Na 200 jaar bliksembezoek Koning Lodewijk Napoleon

Zwolle – Het is ruim 200 jaar geleden dat de Koning van Holland, Louis Bonaparte, beter bekend als Lodewijk Napoleon een grote reis maakte door zijn pas verworven Koninkrijk. Begin maart 1809 bezocht hij o.a. de Stad Zwolle. Van dit bezoek kennen we de ruime belangstelling die de Koning had voor de industrie maar meer nog de welvaart van zijn onderdanen.

cid_ddcd59f288c94f67aafa68e0ed4f1c4acc355596b.jpg

In Zwolle schonk hij de voormalige vestingwerken “dat Nieuwe Werck en Bergschans”, die na de opheffing van Zwolle als garnizoensstad, aan de stad werden teruggeschonken. Deze vestingwerken staan nu beter bekend onder de naam “het Engelse werk”. De Koning interesseerde zich bij zijn bezoek op 4 maart 1809 ook voor de armenzorg en minderbedeelden. De kleine katholieke gemeenschap die zich destijds moest behelpen met kleine schuilkerken schonk hij de Onze Lieve Vrouwen of Kruiskerk terug. Nu is deze kerk de trotse Onze Lieve Vrouwenbasiliek van de Stad. Het bezoek van de Hollandse Koning Lodewijk Napoleon is in Brabant en Gelderland ruimschoots gevierd. Ook in Zwolle gebeurt dit op een bijzondere manier. Op zondag 8 november 2009 wordt herdacht dat de OLV Basiliek 200 jaar geleden door toedoen van de Hollandse Koning aan de Zwolse katholieken werd teruggeschonken. Bij een bijzondere viering, waar ook de Aartsbisschop van Utrecht mgr. Dr. Willem van Eijck aanwezig zal zijn, zal Koning Lodewijk Napoleon met zijn vrouw Koningin Hortense Eugenie de Bouharnais eregasten zijn. Voor de bijzondere viering die om 11.00 begint, zal het Koninklijke Gezelschap een rijtoer maken door de Stad.

Om 10.15 stapt het Koninklijk Gezelschap vanaf Grand Café Wientjes in de Stationsstraat in een rijtuig. De route loopt via de Burgemeester van Roijensingel, Sassenpoortenbrug, de Sassenpoort onderdoor. De route loopt via de Sassenstraat, De Grote Markt en Melkmarkt, Jufferenwal en Eekwal, Luttekestraat Van Hattumstraat, Ossenmarkt. De Koning en de Koningin van Holland en de Secretaris des Konings, verlaten de Koets voor de O.L.V.basiliek. De Koning wordt verder bijgestaan door zijn adjudant. Hier staat de Valkenburgse Kur-Kapel Harmonie klaar om het Koninklijk paar te begroeten. Daarna wordt de Koning voorgesteld aan talrijke notabelen uit de stad, bestuurders en de Zwolse geestelijkheid. In de torenruimte van de Peperbus zal een indruk worden gegeven hoe de kerk voor 1809 gebruikt werd als werkplaats, schietbaan, piste en veestal. Om 11.00 begint de speciale viering waarin wordt herdacht dat 200 jaar geleden het middeleeuwse kerkgebouw weer als kerk in gebruik werd genomen.

Artikel delen:
Reacties 4

Reacties zijn gesloten.