OV-chipkaart ook bruikbaar in bus in West-Overijssel

Zwolle – In West-Overijssel is het vanaf 1 november mogelijk om met de OV-chipkaart te reizen in de bussen van Connexxion. Ook in grote delen van Twente, Flevoland en Gelderland kan vanaf die datum gereisd worden met de OV-chipkaart.

Vervoersbedrijven, provincies en regio’s willen de reizigers stap voor stap laten wennen aan het nieuwe systeem. Reizigers kunnen daarom voorlopig nog met hun strippenkaarten en abonnementen blijven reizen, maar wie dat wil kan al reizen met de OV-chipkaart. Dit geldt overigens alleen voor reizen op saldo per kilometer. De abonnementen blijven voorlopig gewoon in de huidige vorm bestaan en zijn nog niet op een OV-chipkaart te verkrijgen. In de loop van 2010 wordt de strippenkaart als vervoerbewijs afgeschaft. Reizigers worden hierover tijdig geïnformeerd.  

De tarieven zijn ongeveer gelijk aan die van de strippenkaart, maar ze worden berekend per kilometer in plaats van per zone. In West-Overijssel geldt een kilometertarief van 0,12 eurocent plus het basistarief van 0,75 eurocent. Deze bedragen worden jaarlijks geïndexeerd. Ouderen krijgen dezelfde leeftijdskorting als bij de strippenkaart als zij een persoonlijke OV-chipkaart aanschaffen. Vanaf 1 januari 2010 is het ook mogelijkheid om met 20% dalkorting te reizen via de OV-chipkaart.

Ov-chipkaarten zijn te bestellen via www.ov-chipkaart.nl, maar ook aan te vragen bij Connexxion (www.connexxion.nl). Op de website van Connexxion kunnen reizigers ook terecht om het automatisch opladen van de persoonlijke chipkaarten aan te vragen. Daarnaast zijn er oplaadpunten op de stations voor reizigers met anonieme kaarten. Hier kunnen persoonlijke kaarten ook opgeladen worden. Eind 2009 komen er in West-Overijssel in totaal 48 verkoop- en oplaadpunten. Dit zullen plaatsen zijn bij gemakszaken zoals tabakswinkels, postkantoren en supermarkten. De exacte locaties zijn binnenkort te vinden op www.ov-chipkaart.nl. Op deze website is ook meer informatie over de werking van de OV-chipkaart te vinden. De regio Oost-Nederland is na Rotterdam, Amsterdam, Noord-Holland, Almere, Utrecht en Friesland de volgende grote regio die de OV-chipkaart invoert in het openbaar vervoer. De OV-chipkaart wordt in fases in heel Nederland ingevoerd.  

Artikel delen:

Reageer