Expositie Zwolse illustratoren

Zwolle – Maar liefst dertien illustratoren exposeren momenteel bij Kunst & Cultuur Overijssel (KCO) in een kleurrijke tentoonstelling. Zij zijn allen lid van ZIN, het Zwols Illustratoren Netwerk. In de tentoonstelling bij KCO zijn de originele tekeningen, collages en schilderingen van illustraties te zien, en tevens de toepassingen en publicaties daarvan in prentenboeken, folders, bladen enz. De expositie duurt nog tot en met 18 december en is geopend op dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur. Locatie: KCO, Kamperstraat 11-13 in Zwolle.

nynke_talsma.jpg
Illustrator: Nynke Talsma

De regio Zwolle, Kampen en omgeving kent een hoog aantal kwalitatief goede illustratoren. Niet in de laatste plaats door een jarenlange aanwas vanuit een goede en inspirerende illustratieafdeling van de Kunstacademie ArtEZ (voorheen in Kampen, nu in Zwolle gevestigd). Maar ook illustratoren van elders hebben zich in deze omgeving genesteld. De reikwijdte van de illustraties van deze groep is niet alleen regionaal of landelijk (publicaties in NRC, NCRV gids, bij uitgeverijen, TNT post, enz.) maar zelfs wereldwijd. Tot buiten Europa vinden prentenboeken, cartoons en tekeningen hun weg.  

De exposanten: Iris Boter tekent en schrijft haar eigen boeken. Marijke ten Cate schildert kleurrijke illustraties voor kleine en grote mensen. Lex Dirkse kan vliegensvlug grappen tekenen. Jan van Doornspeek krast met pen en verve een wondere wereld. Ilse Gerritsen serveert als muzikale, creatieve duizendpoot hier haar illustratiewerk. Irene Goede is een allround illustrator met oog voor detail. Jet van der Horst maakt afgewogen composities met verrassend perspectief. Katja Kaduk maakt iets bijzonders van het gewone. Loek Koopmans schept met zijn aquarellen een sprookjesachtige wereld. Hanneke Nabers maakt bijzondere kinderboeken voor fijnproevers. Riët Stegehuis neemt het figuurlijke letterlijk en andersom. Nynke Talsma maakt poëtisch werk dat een tijdloze sfeer ademt. Marit de Wolf knipt en plakt met humor en gevoel voor compositie. Het Zwols illustratoren Netwerk ZIN komt regelmatig bijeen om elkaar te informeren, adviseren en stimuleren bij de uitoefening van hun beroep. Deze expositie was, in uitgebreidere vorm, in oktober 2009 in het kader van de Kinderboekenweek te zien in de Koornmarktspoort in Kampen.

Artikel delen:

Reageer