Politieke vragen over pollers Rode Torenplein

Zwolle – De fractie van GroenLinks / De Groenen is blij met het feit dat het Rode Torenplein formeel autovrij is.  Maar nu de praktijk nog…  GL/DG constateert dat veel auto’s over het plein rijden of  daar geparkeerd staan. Het lijkt erop dat de automobilist zich niet uit het veld laat slaan door de geplaatste ‘Voetgangers-zone’ borden. Weblog Zwolle berichtte hier vrijdag j.l. over.

23-10-2009_pollers_buitenkant-rodetorenplein_3.jpg

De door het college toegezegde pollers rond het Rode Torenplein zijn dan wel geplaatst, maar ze functioneren nog niet. Er is grote onduidelijkheid over de datum waarop dit zal gebeuren. Er zijn verschillende berichten over geweest,  het laatste is dat ze vrijdag 23 oktober in werking gesteld zouden worden. Dit is niet gebeurd, zegt Anneke Nusselder namens GL/DG.

Vragen:

1.       Wanneer worden de pollers om het Rode Torenplein autovrij te maken in werking gesteld?

2.       Bent u bereid ook voor die tijd handhavend op te treden of andere maatregelen te treffen die er toe leiden dat er geen auto’s meer over het plein rijden?

Omdat de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering nog meer dan een week op zich laat wachten stellen wij een zeer spoedige schriftelijke reactie op prijs.

Namens fractie GroenLinksDeGroenen

Anneke Nusselder

Artikel delen:
Reacties 41
 1. Als ik de foto zo zie kan je er ook met gemak omheen rijden zodra ze in werking zijn getreden…..
  Zo te zien staan er enkel paaltjes (4-6) ter hoogte van de pollers….

  Beetje vaag? Wellicht dat de pollers niet eens serieus worden genomen omdat ze toch makkelijk te omzeilen zijn?


  ⚠️ Meld

 2. De assertieve burger en eigenzinnige automobilist van vandaag de dag laat zich met borden alleen niet de wet voorschrijven.
  Dat is eerder ook al gebleken door het verkeersgedrag en de parkeeroverlast op de zeer onduidelijk ingerichte Grote Markt.
  Ook de boog onder de Sassenpoort wordt nog steeds met grote regelmaat verder kapot gereden door groot autoverkeer
  En de visie en het beleid hierop van ons stadsbestuur?…. nu gaan ze binnenkort door de binnenstad fietsen met een delegatie van de Provinciale Staten,…… wedden dat ze hier niks van zullen zeggen??


  ⚠️ Meld

 3. Is dit zo?

  Kan nog mooi mee als vraag voor vanavond:

  Ook de boog onder de Sassenpoort wordt nog steeds met grote regelmaat verder kapot gereden door groot autoverkeer. Moet er niet bekeurd worden tegen deze schandalige aantasting van onze trots (omwille van vrije tijd en handel)?  ⚠️ Meld

 4. Dick, Het gemeentebestuur besteedt liever aandacht aan zoiets onzinnigs als de verkiezing van de mooiste boom van Zwolle. maar op een steenworp afstand van die mooiste boom worden de stukken steen uit de jarige (600 jaar) Sassenpoort gereden.
  Datzelfde geldt ook voor de Grote Kerk, In de Korte ademhalingssteeg zijn er grote brokken natuursteen uit de steunberen van het historisch gebouw geramd…het zal me benieuwen of de provinciale en gemeentelijke fietsers dit ook op hun controletocht zullen signaleren


  ⚠️ Meld

 5. Het gemeentebestuur? Het college EN de hele raad?

  Als het ene project je niet aanstaat wil dat toch niet zeggen dat een ander project niet door mag gaan? Waarom zijn ze met die boom-actie begonnen? Weet het niet, het kost in elk geval niet veel en een beetje extra aandacht voor het milieu middels een verkiezing vind ik nog niet zo verkeerd.

  Dat er ongestraft stukken uit ONZE Sassenpoort worden gereden is niet te tolereren! Misschien zelfs onherstelbaar zelfs?

  Dit is natuurlijk ook schandalig en moet voorkomen en (zo mogelijk) hersteld worden.

  Datzelfde geldt ook voor de Grote Kerk, In de Korte ademhalingssteeg zijn er grote brokken natuursteen uit de steunberen van het historisch gebouw geramd…het zal me benieuwen of de provinciale en gemeentelijke fietsers dit ook op hun controletocht zullen signaleren

  Ligt dit al op het bordje van de gemeenteraad? Zo niet, waarom nog niet dan als jij dat al weet, weten toch veel meer mensen dat?


  ⚠️ Meld

 6. Als het ene project je niet aanstaat wil dat toch niet zeggen dat een ander project niet door mag gaan?
  Dick, voor mij mogen ze bomen bewonderen hoor, maar ik heb het over prioriteiten stellen..
  En natuurlijk zijn ze zich bewust wat het autoverkeer in de nauwe binnestad aanricht, of zouden de controlerende ambtenaren teveel geconcentreerd zijn op mogelijk illegale uithangborden aan restaurantgevels?
  En dan heb ik het over College en gemeenteraad, zij lezen toch allemaal de verslagen van het Wijkplatform?


  ⚠️ Meld

 7. GL/DG kunnen zich beter druk maken over al die bromscooters die door het gehele centrum racen.
  Het is niet alleen verboden voor auto,s maar ook voor fietser met hulpmotor.


  ⚠️ Meld

 8. Vind je het erg als ik de verslagen van de wijkplatforms niet lees Observer? Ga er maar heel af en toe heen zelfs in mijn eigen wijk, ligt eraan wat er op de agenda staat.

  Ach dat uithangbord: jammer ja, maar dat is een populistisch Swollenaer-ding geworden. Had je dat nog niet in de gaten? Denk je dat hr. Poppe dat jammer vindt? Hij hangt straks gewoon dat bord binnen, kan iedereen vertellen hoe zielig hij was en heeft heel veel gratis publiciteit gehad. Maar natuurlijk had ie mogen blijven hangen van mij. Heb echter nergens gelezen of het onterecht verwijderd is of conform de regels.

  Zo je weet, kunnen plaatselijke regels enkel door de gemeenteraad veranderd worden. Dus wanneer gaan de jankers die de media bespelen aan het werk om een uithangbord-wijzigingsvoorstel te maken die door een meerderheid gedragen wordt?

  Janken in een slachtofferrol kan iedereen.


  ⚠️ Meld

 9. Oeps bromscooters zijn natuurlijk niet de dingen waar LWL zich nu ineens ook druk over maakt. Logischerwijs mogen die wel in een centrum. Tja, regelgeving :'(


  ⚠️ Meld

 10. Heb gisteren gesprek gevolgd op Brug TV over het uithangbord discussie tussen de Hr.Kolman en de Hr v.d. Kooy.
  Daar wordt/werdt je pas vrolijk van.;)


  ⚠️ Meld

 11. Vind die Tros Kamerbrede Gerrit v/d K. net zo’n Harry Mens. Als hij een dochter had gehad, had hij die ook vast al wel ingezet.

  Misschien had je beter naar die kerel van Brands kunnen kijk, Wim Brands (?) interessante kerel die de gasten alle ruimte geeft. Was op het eind van de ochtend op 2. “Boeken”, heet het geloof ik; ze behandelden interessante titels.


  ⚠️ Meld

 12. Was ff tussenstop van het zappen;D.Ennuhhhhhhhhh H.Mens daar krijg ik nare misselijkmakende onderbuik gevoelens bij.En ach zo n kamerbreed tapijtje doet me denken aan een varnavalshitje niet meer en niet minder.;D


  ⚠️ Meld

 13. @ Pietpuk: Als ze zouden werken kun je er alleen nog met een terreinwagen langs, want de stoeprand is dusdanig hoog, dat je daar met een auto niet op komt. Verder staan op alle ander plaatsen palen.


  ⚠️ Meld

 14. Dick mis ik iets ?/je hebt het over uithangborden van restaurants en je hebt het over Poppe????Publiciteit

  ============

  On-topic a.u.b. !!


  ⚠️ Meld

 15. @ Zwolse: Dat ie wekelijks ook nog een column van het HoReCa-blaadje krijgt is minder vind ik.

  Iddd “wil op mijn kop een kamerbrrrrrrrrrrrrrrrrreeeeeeeeeeeeeeedddddddddtapijt”. Wij (mijn vrouw en ik) zijn van het jaar dat “steek in steek in dat hele kleine dingetje” dé carnavalshit was haha.


  ⚠️ Meld

 16. Wichert dat verhaal stond vorige week in het blaadje van Jan van Ommen of in de HoReCa-bode geloof in de laatste?

  ============

  Dat was een ander restaurant.
  On-topic a.u.b. !!


  ⚠️ Meld

 17. Nou vind ong 30 .cm te groot na jaren te hebben gehangen nog erger dan de verkiezing van de mooiste boom van Zwolle.

  Is dit geneuzel of geneuzel Wichert.

  Of er geen relevantere zaken aan de orde moeten komen>:(


  ⚠️ Meld

 18. Oh ja, daar kon je wel eens gelijk in hebben. Dacht aan een dure tent, maar zo duur dus ook niet :'(

  Beetje ondernemer weet dit gegeven wel uit te buiten Wichert: binnen hangen met de nodige comedy en alle media-aandacht. Vind trouwens dat die paardestaart en zijn fotomaat van het Horeca-blaadje nog niet zo verkeerd bezig zijn. Net als Harry B. en PiBa natuurlijk. Zo’n PiBa ook; ik geef het je te doen om overal bij te zijn op zaterdagmiddag!! Zeker gezien zijn voorkeuren van vrogger uit. Haha.

  Weet iemand trouwens hoe’t met zijn maat Benny H. is? Volgens mij nog in dienst van een club uit ’t land van Berlusconi….al jaren. Volgens mij struint ie ook al jaren Skandinavië af…..en heeft ie nog nooit een talent gevonden. Maar de Kickert weet dat soort dingen altijd wel…..is helaas net ff weg:'(


  ⚠️ Meld

 19. Die mooiste boom is al net als met die verkiezingen mooiste man/vrouw .Het is maar net wat je mooi vind.Alleen kan een boom geen vragen beantwoorden,nou ja bij sommige mensen wel natuurlijk


  ⚠️ Meld

 20. Sorry Admin, heb je 1e waarschuwing gemist ivm typewerkzaamheden.

  On-topic: Goeie vragen en ik vind mijn (toch eigenlijk ook off-topicvraag van 9:26 er nog wel bij kunnen.

  De binnenstad zoveel mogelijk autovrij. Daarbij is duidelijkheid naar iedereen toe, noodzakelijk.


  ⚠️ Meld

 21. Ik geef de gemeenteZwolle een groot compliment dat ze het Rodetorenplein zn oude historische vorm weer hebben teruggegeven.
  Maar vervolgens ben ik bang dat het een lege steriele ruimte blijft omdat men er geen duidelijke functie, bijvoorbeeld een maritieme invulling met bruine schepen, of desnoods Horeca aan geeft.
  Men noemt het liever een evenemententerrein en dat is een zwaktebod.
  Want negen maanden van het jaar gebeurt er niets en ja, dan is het logisch dat de autompobilist “landje pik” gaat doen.


  ⚠️ Meld

 22. Wat een onzinnig gelul allemaal.
  Als straks de pollers op de jufferenwal staan (met een paar maand)kan er niemand met een auto meer op het Rode Torenplein komen.


  ⚠️ Meld

 23. Hoe sneller hoe beter ikke! En nu kunnen ze nog de grond in 😉
  Vond deze opmerking niet verkeerd

  bang dat het een lege steriele ruimte blijft omdat men er geen duidelijke functie, bijvoorbeeld een maritieme invulling met bruine schepen, of desnoods Horeca aan geeft.
  Men noemt het liever een evenemententerrein en dat is een zwaktebod.
  Want negen maanden van het jaar gebeurt er niets

  Dit is duidelijk:

  Ik geef de gemeenteZwolle een groot compliment dat ze het Rodetorenplein zn oude historische vorm weer hebben teruggegeven.  ⚠️ Meld

 24. @Dick
  Het Rode Torenplein heeft misschien dan wel zijn oude vorm terug maar het is wel 3 maal zo groot (misschien teveel zelfreizend bakmeel gegeten denk ik).
  Kijk op de oude kaarten van Swolla. uitgegeven door Blauw.


  ⚠️ Meld

 25. @ikke, ik denk de de huidige vorm van het Rodetorenplein redelijk goed overeenkomt met de stasdplattegrond van Blaau, ware het dan dat tot oin de 60er jaren van de vorige eeuw het Hopmanshuis aan de achterkant nog in het water stond.
  Wat je echter ook op de kaart van Blaau ziet is er havenactiviteiten plaats vinden. En dat is nou net wat er aan het plein ontbreekt.
  Het College staart zich blind op staart zich bij de invulling van een levendige binnenstad blind op Kermis, Markt en wat evenementen. (één en al commercie dus) Maar zo geef je een levendige binnenstad niet echt een “smoel


  ⚠️ Meld

 26. Zwolle is altijd een heel belangrijke binnenvaarthavenplaats geweest.
  De IJssel, het Zwartewater en de Vecht en ook de stadsgrachten die alle waterstromen met elkaar verbonden maakten Zwolle tot een belangrijk scheepvaartknooppunt. Het Rodetorenplein was voor Zwolle wat de IJsselkade voor Kampen was. Als het autovrijmaken voor de Kermis van het Rodetorenplein het hoogst haalbare is wat we met dat Havenfront weten te doen is het met de creativiteit van de Gemeentelijke denktank slecht gesteld hoor…maar eeh… had het college van B&W geen Ideen makelaar aangesteld???


  ⚠️ Meld

 27. De pollers waren zowaar omhoog vanavond, en wat betreft havenactiviteiten: Is het niet zo dat de aanmeermogelijkheden voor de pleziervaart uitgebreid zijn? Men kan nu toch ook bij de drijvende steigers onderaan het nieuwe plein aanleggen?


  ⚠️ Meld

 28. Heb even gekeken op google maps. Vreemd dat de brug er al ingetekend staat. Wat mij nog meer verbaasd dat de fietsers dwars over het rodetorenplein heen gaan. Wordt op die manier een puinhoop. Je loopt in een voetgangers gebied maar tegelijk mag er wel gefietst worden.


  ⚠️ Meld

Reageer