Extra onderzoek Zwolse armoedebeleid

Zwolle – Om armoede in Zwolle te blijven bestrijden, willen burgemeester en wethouders extra zorgverzekeringskorting organiseren voor de minst kapitaalkrachtige groep Zwollenaren. Bovendien heeft het college besloten om extra onderzoek te doen naar de doelgroep van de gemeentelijke armoedebestrijding. Dat onderzoek dient om zoveel mogelijk mensen die daar recht op hebben de mogelijkheid te bieden gebruik te maken van het armoedebeleid.

Sinds enige tijd heeft Zwolle een collectieve aanvullende zorgverzekering voor inwoners die zelf niet of nauwelijks geld hebben voor goede (medische) zorg. De verwachting is dat de komende tijd de premies voor zorgverzekeringen in Nederland zullen stijgen. Om te zorgen dat de zorgverzekering betaalbaar blijft voor de doelgroep, wil het college extra premiekorting inkopen. De gemeente wil ook de verwachte stijging van het verplichte eigen risico binnen een zorgverzekering voor haar rekening nemen.

Anders dan voorheen willen burgemeester en wethouders dat de gemeentelijke bijdrage voor de aanvullende verzekering alleen geldt voor deelnemers aan de collectieve gemeentelijke verzekering: het college wil graag dat zoveel mogelijk mensen uit de doelgroep gebruik maken van de door de gemeente geboden ondersteuning.

Om zoveel mogelijk Zwollenaren te bereiken die te kampen hebben met armoede, stelt het college voor om via onderzoek zo goed mogelijk in beeld te krijgen wie recht heeft op de regelingen om armoede tegen te gaan. De rijksoverheid biedt wat dat betreft mogelijkheden om via zogenoemde bestandskoppeling inzicht te krijgen in de doelgroep. Zwolle wil via onderzoek de komende jaren een zo actueel mogelijk bestand opbouwen van mensen die kampen met armoede. De gemeente wil mensen uit de doelgroep die (nog) geen gebruik maken van het armoedebeleid en er wel recht op hebben actief benaderen om ze te wijzen op de mogelijkheden.

Artikel delen:
Reacties 18
 1. Dat je geen chips meer te vreten hebt terwijl je op je Nintendo of Xbox zit te gamen. Of je je die nieuwe vette flatscreen moet inleveren omdat je achterloopt met de maandelijkse afbetaling.
  Zoveel verschillende soorten armoede.


  ⚠️ Meld

 2. En er zal nog meer volgen zusenzo.Ook was het te voorzien.Dit hebben we grotendeels te danken aan het rechtse en liberale blok die zo brood nodig de marktwerking moesten/wilden invoeren? En nog worden de mensen niet wakker.De voedselbanken stijgen met een schrikbarend tempo in aantal.Huisuitzettingen idem dito.We gaan in een hoog tempo richting gaarkeuken (jaren 40 beleid) een schrikbeeld voor velen die het hebben meegemaakt.Toen was er ene meneer Colijn die de bevolking toesprak dat alles was.Nu hebben we weer zo n schurk in ons midden lopen.


  ⚠️ Meld

 3. Ik begrijp je Zwolse, maar dat mensen niets doen is niet helemaal waar er is actie genoeg maar het is vechten tegen de bierkaai.
  Wat is jouw suggestie?


  ⚠️ Meld

 4. Om te beginnen bij het begin.Bv op de scholen waar kinderen geleerd worden wat het woordje respect betekend ongeacht kleur/religie/geaardheid.Wat normen en waarden inhouden.Dat ieder mens op deze aardkloot het recht zou moeten hebben op hun dagelijkse portie eten.Ook zou moeten mee kunnen delen aan de welvaart die ons geboden wordt.Dat hebzucht een giftige angel in je bestaan is.Ook naastenliefde mag voor mij wat uitgediept kunnen worden,vertel de jeugd dat dit ook een toevoeging van je leven kan zijn.De lijst zou ellenlang worden als ik alles moet oplepelen wat zou kunnen helpen om het 3/4 deel van de wereldbevolking een waardiger bestaan zou kunnen bieden.


  ⚠️ Meld

 5. Niet iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen (on)geluk. Soms heb je dat helemaal niet in de hand.
  Waar ik op doelde zijn de types die zich willens en wetens in de schulden steken met het idee dat alles op afbetaling kan en dat je alles wat een ander heeft ook moet bezitten. En daar zijn er heel veel van. En daar zie je nu ook veel van bij de voedselbanken schuifelen.


  ⚠️ Meld

 6. @stja.

  De toename van de voeldselbanken is het antwoord.

  Dat is een objectief antwoord idd.
  Maar het antwoord van tsja betreft de subjectieve gedachte van een hoop mensen, ben ik bang.


  ⚠️ Meld

 7. Over objectief gesproken ghehe,las net op een ander forum waar de verhoging van 100 euro van het zorgstelsel aan de orde is.

  Daar spant subjectief de kroon,door te stellen dat dit te verwijten is aan het linkse beleid;).

  De kwestie is in feite te ernstig ,anders zou ik spontaan in een lach-kick schieten.


  ⚠️ Meld

 8. Toch niet op het TeleTroepToeTerT-forum Zwolse? Bespaar je daar de moeite om te reageren, want het wordt zwaar gecensureerd. Net als de roze-geldzuchtige stijllozen; ben er 4 dagen ingelogd geweest. Vanalles wissen ze om je daarna beledigend te bannen; kleuterklas.


  ⚠️ Meld

 9. Weet ik Dick;D Maar af en toe glip ik door de censuur heen en kan mijn ongezouten mening geven.

  Wel leuk dat er nu wel erg veel linkse tegenstand doorgelaten wordt;D.


  ⚠️ Meld

 10. De Sensatie- & verdraairatten zijn toch niet populistisch aan het meeheulen? Toevallig nu progressief-denken populairder wordt? Ze hebben wel een verleden in roeptoeteren voor een bepaald slag. “Paradijsvogeltje”, dat zo’n man ooit eindredacteur is geworden…


  ⚠️ Meld

 11. Tsja,

  haal jij ook altijd je portie tekorten bij de voedselbank, of sta je altijd op de uitkijk om te zien wie daar naar binnen gaan?


  ⚠️ Meld

Reageer