Sinterklaas duikt op in de Sassenpoort

Zwolle – Tijdens het opbouwen van de tentoonstelling “Sinterklaastraditie in de torenkamers” is een heel speciale ontdekking gedaan. Op één van de historische glas in lood ramen ontdekte Meine Boonstra een afbeelding van Sint Nicolaas. De tentoonstelling “Sinterklaastraditie in de torenkamers”  is van 4 november t/m 9 december in de 600 jaar oude Sassenpoort te zien is. Sinterklaasstad over de IJssel organiseert ook diverse andere activiteiten. Zwolle is de komende maand een echte Sinterklaasstad.

sint_nicolaas5.jpg

De afbeelding van Sint Nicolaas is ontdekt op een glas in lood raam aan de Sassenstraat. Sint Nicolaas staat afgebeeld met twee kinderen in een tobbe. Meine Boonstra: “Normaal is de afbeelding van Sint Nicolaas altijd met drie kinderen in een tobbe, maar dit moet hem zijn. De heilige Nicolaas wordt namelijk alleen maar met kinderen in een tobbe afgebeeld.” Volgens Boonstra een bijzondere toevoeging aan de tentoonstelling die 4 november van start gaat en te bezichtigen is op woensdag t/m zondag van 11:00 – 17:00 uur en op koopavonden tot 21:00 uur.  Ook zijn er alle dagen professionele rondleidingen door Annemiek Littlejohn. Overige activiteiten Sinterklaasstad over de IJssel

Naast de tentoonstelling in de Sassenpoort zijn er diverse andere activiteiten. Sinterklaasmuseum Zwolle presenteert een bijzondere tentoonstelling: Sinterklaas in Beeld, honderden beelden en afbeeldingen van de goedheiligman kunnen in het museum bewondert worden. De tentoonstelling is geopend tijdens winkeltijden. Wijkcentrum de Enk heeft een bijzondere schilderijenexpositie, deze is geopend op werkdagen van 8:30 – 0:00 uur en op 8 en 21 november van 13:00-17:00. In de binnenstad is een Sinterklaas(roe)te te  doen en op 29 november is er een chocolade concertmiddag. Kijk voor meer activiteiten en alle informatie op www.sinterklaasmuseumzwolle.nl

Entree voor volwassenen is € 2,00 p.p. Voor kinderen tot 12 jaar € 1,50 p.p.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

15 gedachten over “Sinterklaas duikt op in de Sassenpoort”

  1. Het derde kind zit zeker achter de Sint in bad…
    Ik heb nog niet eerder zo’n afbeelding van Sint Nicolaas gezien, maar ik krijg hier niet echt een fijn gevoel bij. Wat een vreemde manier om iemand af te beelden, met kinderen in een tobbe? Misschien kan iemand uitleggen waarom dat gedaan werd?

  2. Op zich wel begrijpelijk dat het raam nu pas ‘gevonden’ is. De toren staat er immers nog maar 600 jaar…

    Wat een flauwekul zeg. Dat die beste man het raam nu pas ontdekt, wil niet zeggen dat niemand er vanaf wist.

  3. @Marianne.
    Goed dat je er geen fijn gevoel bij krijgt Marianne, dat kreeg Nicolaas ook niet…
    De afbeelding van drie kinderen in de tobbe, slaat op het wonder dat aan Nicolaas wordt toebedeeld.

    Deze legende verhaalt van drie jongetjes die door een herbergier waren vermoord, in stukken gesneden en in een ton met pekel gestopt. Nicolaas wist hen hieruit te halen en tot leven te wekken. Een andere versie vertelt dat Nicolaas drie studenten redde, die door een herbergier waren gedood en gepekeld. Toevallig komt het vlees in handen van Nicolaas. Hij vertrouwt het niet en brengt de jongens terug tot leven. Hij bekeert ook de herbergier en zijn vrouw.

    (bron: wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Nicolaas_van_Myra

    Toch interessant wat er allemaal nog meer te ontdekken valt over de goedheiligman, hij heeft dus niet enkel daken beklommen in zijn leven… 🙂

  4. Ik kan iedereen aanraden om naar deze tentoonstelling toe te gaan. Annemiek Littlejohn is een begenadigd en boeiend verteller en je gaat naar huis met heel veel leuke en nieuwe informatie.

  5. Is er vast zelf neergehangen !! of zat ie toevallig in de schoen ??
    wat een toeval he !
    inderdaad..pas na 600 jaar gevonden door Sinterklaas zelf !;D
    Meine “De Cock” met C-O-C-K.

  6. he weer rene die zo lekker positief is!!!! zie je alleen maar als je tegen iets aan kunt schoppen, of kunt zeuren. Ben jij wel eens positief over iets. Of ben je van nature een stennisschopper.

  7. @pietpuk,
    Goed van je, …..die verklaring van Sint Nicolaas met die kindertjes klopt…
    Maar weet je toevallig ook achter welk stadswapen hij afgebeeld is?

  8. @Observer:
    Volgens mij is het wapen waar achter Sint Nicolaas staat afgebeld, het wapen van de stad Vollenhove. Wat overigens niet zo vreemd zou zijn, althans, dat Sint Nicolaas beschermheilige was van de stad Vollenhove.
    De oudste zegels van de Stad Vollenhove tonen namelijk de beschermheilige van de Grote Kerk, de Heilige Nicolaas, weergegeven als een bisschop, staande in een gebouw met torens. Als beschermheilige van de zeevarenden was het voor de hand liggend dat de kerk aan hem gewijd was: een groot deel van de bevolking vond op de Zuiderzee een bestaan als visser.

    Dat het wapen in het glasvenster dat van Vollenhove is, lijkt me dan ook voor de hand liggend en komt overeen met de wapens die ik zojuist gevonden heb.

    Ik hoop dat dit een bevredigend antwoord is, Obersver? In ieder geval, graag gedaan! 😀

    Bron: http://www.henkvanheerde.nl/vollenhove/stadswapen.htm
    en wikipedia (http://nl.wikipedia.org/wiki/Stad_Vollenhove)

  9. Ik hoop dat dit een bevredigend antwoord is, Obersver? In ieder geval, graag gedaan
    Pietpuk, Je antwoord is zeker bevredigend en ook zeer aannemelijk, dank je wel,

    groet, Observer

Reacties zijn gesloten.