Actie tegen fietsenoverlast bij Grote Markt

Zwolle – De gemeente Zwolle is begonnen de onveilige situatie door fout geparkeerde fietsen en bromfietsen op de locatie Diezerstraat/Oude Vismarkt aan te pakken. De locatie is door burgemeester en wethouders aangewezen als gebied waar het verboden is fietsen en bromfietsen onbeheerd buiten de stallingruimte te plaatsen. Donderdagmiddag was er op de Grote Markt een actie om fietsers en bromfietsers te informeren over de nieuwe maatregel.

29-10-2009_fietsaktie_grotemarkt_5.jpg

De handhaving op de ‘kop’ van de Diezerstraat/Oude Vismarkt moet ervoor zorgen dat de veiligheid en leefbaarheid wordt verbeterd. Fietsers en bromfietsers worden eerst met een ludieke actie gevraagd om gebruik te maken van de vrije stallingen. Fietsers die hun tweewieler in de stalling zetten worden beloond met een cadeautje. De actie krijgt ook vervolg op vrijdag 30 oktober van 11.00 tot 15.00 uur. De positief getoonzette actie past in het stallingsbeleid van de gemeente: Zwollenaren moeten zich zelf verantwoordelijk (gaan) voelen voor het ordentelijk stallen van hun fiets, zodat de binnenstad voor iedereen aangenaam en goed te bezoeken blijft.

29-10-2009_fietsaktie_grotemarkt_1.jpg

29-10-2009_fietsaktie_grotemarkt_2.jpg

29-10-2009_fietsaktie_grotemarkt_3.jpg 

De gemeente zet zich al langere tijd in om de binnenstad schoon, veilig en leefbaar te houden. Hierbij speelt ook het correct stallen van fietsen en de toezicht en handhaving daarop een rol.

29-10-2009_fietsaktie_grotemarkt_4.jpg

Een voorbeeld waar zowel de veiligheid als de leefbaarheid op dit moment in het gedrang komt, is de locatie ‘kop’ Diezerstraat/Oude Vismarkt. In dit gebied ontstaan door de geparkeerde fietsen onveilige situaties voor passanten die gebruik moeten maken van een rollator of die blind of slechtziend zijn, voetgangers en manoeuvrerende auto’s. De afgelopen tijd zijn fietsenrekken aangebracht vanaf Gasthuisplein tot aan deze locatie. Deze rekken worden niet volledig benut.

Op de locatie Diezerstraat/Oude Vismarkt worden attentieborden geplaatst. Deze borden geven aan dat fietsen en bromfietsen slechts in de daarvoor bestemde stallingen geparkeerd mogen worden. De gemeente zal daarna toezicht houden en fout geparkeerde fietsen en bromfietsen verwijderen.

Artikel delen:
Reacties 13
 1. Toegegeven, het is een behoorlijke wildgroei al die fietsen daar, maar wanneer houdt de gemeente dan ook eens zo’n zelfde actie voor al die lukraak geparkeerde vrachtauto’s en aanhangers van de markt kooplui. of ligt dat wat soms gevoeliger?


  ⚠️ Meld

 2. Vind het lukraak, maar niet belemmerend stallen van fietsen bij een stad horen. Youp heeft er eens wekelijks een aansprekende fotoreportage van gemaakt in Mokum……en dan die ondernemers met hun duffe bordjes…..och och: Onze stad leeft mensen: niet alles hoeft netjes en keurig….Doe maar kleurrijk, vrij en gezellig. Als het mag. We moeten ons wel blijven onderscheiden van Kampen 😉


  ⚠️ Meld

 3. De gemeente zet zich al langere tijd in om de binnenstad schoon, veilig en leefbaar te houden.

  Natuurlijk schoon & veilig: prima. Maar leefbaar is een rekbaar begrip. Kijk maar eens naar dat spul dat ineens overal in de politiek kwam.


  ⚠️ Meld

 4. Die toename van (fout)gestalde fietsen zou wel eens een gevolg kunnen zijn van het auto-onvriendelijk maken van de binnenstad.
  Maar om dat nou als speerpunt actie uit te roepen?
  Ik erger mij veel meer aan wat ik op de maandagochtenden als gevolg van de nachtelijke “uitgaansgeneugten in de binnenstad zie, zoals: kapot getrapte fietsen en autospiegels, fietsen in verkeersborden gehangen, kapotte bierflesjes, glasscherven, ingetrapte winkelruiten, en kots op straat.
  Maar ja B&W heeft het grootste gedeelte van de binnenstad als evenemententerrein verklaard, maar handhaven?.. dat mag de (onderbezette) politie doen.


  ⚠️ Meld

 5. Observer, natuurlijk het auto-onvriedelijk maken van de stad een reden, maar er zijn ook steeds meer mensen en studenten in de stad.


  ⚠️ Meld

 6. OOk grappig: Mensen die de fietsenstalling wel gebruiken en door wat alcoholische versnaperingen de taxi nemen en hun fiets achterlaten, zullen hun fiets zeer waarschijnlijk met een verbogen voorwiel aantreffen. Indien je juist buiten de fietsenstalling parkeert is die kans aanzienlijk kleiner. (Een trap tegen een fiets of op een fiets gaan springen is groot verschil denk ik)


  ⚠️ Meld

 7. Veelal worden fietsen vernield door mensen (of studenten) die teveel alcoholische versnaperingen op hebben. Deze grappenmakers maakt het veelal niet uit of de fiets in of buiten een klem is geplaatst. Omdat het toezicht en de handhaving in de binnenstad volstrekt ontoereikend is, zal die ellende zich blijven voordoen.
  Tip: laat je fiets vooral niet op (dolle) dinsdagnacht onbeheerd staan.


  ⚠️ Meld

 8. actie houden tegen verkeerd geparkeerde fietsen in een van de grootse fietssteden van nederland, maar zelf niet de moeite nemen om je witte busje in de parkeergarage te zetten. Goed voorbeeld hoor!


  ⚠️ Meld

 9. Hoi,

  Hallo Oldeneelkasteel, en alle andere lezers.

  Even ter info: dat busje stond daar wel degelijk in functie te zijn. Het is van de AFAC, en hoorde als zodanig bij de fietsverlichtingsactie van de Fietsersbond waarvan de meeste foto’s zijn. Dat had niets met de parkeerproblemen te maken, iedereen kon daar gratis zijn verlichting laten repareren door de vakmensen van Scholten en Nowak, (slechts materiaalkosten) en de AFAC kon een code in de fiets graveren waardoor je fiets altijd te traceren is.

  Zaterdag 7 november staat hetzelfde team weer voor U klaar, ook op de Grote Markt, en wel van 14.00 tot 17.00.
  Groet van de Fietsersbond, en voor deze: Quesjer


  ⚠️ Meld

Reageer