Dader stroomafsluiting Isala Zwolle gaat vrijuit

Zwolle – Een man die de stroomtoevoer in het Sophia ziekenhuis van de Isala Klinieken in Zwolle vorig jaar Koninginnedag afsloot en het brandalarm aanzette, gaat vrijuit. De rechtbank ziet af van strafoplegging omdat de man een ernstige psychische stoornis heeft.

Door de actie van de 35-jarige zaten de ic en de afdeling Neonatologie drie kwartier zonder stroom. Daardoor moesten patiënten handmatig worden beademd. De Kampenaar dacht dat hij was beland in een computerspel. Door de schakelaars om te zetten zou hij een tandenborstel verdienen die hij nodig had om verder te komen in het spel. De man is in een psychiatrische kliniek opgenomen.

Artikel delen:
Reacties 29
 1. Uhm zo dom is dat antwoord niet Gerrit D, ik vind het vrij logisch eigenlijk dat hij jou gewoon je dezelfde vraag stelt. En dus of je bekenden daar had liggen.

  Heel vervelend voor de bekenden van je maar ik vind het net zo vervelend voor die man die de weg helemaal kwijt is en tuurlijk zou ik anders reageren als ik er bekenden had liggen op dat moment dat lijkt me menselijk.


  ⚠️ Meld

 2. ik heb begrepen dat het allemaal erg kritiek is geweest destijds. Met name omdat op hetzelfde moment de slachtoffers uit Apeldoorn binnen werden gebracht en het rampenscenario van kracht was.  ⚠️ Meld

 3. ik mag hopen dat deze man erg lang in die kliniek blijft, stel dat hij vrij komr en weer zo’n streek uithaalt en het wel mis gaat moet je niet aan denken.
  en maar blijven zeggen dat computerspelen en tv geen invloed hebben op het denkvermogen van de mens


  ⚠️ Meld

 4. Ans zei:

  en maar blijven zeggen dat computerspelen en tv geen invloed hebben op het denkvermogen van de mens

  Zit ik me wel vaker af te vragen: welke persoon bepaalt de indeling van de ‘ratings’ (kijkwijzer en zo) van de tv? Tijdens het kijken van de serie ‘Fringe’ zag ik staan dat Kijkwijzer de serie voor 12 jaar en ouder geschikt vindt… Ik ben zelf van mening na het zien van meerdere afleveringen inmiddels dat 16 jaar en ouder zelfs met volwassene die ernaast ook zit te kijken niet vreemd zou zijn geweest… Wel vaker heb ik Kijkwijzer niet serieus genomen en daarom is het nog altijd raadzaam zelf je gezond verstand erbij te houden als je kinderen iets laat zien. Zelfs bij sommige kinderseries hou ik mijn hart soms vast als ik met mijn kind zit te kijken. Voor hetzelfde geld gaat mijn kind ook gekke stunts uithalen na het zien van Mega Mindy…

  Wat betreft de man in deze zaak: terecht dat ie vast zit lijkt me. Ik hoop nog altijd dat na de tijd die iemand onder behandeling heeft gestaan de persoon in de gaten gehouden blijft worden. Helaas zijn daar vaak de middelen niet voor.


  ⚠️ Meld

 5. Die man zal toch niet plotseling gestoord zijn geworden en hoe is het mogelijk dat hij bij die schakelaars kon komen? Zijn omgeving zal toch wel gemerkt hebben dat deze man niet helemaal meer spoorde? Vandaag of morgen verschijnt zo,n iemand een keer in witte jas aan de operatietafel want er lopen nog genoeg van dat soort mensen over straat.


  ⚠️ Meld

 6. @ Assendorper: naar ik ergens in een krant las was hij opgenomen op de PAAZ-afdeling (= de psychiatrische afdeling) van het ziekenhuis.

  Wat ik erg kwalijk vind van het ziekenhuis is het feit dat een patient /derden blijkbaar bij de, zeker voor een ziekenhuis zeer belangrijke, stroomtoevoer konden komen. In die zin valt het ziekenhuis ook wel wat te verwijten.


  ⚠️ Meld

 7. Als dat zo is Carola dan wordt het tijd dat ze die mensen elders huisvesten. Die horen niet thuis binnen de muren van een ziekenhuis.


  ⚠️ Meld

 8. slim van je ASSENDORPER P.A.A.Z is meestal in het (regio) ziekenhuis zelf. Hij zal wel in veldwijk of zo zitten op een gesloten afdeling


  ⚠️ Meld

 9. potjandikkeme, volgens mij houd die gast nu huis hier in Hattem. Vanavond zat de buurt hier alweer zonder stroom (derde keer in 8 dagen) Misschien is hem nu de tandpasta beloofd:D


  ⚠️ Meld

 10. Zoals al vermoed werd: Niet iedereen ziet het verschil tussen een computerspel en de werkelijkheid. Ik hou dan m’n hart vast wat betreft gewelddadige computerspellen.
  Door bernard, op 27 oktober 2009 om 18:40

  en maar blijven zeggen dat computerspelen en tv geen invloed hebben op het denkvermogen van de mens
  Door Ans, op 27 oktober 2009 om 21:32

  Ongelofelijk! Hoe kunnen jullie dit echt denken?!? Deze man had ook de teletubbies gezien kunnen hebben…een lachende zon zien….en vervolgens denken dat hij alles in brand moet steken om zo de hele wereld te laten lachen. Zullen we dan maar elke vorm van audio visuele communicatie en entertainment afschaffen?!
  Misschien leest wel iemand jullie commentaar en besluit dat alle mensen die zich “Bernard” en “Ans” noemen op fora een gevaar voor de samenleving vormen…ik zou maar alvast naar de politie rennen als ik jullie was!

  Natuurlijk hebben computer spellen en tv geen invloed op het DENKVERMOGEN van een mens! Dat deze persoon psychische problemen had staat buiten kijf, maar het lijkt mij zeer stug, dat dat NIET het geval was geweest als er geen computerspellen hadden bestaan.

  De enige grove fout ligt bij het feit dat zo iemand bij dermate belangrijke schakelaars kon komen! Had ie hier en daar en lampje aan en uit gezet was er niets aan de hand geweest!


  ⚠️ Meld

 11. De stroomstoring heeft ongeveer 25 minuten geduurd, omdat we moesten uitzoeken waar de dader aangezeten had.⤝ Volgens Hamelink had de man zich toegang verschaft tot de ruimte met de hoofdschakelaar. Die ruimte is volgens hem altijd goed afgesloten. ⤽We waren op Koninginnedag echter volop aan het werk in verband met de verbouwing van de hoofdingang aan de achterzijde. Waarschijnlijk heeft de dader daardoor kans gezien binnen te komen, waarop die aan de knoppen is gaan draaien.
  (komt v site v Brugmedia)


  ⚠️ Meld

 12. Als deze man idd op de PAAZ afdeling was opgenomen,lijkt mij dat in eerste instantie daar de fout ligt.De PAAZ is een volgens mij een gesloten afdeling.Dan rijst mij de vraag. Hoe kon deze patient deze afdeling verlaten zonder toezicht.


  ⚠️ Meld

 13. Ook zonder PAAZ-afdeling kan iemand het ziekenhuis inrennen en iets ergs uithalen.
  Volgens mij moet daarom in 1e instantie gekeken worden naar beveiliging van het ziekenhuis.
  Dat is wel een heel moeilijke klus bij een openbaar gebouw en tegen echte gekken doe je natuurlijk toch niks.
  Maar anderzijds zou het niet moeilijk hoeven te zijn de deur met de hoofdschakelaar op slot te houden…
  Het staat er niet letterlijk, maar ik krijg het idee dat dit door de verbouwing niet het geval was…


  ⚠️ Meld

 14. Ok zusenzo.Was van de gedachte dat deze afdeling in zijn geheel gesloten was.Maar daar tegenover zou het niet mogen kunnen dat welke patient of onbevoegde op ruimtes komen die niet voor iedereen toegankelijk is.


  ⚠️ Meld

 15. En toch blijven wij met ons vingertje wijzen, waar mensen werken maken mensen fouten.En soms kan zo’n fout hele vervelende gevolgen hebben maar toch. Mij is wel eens iets gebeurt door een fout van een ander, kun je in blijven hangen, maar je kunt ook denken schouders er onder en verder.
  Ondanks dat dit waarschijnlijk een wijze les is geweest voor het ziekenhuis, kan het moor zo weer gebeuren, vooral in deze hectische verbouwingstijd, het mag niet weer gebeuren, maar waar word gewerkt worden fouten gemaakt.


  ⚠️ Meld

 16. Ben ik helemaal met je eens buurtbewoner.Als mens maak je fouten.Hoop alleen wel dat er van elke fout geleerd wordt.zo voorkom je volgende fouten.


  ⚠️ Meld

Reageer