Pasquino slaat weer toe!

Zwolle – Na vrijdag 30 oktober jl zijn eerste aanklacht te hebben geplaatst met een bord rond de nek van Adam voor het Stadhuis op het Grote Kerkplein, was het vrijdagmorgen voor het Poppodium Hedon weer raak. In de vroege morgen was het borstbeeld van Herman Brood, het lijdend voorwerp in deze. De Zwolse Pasquino had om de nek van Herman zijn tweede aanklacht gehangen.

pasquino_7380_470.jpg

Wie is nu Pasquino, zult u zich afvragen. In Rome ligt ten zuidwesten van de Piazza Navona een pleintje, de Piazza Pasquino geheten. In een hoek van dit pleintje staat een eeuwenoud beeldje, genoemd naar Pasquino. Pasquino was een simpele plaatselijke kapper in het middeleeuwse Rome. Tijdens zijn werk, werd er veel over koetjes en kalfjes gepraat, maar ook over de lokale politiek. Een kolfje naar de hand van Pasquino. Een man die zijn mondje niet op de verkeerde plaats had en die altijd zijn eigen mening klaar had, met name over deze politiek. Hij werd daardoor een bijzonder geliefd en een populair figuur in het Rome van toen. Hoewel een standbeeld in die tijd alleen bestemd was voor staatslieden en kunstenaars, kreeg Pasquino na zijn overlijden een eigen beeldje, ondanks dat hij een "simpele" kapper was. In de loop der tijd werd dit beeldje een "klaagmuur" tegen de politiek van Rome.

pasquino_7377_470.jpg

Het werd een traditie om aanklachten tegen deze politiek op het beeld van Pasquino te plakken, vaak in de vorm van satirische leuzen en/of gedichten. In Rome worden ze de "pasquinate" genoemd. Tot op de dag van vandaag wordt er nog gebruik van gemaakt. Een ontevreden, anonieme burger van onze stad heeft op het bord, hangende om de nek van Herman Brood, een gevoelig hekeldicht geplaatst gericht aan de dames en heren politici. De vurige wens van de Zwolse Pasquino is dat deze Romeinse traditie een vervolg zal krijgen binnen de Zwolse gemeenschap.

Zijn tekst luidt als volgt:

Ik Herman….
B&W hebben over De Spiegel wel 5 jaar nagedacht
En met het voetbalstadion wel 10 jaar lang gewacht
Welke zijn nu de geheime krachten …
Om met een nieuw Hedon nog geen maand te wachten?

Artikel delen:
Reacties 49
 1. En wat gaat de Zwolse gemeenschap zo’n nieuwe Poptempel weer kosten dan? las ik iets van 8 miljoen? en dan wat er later op jaarbasis nog aan tekorten moet worden aangevuld moet worden natuurlijk…


  ⚠️ Meld

 2. @paapje, leuke dingen kosten geld, als we nou alle leuke dingen in zwolle niet hadden, geen hedon geen spiegel geen voetbalstadion,
  geen mooi zwembad straks enz. enz. dan hadden de burgers in zwolle ook het nodige om te mopperen in zwolle gebeurt nooit wat kan nooit wat voor alle leuke dingen moet in buiten zwolle zijn tis nooit goed.
  Moeten we al ons zuur betaalde belastinggeld maar in de portemonnee van de gemeente laten zitten, of alleen maar zinvolle projecten uitgeven, en wat is dat zinvol, zal voor een ieder wat anders zijn.

  Leuke manier om een discussie op te starten Pasquino


  ⚠️ Meld

 3. @ingrid, ik bedoel dat het huidige prachtige driedubbel geisoleerde, nog geen 10 jaar oude Hedontheater zomaar weer afgebroken gaat worden dat is toch kapitaalvernietiging?


  ⚠️ Meld

 4. Het is te klein geworden, ze zijn met het popfront samen gegaan volgens mij toen alle panden bij het rode torenplein weg moesten.

  Ik dacht dat het alleen vergroot werd en niet helemaal afgebroken, maar misschien heb ik dat wel fout.


  ⚠️ Meld

 5. Ik juich het van harte toe dat we een groter podium krijgen in Zwolle, maar vind het tegelijkertijd ook jammer dat de huidige bebouwing moet verdwijnen. Ik had meer gevoeld voor het behoud van het oude en de bouw van een nieuw podium/discotheek op het Noordereiland, maar uit onderzoek zal vast gebleken zijn dat dit qua kosten niet aantrekkelijk is. Dan vind ik een groter Hedon wel een goed initiatief. Zwolle gaat er de laatste jaren steeds meer op vooruit, met de Spiegel is er al meer entertainment gekomen en met het nieuwe Hedon en Willemsbioscoop wordt dat alleen nog maar beter. Het wordt nog wel eens wat!


  ⚠️ Meld

 6. De lokatiekeuze is het grootste struikelblok…
  Waar moet je de auto’s van 1200 bezoekers kwijt? en als die meute s’nachts om een uur of drie geheel “in the mood” hun verhikel weer opzoekt?…de achterliggende woonstraten houden hun hart vast


  ⚠️ Meld

 7. wat gaat die nieuwe poptempel brengen!
  @zusenzo,
  Vraag mij niet naar de repertoirkeuze, maar dat zal naar ik aanneem wel op de doelgroep afgestemd zijn.


  ⚠️ Meld

 8. Welkom Paapje (kan me niet heugen dat je hier eerder was en hoe meer zielen hoe meer vreugd). Vind je naam interessant, mag ik vragen of je met je naam verwijst naar Paaps = Katholiek?


  ⚠️ Meld

 9. @Dick..
  Dankje Dick…Nee, ik heb niks met- maar ook niet tegen het Katholicisme.
  Maar de naam Papje bestaat al.. dus vandaar die extra a erbij, (slaat nergens op natuurlijk, haha)


  ⚠️ Meld

 10. ;D Dat kwam als eerste in mij op, zeker omdat er gister een Katholieke hemelbestormer op tv was (DWDD?). Je wilt je toch niet aan Gerrit spiegelen, zelfde achtergrond?
  Kom net van hun landelijke draadje[/url]

  Persoonlijk zou ik dan voor “schnapsje” oid kiezen. Maar we zijn voor complete vrijheid.


  ⚠️ Meld

 11. en als die meute s’nachts om een uur of drie geheel “in the mood” hun verhikel weer opzoekt?…de achterliggende woonstraten houden hun hart vast
  Door Paapje, op 4 november 2009 om 10:15

  Dit is onzin! Dit heb ik bij 013 in Tilburg nog nooit rotzooi gezien na een optreden. Moet ik wel toegeven, dat ik veelal naar metal bands ga… Ik weet niet of dat veel verschil maakt.


  ⚠️ Meld

 12. Dit soort kartonnen bordjes heeft voor mij een nogal rare bijsmaak.
  De Nazi’s waren er ook verzot op om vermoorde burgers op te hangen met dit soort bordjes en teksten als “ich bin ein Russenfreund” of “feigling”.
  Dus ik wil Pasquino dan ook graag verzoeken hiermee te kappen en een betere hobby te gaan zoeken.>:(


  ⚠️ Meld

 13. @zwolleeder, (over een naam gesproken…) dit soort wrange nazi bijsmaken zit misschien nog in het hoofd van wat oudere oologsgetuigen die zoiets hebben meegemaakt maar die hoor je daar zelf slechts zelden over…dus ik vind de vergelijking nogal vergezocht hoor.
  Voor mij mag Pasquino nog even met dit soort onschuldige speldeprikken doorgaan.
  Ook een vorm van vrijheid van meningsuiting he?


  ⚠️ Meld

 14. Persoonlijk zou ik dan voor “schnapsje” oid kiezen. Maar we zijn voor complete vrijheid.
  Beste Dick, ik behoor tot geen enkele politieke stroming, ik ben zeker geen Liberaal zoals dat hier ter stede in de praktijk wordt gebracht en je hebt het over we? wie zijn dat?

  En beste Plantje, ik heb het niet over rotzooi maar gewoon over, laat ik het niet overdrijven, 250 uitgelaten vrolijke concertgangers die midden in de nacht na nog een afzakkertje in je straat hun auto opzoeken.
  Dat is naar ik meen de grootste zorg van de woonwijk.


  ⚠️ Meld

 15. Ja Paapje…we hebben het over dezelfde mensen.
  Als ik zie hoe 013 altijd leegloopt is het vrij simpel:
  Optreden afgelopen
  Binnen enkele minuten loopt de zaak leeg
  Mensen lopen rustig naar hun auto die vaak in een nabij gelegen parkeergarage of bij het station staat.
  Er wordt niet met piepende bandjes weggereden, geen stereo’s loeihard gezet bij het wegrijden. Dat gaat gewoon allemaal erg goed!

  In de HMH en Ahoy zag ik hetzelfde.

  Hoe vaak ben je zelf bij concerten in dat soort zaaltjes geweest Paapje? Wat is jouw ervaring daarmee?

  Dat de mensen in de achterliggende straatjes bang zijn voor overlast is wel te begrijpen….maar wederom: je woont in de stad en dat heeft zowel voordelen als nadelen!


  ⚠️ Meld

 16. het huidige bouwwerk niet uitgebreid worden ipv slopen en nieuwbouw

  De concertzaal en de foyer zijn eigenlijk 2 verschillende gebouwen, het zit wel aan elkaar vast maar de concertzaal is een soort bunker welke op zichzelf staat. Volgens mij Je kun je hier geen muur gaan uithalen zonder dat het geluids-isolerende effect verloren gaat. Nu zullen er mensen zeggen dat er nu ook al geluidsoverlast is, maar dan kun je nagaan als deze constrcutie niet gemaakt zou zijn.
  En volgens mij komt het meeste overlast nog van “lallende” bezoekers die een leuke avond hebben gehad. ;D


  ⚠️ Meld

 17. Haha, ik begrijp de opmerking van Zwolleeder op zich wel. Anderzijds, we hebben vaak nogal de neiging om (zoals ik eerder al eens heb aangegeven) de nazi’s het monopolie op bepaalde uitingsvormen toe te dichten. Volgens mij werd er een aantal eeuwen geleden al veelvuldig gebruik gemaakt van bordjes met schandteksten bij misdadigers. Maar ook worden tekstbordjes vaak gebruikt door mensen met een boodschap, venters en werkzoekenden. Zelfs op het vliegveld zien we ze terug. En nu zien we een bordje hangen om het beeld van Brood. Ach, lekker doen zou ik zeggen, al ben ik niet zo’n fan van het schrijven in naam van een overleden persoon.


  ⚠️ Meld

 18. Vrijheid
  @ Paapje, we zijn enorm veel mensen in ons mooie land. Een partij en en lijst (beiden absoluut niet door mij geliefd) hebben het zelfs in hun naam staan. Sta zelf in sommige opzichten een andere vrijheid voor, voor iedereen. Heb graag zoveel mogelijk vrijheid bij alles wat ik doe. In relatie op het werk etc. etc. Misschien heeft het te maken met het feit dat ik een bevrijdingskindje ben.

  Vrijheid in jezelf een nick geven staat natuurlijk ook buitenkijf. Er zijn ook mensen die het voortdurend over Vrijheid van meningsuiting hebben….idd een groot goed…..maar gelijk over de pis gaan als een ander een uiting doet die hem haar niet past. Een uiting kan ook non-verbaal zijn. In een slachtofferrol terugschieten, zeg maar


  ⚠️ Meld

 19. @Dick…Helemaal mee eens..mag ik daar nog aan toe voegen dat ik wel vind dat mijn (en jouw) vrijheidsdrang de ander in geen enkel opzicht in de verdrukking mag brengen?
  Groet, Paapje


  ⚠️ Meld

 20. @Plantje, waarom zoek je je voorbeelden in Tilburg en Rotterdam en weet ik waar nog meer? heb je al eens met de (ondertussen ervaren) bewoners van onze eigen Zwolse Vermeerstraat gepraat?


  ⚠️ Meld

 21. Nou Paapje, in Zwolle is de klachtenstroom bij verandering doorgaans vrij groot. Dit houdt zichzelf in stand door een klaagcultuur die er gaat heersen. In zo’n ‘cultuur’ verdwijnen alle redelijke argumenten voor tolerantie in de klaagzang van bv. buurtbewoners. Anderzijds worden alle argumenten van de buurtbewoners afgedaan met opmerkingen als ‘had je maar niet in een stad moeten gaan wonen’. Schiet je dus niets mee op. Soms kan het dan erg verfrissend zijn om de vergelijking te maken met andere steden, om te laten zien hoe het ook kan…..


  ⚠️ Meld

 22. Omdat ik zelf slechts 1 keer in Hedon ben geweest (en toen ging het er ook gewoon rustig aan toe!)
  En omdat de voorbeelden die ik noem (hopelijk) te vergelijken zijn met de zaal die we straks in Zwolle gaan krijgen.

  Nee, ik heb niet gepraat met bewoners van de Vermeerstraat.

  Ik denk dat wanneer je parkeren in Noordereiland voor de bezoekers aantrekkelijk maakt de overlast zeer goed te beperken is!


  ⚠️ Meld

 23. Anderzijds worden alle argumenten van de buurtbewoners afgedaan met opmerkingen als ‘had je maar niet in een stad moeten gaan wonen’. Schiet je dus niets mee op. Soms kan het dan erg verfrissend zijn om de vergelijking te maken met andere steden, om te laten zien hoe het ook kan…..

  Vergelijking met andere steden maken lijkt me niet verkeerd inderdaad. Ik denk dat je mijn punt wel goed verwoordt.

  Wel blijf ik erbij: als je ziet hoe het in andere steden gaat….als het ook in Zwolle zo gaat denk ik dat de omwonenden geen klachten zullen hebben. Echter, als ze dan wel klachten hebben dan denk ik wel, dat ze goed moeten nadenken over of ze eigenlijk wel in een stad willen wonen.


  ⚠️ Meld

 24. het “moet je maar niet in een stad gaan wonen” zou ik me kunnen voorstellen als je binnen de grachtengordel woont maar die mensen die al 30/40 jaar in een relatief rustige “schilwijk” wonen moeten nu maar gaan verhuizen omdat de echte binnenstad zo langzamerhand heel recreerend Zwolle niet meer kan herbergen en over de grachten heen bouwt??


  ⚠️ Meld

 25. Ik wil wel benadrukken dat ik niets tegen Hedon heb, maar tegen de hypocrici (schrijf je dat zo?) van het college van B&W
  Een nieuw Hedon in de spoorzone was te ver van de binnenstad (en al die duizenden treinreizigers met bestemming Zwolle dan?)
  Een nieuw modern gebouwd Hedon naast de Spiegel zou te veel vloeken met de historische binnenstad, (daar hebben ze zich nog nooit wat van aangetrokken, zie de Spiegel zelf)
  Dus blijft, ondanks de beloften aan Dieze West alleen het Bonjour terrein over?…zeer ongeloofwaadig allemaal


  ⚠️ Meld

 26. Eens Paapje

  @Dick…Helemaal mee eens..mag ik daar nog aan toe voegen dat ik wel vind dat mijn (en jouw) vrijheidsdrang de ander in geen enkel opzicht in de verdrukking mag brengen?
  Groet, Paapje

  Dan zou die ander idd in zijn/haar vrijheid beperkt worden.

  On-topic; originele en creatieve manier van je gevoelens kenbaar maken. Ben dit wel met Ghehe eens

  al ben ik niet zo’n fan van het schrijven in naam van een overleden persoon.  ⚠️ Meld

 27. Paapje heeft v.w.b. de hypocrisie van het college van B&W volledig gelijk.
  (Het zal mij helemaal trouwens niks verbazen dat Hedon niet op die plek wordt uitgebreid of nieuwbouw krijgt omdat één of andere projectontwikkelaar zijn oog op die stek heeft laten vallen.)
  Maar misschien is het een idee om, komende van de Rembrandtlaan, voor de Vermeerstraat een inrijverbod in te stellen tussen 0.00 uur en 6.00 uur?


  ⚠️ Meld

 28. al ben ik niet zo’n fan van het schrijven in naam van een overleden persoon.
  @Dick, daar zit wel wat in…maar ik denk niet dat Pasquino niet de illusie heeft dat zn pubbliek denkt dat dit Herman z’n eigen uitspraken zijn.
  We zeggen toch ook wel eens……”volgens Bartjes”?
  Waar het om gaat is dat (ex) Wethouder Van Dooremolen en Wethouder Dannenberg samen met Dieze -West heel zorgvuldige afspraken gemaakt hebben over het bestemmen van het Bonjourterrein.
  Maar nieuwbakken wethouder Kenkhuis weet blijkbaar van niks van deze afspraken en er is ook geen collega wethouder, raadslid of controlerend ambtenaar die hem corrigeert…en dit is ons stadsbestuur….


  ⚠️ Meld

 29. Misschien al vast een zaal voor 2500 man bouwen.
  Ik zie de koppen over tien jaar alweer: Zaal Hedon te klein.

  Laat Pasquino maar lekker schuiven. Hij heeft wel een punt.


  ⚠️ Meld

 30. Hedon
  De discussie die nu gaande is levert vooral veel positieve reacties op over de Branie (Hedon en Popfront) en een eventuele nieuwbouw op of de huidige locatie of naast de Spiegel op het Noordereiland.
  Dat is winst op zich.Overigens staat dit onderwerp al als prestatieafspraak in het collegeaccoord in 2006 en was dit onderwerp al reden te bespreken in de vorige raadsperiode. Een haalbaarheidsstudie lag er al in 2004!!!!!!!!! Dus de argumentatie dat we het er nu in 1 maand doorheen jagen is onzin. Er wordt bestuurlijk niet doorgetrokken met dit onderwerp en mede daarom heeft de raad in juni dit jaar zelf op het gaspedaal getrapt, unaniem!!. Iets meer ambitie dus ipv. van onderzoek op onderzoek stapelen.Dat de wijk geen positie heeft is niet waar, die krijgt ze zondermeer. Maar het moet nu wel duidelijk worden wat er eigenlijk overblijft van deze ambitie. En als er geen meerderheid in en buiten het stadhuis is, laat het dan horen. Weten we waar we aan toe zijn. Laat overigens duidelijk zijn dat deze ambitie een nieuwe voorziening te bouwen voor popfront en Hedon (wellicht zelfs een Herman Brood experience erin 😉 nooit ten koste zal gaan van de wijk! Misschien is het Noordereiland nog niet zo’n gekke gedachte 😉

  Johan Weber


  ⚠️ Meld

 31. Zit wat in Paapje. Dat die afspraken niet overgedragen zouden zijn weet ik niet, maar er schijnen (soms om politieke motieven) wel vaker “lijken in de kast” achter te blijven.

  Aardige suggestie van Johan Weber trouwens.


  ⚠️ Meld

 32. Reactie op Paapje, op 4 november 2009 om 09:33
  Al tijdens de bouwplannen voor het nieuwe pand (de Branie) heeft het toenmalig bestuur van Hedon aangegeven een grote zaal te willen met een capaciteit van 850/1000 en een kleinere zaal met een capaciteit van 200/300. De vertegenwoordigers van het toenmalige gemeentebestuur hebben hier niet het benodigde budget voor beschikbaar willen stellen. De huidige zaal (cap. 400/500) was overigens in eerste instantie ook nog zonder balkon (cap. 100) gepland.

  Al binnen een jaar na oplevering bleek dat de huidige zaal te klein is om grote acts kostendekkend te kunnen maken. Een grotere zaal genereert dus ook meer inkomsten, waardoor het de gemeenschap niet per definitie meer hoeft te kosten, maar zelfs wellicht minder.

  Had de toenmalige gemeenteraad beter overlegd, geluisterd, onderzoek gedaan, dan had het de Zwolse burger dus zowiezo de +/- 6 miljoen investering in het huidige pand gescheelt.


  ⚠️ Meld

 33. @Jaspert, Nu je het zegt herinner ik me het ook wel.
  Het nieuwe gebouw heeft echter wel voor 100% aan de geluidseisen voldaan zodat de buurt wel na 20 jaar (!) van de nachtelijke bastonen verlost was


  ⚠️ Meld

Reageer