Unieke samenwerking SWO-Zwolle en Curves

Zwolle – SWO-Zwolle biedt sinds jaar en dag een uitgebreid programma van sport en bewegen voor senioren. Zo’n tweeduizend mensen doen mee aan ongeveer vijfentwintig verschillende activiteiten en ruim honderd groepen. Curves is een nieuw concept in Zwolle en biedt fitness aan voor dames in een vrouwvriendelijke omgeving. Beide organisaties blijken wonderwel op elkaar aan te sluiten en dat leidt tot goede samenwerking waarbij Curves Centrum Zwolle één middag in de week openstaat voor seniorengroepen van SWO-Zwolle. Het gaat daarbij om senioren uit de buurt, vrouwen én mannen die het prettig vinden om als groep samen een uurtje rustig te fitnessen.

Fitness is een prima mogelijkheid om het lijf soepel en gezond te houden. Dat geldt zeker ook voor senioren. Dat blijkt al jarenlang in het fitnesscentrum van SWO-Zwolle in dienstencentrum Werkeren in Stadshagen. Daar wordt door ongeveer honderdvijftig deelnemers wekelijks flink gewerkt op diverse apparatuur. “In het gewone fitnesscentrum komen de mensen individueel” vertelt Marloes Holterman. Zij is Welzijnswerker Sportstimulering bij SWO-Zwolle. Het is haar taak om de divers activiteiten voor senioren mogelijk te maken. “Wij kiezen bewust voor het groepsverband. Dat leidt tot onderling contact, een kopje koffie na afloop uiteindelijk tot een gezonde onderlinge binding. Echt welzijnswerk dus!” Die keuze van SWO-Zwolle vertaalt zich in hechte groepen: de mensen hebben aandacht voor elkaar en de uitval is minimaal. “De meeste mensen die vijf jaar geleden in Stadshagen startten met fitness, komen er nu nog steeds!” bevestigt Holterman.

SWO-Zwolle werd onlangs benaderd door Curves Centrum Zwolle met de vraag om samenwerking. “Ik kreeg een tip dat SWO mogelijkheden zou bieden.” Vertelt Ria van Wee, eigenaar van Curves. “En dat bleek een schot in de roos; ze zaten er op te wachten!” “Het idee is dat Curves  heel goed aansluit bij de behoefte van senioren: bij mij is het ontspannen en gezellig en er wordt rustig gewerkt aan spierversterking en conditie. Niet het geweld van bodybuilders en krachtpatsers dus!” lacht Van Wee. Haar centrum is ontstaan vanuit de behoefte van veel dames om in een minder “mannelijke” omgeving te kunnen sporten. Inmiddels heeft zij in Assendorp een goede klantenkring opgebouwd, maar er is ruimte voor een speciaal dagdeel voor senioren. “Omdat we de senioren-uren op één dagdeel concentreren, kunnen we twee van de drie uren met gemengde groepen werken. Het derde uur is alleen voor vrouwen. Wie weet is dat juist weer aantrekkelijk voor onder meer allochtone  oudere vrouwen.”

De aanmelding en organisatie blijft in handen van SWO-Zwolle. “Met de grote aantallen senioren die bij ons sporten en bewegen, zijn wij in Zwolle toch de aangewezen organisatie om dit te doen.” aldus Marloes Holterman. “Maar samenwerking is voor ons heel belangrijk: Waarom zouden we een nieuwe sportzaal willen als het op deze manier ook kan?”

 SWO-Curves wordt georganiseerd bij Curves Centrum Zwolle, Molenweg 38 in Assendorp, en biedt fitness aan senioren. Het programma is gericht op een goede balans tussen inspanning en ontspanning in een prettige omgeving. Er wordt met ingang van 1 januari gewerkt in drie groepen op woensdagmiddag; vanaf 13.00 uur ieder uur een groep, onder deskundige begeleiding. De kosten bedragen € 60,65 voor vijftien keer. Voor aanmelden en informatie kan contact worden opgenomen met SWO-Zwolle, 038 85 15 700.

Artikel delen:

Reageer