. Volgens de “klager”kun je geen tijd afspreken dat de medicijnen bezorgd worden, en dan zit je weer thuis totdat de medicijnen zijn bezorgd en dat dit vervelend is kan ik me voorstellen, heb er zelf ook een hekel aan, wanneer je alleen kunt afspreken, we komen s’morgens en ze komen dan pas op het laatste moment.


  ⚠️ Meld

 10. Ik denk dat je met goede wil van beide kanten een heel eind kunt komen. Een bel, ja dat kan, maar het kan er af en toe enorm druk zijn. Dus wie aanbelt moet ook een nummertje trekken, wie gaat dat voor hem/haar doen?
  Een andere bezoeker/klant aldaar? En als je aan de beurt bent dan? Kun je van buitenaf de teller zien? En moet je dan hard schreeuwen dat jij aan de beurt bent?
  Samenwerken lijkt mij hier het credo!


  ⚠️ Meld

 11. Hoe het ook gaat links om of rechts om, er moet een oplossing komen.
  En dat zal toch alleen kunnen door met elkaar een oplossing te vinden.


  ⚠️ Meld

 12. Irritantse voertuigen op de openbare weg …
  Ooit een bejaarde gezien die zijn richtingaanwijzer ook daadwerkelijk gebruikt waar die voor bedoeld is ?? Ze staan namelijk altijd AAN, het maakt niet uit welke richting ze echt op gaan, als je erachter rijdt wordt je op het verkeerde been gezet.

  Ze zouden inderdaad een verpolichte rijvaardigheids certificering voor het gebruik van die dingen moeten bedenken.
  Heel simpel, geen rijbewijs geen auto, en net zo met een scootmobiel.  ⚠️ Meld

 13. Dogger blaast behoorlijk hoog van de toren! Beter komt hij met een passende oplossing ipv met zijn vingertje te wijzen. Het is een serieus probleem zoals de apotheker omschrijft. Zelf heb ik ook al eens een bijna aanrijding gehad met zo’n scootmobiel die ook in het verkeer met regelrechte doodsverachting door de stad vloog.


  ⚠️ Meld

 14. Het lijkt me vreselijk als je als invalide bepaalde zaken niet binnen kunt, daar helpt geen belletje of bezorgservice tegen.
  Maar ik ben wel benieuwd naar de reden van deze maatregel. De apotheker zal het vast niet ‘zomaar’ bedacht hebben.
  Afgezien van het gebrek aan besturingskunst van sommige scootmobielgebruikers zijn er ook scootmobielen met het formaat van een trekker (-> ok een beetje overdreven, maar ik zag er vandaag echt 1 die idioot groot was). Kan me voorstellen dat dat niet werkt in een kleine zaak.  ⚠️ Meld

 15. De gehandicaptenraad uit Zwolle wil dat apotheek Holterbroek scootmobielers gewoon weer toelaat.

  De apotheek heeft een verbod op scootmobielen binnen omdat ze teveel last veroorzaken. Klanten zouden regelmatig worden aangereden. In een brief aan de apotheker vraagt de raad om verwijdering van de verbodsticker op de deur. De raad wil een andere oplossing voor het probleem. Ook al omdat er in de toekomst alleen maar meer scootmobielen bij komen.
  RTVOost


  ⚠️ Meld

 16. Niet iedereen die een scootmobiel heeft kan er, ook door de handicap, goed en nauwkeurig mee omgaan.
  Men verplaatst zich niet voor de lol in zo’n vervoermiddel!
  Dus een soort van cursus of rijbewijs is in vele gevallen gewoon onzin!
  Een rem kan normaal gesproken iedereen leren bedienen, maar niet alle mensen die een scootmobiel hebben zijn even allert of vaardig in dergelijke handelingen.

  Als het overmatige problemen oplevert in een apotheek dan moet er iets gebeuren.
  Een sticker op de deur is dan wel ineens erg kort door de bocht en niet erg slim.

  Als apotheker kan je wel wat alternatieven bedenken. Zoals bv. een inrij uur voor scootmobielen.
  Het gratis thuisbezorgen is op zich al een sterk punt.  ⚠️ Meld

 17. Het bijzondere in dit verhaal vind ik dat Swollwacht ineens erg veel waarde hecht aan woorden als ‘discrimineren’. Kennelijk zijn zij in de veronderstelling dat een groep niet benadeeld mag worden door eventuele negatieve ervaringen: De apotheker zal deze maatregel niet hebben ingevoerd omdat het allemaal zo goed verloopt met scootmobiels.

  Laat ik eerlijk zijn: Ik denk dat wat tolerantie in dit opzicht zeker op zijn plaats is. Ik ga er vanuit dat Swollwacht het in deze zaak dan ook goed bedoelt. Of het de juiste manier is, is een andere zaak, daar ga ik niet over oordelen.

  Ik hoop dan ook dat Swollwacht door dit voorval begrijpt waarom het niet goed is om mensen klakkeloos beperkingen op te gaan leggen, om eventuele overlastervaarders tevreden te stellen. Dat wil ik dan ook graag doortrekken naar datgene wat Swolwacht voorstelde om hangjongeren te controlren met cameratoezicht en een groepsverbod.
  Ik ga ervan uit dat Swollwacht er voor iedereen wil zijn en dat zij geen partijdigheid kent. In dat geval zou Swollwacht haar standpunten moeten relativeren.


  ⚠️ Meld

 18. Degi,je hebt het over de irritantste voertuigen op de weg.Nou ik verzeker je dat ik vaker een bijna aanvaring met een gewone scooter heb gehad dan met een scootmobiel,komt misschien ook wel dat ik als het even kan de fiets gebruik,maar als ik een scoot zie let ik wel dubbel op.Laat ze voor gaan en geniet ervan dat deze mensen zich op deze manier nog kunnen verplaatsen.Dat er wel eens wat mis gaat zal ook vaker gebeuren omdat er meer op de weg zijn,maar dat geld voor elk voertuig.Overal heb je immers overtreders,zelfs een Politieman op de motor rijdt door Rood en raakt een vrouw zelfs op het zebrapad met dodelijke afloop.Dat Dogger voor een groep mensen opkomt vind ik normaal,hij zit in de raad en is volksvertegenwoordiger.Ik vind nog steeds dat die Apotheker zelf met een oplossing had moeten komen .een ondernemer moet van alle markten thuis zijn.


  ⚠️ Meld

 19. scootmobiel
  als winkelier in de smalste winkelstraat van Zwollem de roggenstraat, meerdere malen gezien hoe mensen van hun sokken worden gereden door deze crossers. Het is af en toe totaal absurd. gelukkig kunnen ze bij mij niet naar binnen door een stoepje van enkele centimeters. gelukkig maar, want soms is de rijstijl en het gedrag van sommige mobielers te grof. de maatschappij verhard helaas… maar laat deze groep is nadenken over hun rijgedrag en daarna pas gaan schreeuwen.


  ⚠️ Meld

 20. Reactie op winkelier Roggenstraat
  Beste meneer Huub uit de Roggenstraat, U moet u schamen u discrimineert gehandicapten maar niet openlijk, validen moesten uw zaak mijden, de apotheek doet het nog openlijk. Een gehandicapte in een scootmobiel of rolstoel wordt in zijn mogelijkheden al belemmert door alle uitstallingen van winkeliers, in en buiten de winkels, die overal te pas en te onpas staan verspreidt en door validen die altijd haast hebben en niet even kunnen wachten, voorkruipen en scootmobiel en rolstoelers bijna onderste boven lopen, waarna de rolstoeler de schuld krijgt van roekeloos gedrag.
  Het is voor u te hopen dat u nimmer zelf in een soortgelijke situatie beland want dan zijn uw gedachten denk ik wel anders.
  Deze echtgenoot van een invalide vult zijn tabakspot wel ergens anders.


  ⚠️ Meld

 21. Ik denk meneer Noot dat bij u ook alleen op gepaste wijze door de kamer ‘gesjeesd’ mag worden zonder brokken te maken of heb ik het mis?


  ⚠️ Meld

 22. Scootmobielers zijn prima in staat een klein stukje te lopen, dus hoeven heus niet in ieder winkeltje naar binnen te kunnen rijden, maar de toenemende IK-mentaliteit van de maatschappij is blijkbaar ook aan scootmobielers niet voorbij gegaan, het zijn net “gewone” mensen. Ruim baan voor MIJ en iedereen moet maar met MIJ rekening houden. IK ben zielig, IK heb haast, IK heb last van de anderen, IK wordt gediscrimineerd. HIJ discrimineert, ZIJ kruipen voor, ZIJ bezorgen overlast, etc. Ik wordt er zo langzamerhand behoorlijk moe van.
  Is het nou zo moeilijk een beetje rekening met elkaar te houden? Het is nu eenmaal zo dat scootmobielers meer beperkt zijn in hun mogelijkheden dan validen maar dat betekent nog niet dat in alle situaties daar rekening mee gehouden kan dan wel moet worden. Ook van scootmobielers mag verwacht worden dat ze zich aanpassen aan bepaalde situaties, net als valide mensen. Je wilt toch “gewoon” behandeld worden? Handel daar dan ook naar.


  ⚠️ Meld

 23. Zusenzo,dat ben ik met je eens lieverds zijn er haast niet meer ook niet bij de valide mens Jij lijkt me wel aardig maar ik hoop dat je veel leed bespaart blijft.En als Klaas vd Pelt moe wordt van al die mindervaliden pakt hij maar een scootmobiel,kun je lekker zitten en het goede voorbeeld geven


  ⚠️ Meld

 24. Dogger is nogal populistisch van toon. Altijd mosterd na de maaltijd. Kom met oplossingen van het probleem, of sterker, voorkom dit soort problemen !
  Nu is het een apotheek, morgen de bibliotheek, overmorgen wellicht het stadskantoor.
  Dogger leest de krant, heeft een mening en voila, er is weer een politiek punt te scoren. Sneu hoor.


  ⚠️ Meld

 25. Wichert, dankjewel. Je kent mij niet, ik kan het kaf heel goed van het koren scheiden. Jij bent me wat te week. Ik heb het klappen van de zweep in de zorg zelf geleerd!
  Ik ken de pappenheimers!


  ⚠️ Meld

 26. Een vriendin van mij heeft ms, ze is nog jong en scheurt ook weleens in haar scootmobiel wat je althans scheuren kunt noemen.Het ding kan niet harder dan 20km per uur.In een winkelgebied word ik vaker door een buggy op de hielen gereden dan door een scootmobiel.


  ⚠️ Meld

 27. zusenzo ik ben wat te week, maar ik maak ook heus bij de Rivierenhof en Havezathe genoeg mee.Alleen het werk wat jij doet zal vele malen heftiger zijn.Voor die mensen heb ik bewondering,maar ook voor al die vrijwilligers bij ons,of is dat wat te week??/gelukkig ben jij iemand die veel kent en veel weet ik hoop dat je dat geen ZORG is.En klappen met de zweep moet je van houden


  ⚠️ Meld

 28. Wichert,

  soms moet je je gevoelens uitschakelen, mensen die alles willen dus ook een scootmobiel, die vervolgens in de schuur staat, ook hier hebzucht. Maar ik begrijp duvels goed wat jij bedoelt. Maar ik heb alles zielig vinden afgeschaft of beperkt tot daar waar het echt is, niet de -met permissie- zeurders.
  Ik gun ieder die het nodig heeft een scootmobiel en ruilen zou ik niet willen want ik waardeer mijn gezondheid ten zeerste. En mantelzorger(al zou ik dat hier liever niet gezegd hebben) ben ook ik nog steeds en dan zie ik ook de tekorten in de zorg zonder week te worden. Zeg maar dat ik hard ben, maar niet in de richting van hen die het nodig hebben.  ⚠️ Meld

 29. Zusenzo,ik kan met je eens zijn wat betreft scoots,etc die gewoon ergens thuis staan terwijl ze niet meer gebruikt worden.Ik ken echter ook gevallen dat mensen twee,drie keer bellen en dat ze gewoon niet opgehaald worden,soms nog nauwelijks gebruikt.Ook rollaters en rolstoelen.Ik kom er wel achter dat je een gezonde kijk op de zaak hebt.


  ⚠️ Meld

 30. Zo is het Wichert, de spullen niet meer bij mensen thuis ophalen is ook vaak een probleem. Een heel raar slecht geregistreerd systeem. Er zullen toch mensen genoeg zijn die zitten te wachten op een dergelijk artikel. Toch blijkt vaak dat het ophalen niet de moeite loont.


  ⚠️ Meld

 31. En Zusenzo, er zullen toch ook wel mensen zijn te vinden die de spullen willen en kunnen ophalen? Weet wel dat dat veel met auto’s gebeurd, maar het kan toch ook goedkoper?


  ⚠️ Meld

 32. Wat mij betreft kan er best wat aan het gebruik en rijgedrag van scootmobiels gebruikers gedaan worden.
  Maar verwerpelijk om deze groep die grotendeels afhankelijk zijn van hun scootmobiel te weren in welk openbaar gebouw dan ook.
  Welk bordje met verboden voor….. komt er de volgende keer bij te hangen.Dit is ontoelaatbaar en schaamteloos.


  ⚠️ Meld

 33. Zwolse, zoals iemand elders al aangaf, krijg je een scootmobiel als je nog in staat bent om 100 meter te lopen, anders krijg je een electrische rolstoel toegewezen. (heb ik regelrecht uit een reactie van een scootmobieler, ga er gemakshalve maar even van uit dat dit klopt).
  In dat geval vind ik dat je ook van scootmobielers best mag verlangen om een beetje water bij de wijn te doen in dergelijke situaties, zij het binnen redelijke grenzen. Dat lijkt me zelfs voordelig werken op hun gevoel van zelfredzaamheid.

  Moet wel toegeven dat het ‘verbodsbord’ nogal lomp overkomt. Ze hadden volgens mij best op een wat meer begripvolle manier kunnen aangeven dat er verwacht wordt dat men uitstapt voordat men naar binnen gaat. Kleine uitleg kan al een hoop doen, nu heeft het idd een beetje een ‘nicht-gew?nscht-karakter’….


  ⚠️ Meld

 34. @ghehe.

  Ik ben niet op de hoogte wat de procedure is met e.v.t toewijzing van een scootmobiel.Maar mocht die zo zijn wat jij hier aankaart,dan nog had dit op een andere manier aan de gebruikers uitgelegt diend te worden.En dat karakter zoals je hierboven vermeld,zal bij veel mensen tegen de borst stuiten.


  ⚠️ Meld

 35. Overigens slaat Dogger de plank ook mis. Zolang hij zegt dat Zwollenaren met een scootmobiel geweerd worden, terwijl slechts de scootmobiel geweerd wordt, dan zegt hij daarmee dat deze mensen zich onmogelijk los kunnen maken van hun scootmobiel.
  Ik vind dat persoonlijk een grotere belediging van scootmobielers dan die van de apotheek: Hiermee wordt in principe aangegeven dat scootmobielers tot niks meer in staat zijn zonder. Dat is hun handicap vergroten en zelfredzaamheid verkleinen. Zo van ‘jij kunt niks meer arme drommel’….


  ⚠️ Meld

 36. Hier kan ik wel in meegaan.Maar aan de andere kant word hier wel weer een probleem gecreeerd,die dus vanuit de lokale politici aangewakkerd wordt.>:(


  ⚠️ Meld

 37. @ Zwolse, je kunt je ook bij deze Populistische campagne aansluiten[/url] Vrees echter dat de link die ze zelf leggen met een landelijke lijst, ook niet altijd discriminatie (besef de grote van het woord)-vrij is :'(


  ⚠️ Meld

 38. :D:D:D

  Vind de populistische gedachte trouwens wel aardig overeenkomen met deze (dit draadje) club. Stop nu want ik sprak vrijdag toevallig iemand die bij SWacht op een verkiesbare plaats staat. 😉


  ⚠️ Meld

 39. Oi, keek nog eens naar die foto, maar het ziet er inderdaad wel erg schrijnend uit hoor…..zo’n enorme scootmobielverbodssticker naast de wat kleinere sticker als verbod voor honden.
  ’t is begrijpelijk dat ze niet gexcarmeerd zijn van scootmobiels, maar op zo’n manier je beleid naar mensen communiceren is wel vragen om gezeik natuurlijk:D


  ⚠️ Meld

 40. Als ik alles doorlees komt die apotheker er nog niet zo slecht af vind ik. De tendens is volgens mij: populisme van Dogger. Ach, dit is ook nog eens zo’n opgeblazen verhaal waar schijnbaar niemand bij was. 1 persoon is schijnbaar naar Swollwacht gegaan, die het over De Sensator en dit onvolprezen weblog verspreid. Ik kan er niet zoveel mee. Vond mede-ondernemer Huub erg sprekend gister. 2 posts w.o. een duidelijke link.


  ⚠️ Meld

 41. Wethouder E. Danneberg is maandag bij de apotheek in Holtenbroek langs geweest en heeft met de apotheker gesproken. Er wordt op advies van Dannenberg gesproken met de Gehandicaptenraad en Driezorg. Er volgt ook een juridisch onderzoek. De sticker is inmiddels van het pand getrokken gehaald.


  ⚠️ Meld

 42. Dick een gesprek kan vaak veel oplossen,maar soms moet je ook wel eens fel reageren om wat te bereiken en beiden is nu gebeurd.Populisme van Dogger oke,maar dat die sticker eraf is vind ik toch wel goed.Ik hoop op een goede oplossing en dat dit voorval een voorbeeld moge zijn hoe het ook kan.Laat dat juridische onderzoek maar achterwege,kost veel geld terwijl de oplossing(en) voor het oprapen liggen.


  ⚠️ Meld

 43. Tja die sticker was vrij dubieus, maar sommige mensen doen nixxx liever als stickeren. Heb hier nog niets gelezen over die man zelf, dat valt me nog mee. Misschien maar beter, apothekers hebben het door vriend Klink al een stuk moeilijker.


  ⚠️ Meld

 44. scootmobiel…
  dus gauw weer over tot de orde van de dag. De scootmobielers kunnen 100 meter lopen. Respect van beide kanten voor elkaars standpunten lijkt nog te ver en ondertussen lijken we allemaal geestelijk invalide te worden van dit onderwerp. Opgeklopte slagroom is lekkerderderderder… PUNT? Ja toch, punt!


  ⚠️ Meld

 45. Huub, even een correctie, als je meer dan honderd meter kunt lopen kom je niet in aanmerking voor welke vorm van rolstoel dan ook. En nog wat, niet iedereen kan honderd meter lopen, of tien, of vijf, sommigen dus helemaal niet.


  ⚠️ Meld

Reageer