“Goed zingen kun je leren”

Zwolle – Er wordt veel gezongen in Zwolle en omgeving. In tientallen koren en bands zingt jong en oud zich regelmatig de longen uit het lijf. En vaak ook zonder daarvoor een vorm van zangles te hebben genoten. Zaterdag werd er in gebouw Domusica aan de Radewijnstraat en workshop Zang gegeven. Ongeveer 40 Zwollenaren namen de kans waar om het uiterste uit hun stem te halen. Aan cursusleider Robin van Beek konden ook vragen gesteld worden. Andere cursisten werden daarbij betrokken, met de reden om van elkaar te leren.

dsc06519.jpg

Wie een instrument wil bespelen neemt meestal een aantal lessen om het instrument te leren kennen. Maar zingen kan iedereen. Daarom is de stem ook het meest “bespeelde” instrument in de muziekhobby. Toch ervaren de mensen die graag zingen wel regelmatig beperkingen in hun stem. Hoge tonen zingen vinden de meeste mensen lastig. En vaak zijn zangers en zangeressen een beetje hees na een avondje repeteren in het koor of in de band. Het grappige is dat de oorzaak hiervan in klassieke en in popmuziek precies hetzelfde is. Het maakt dus niet uit welke muziek je zingt. In alle gevallen werp je zelf een aantal blokkades op waardoor je geforceerd gaat zingen. Die blokkades leer je onderkennen in de CVT methode en je leert ze op te heffen. En dan gaat er een wereld voor je open. Alles kan! Hoge tonen zingen met gemak, veel volume maken en mooie klankkleuren. Zelfs de zanger(es) van een metalband kan dan “grunten” zonder stemproblemen.

dsc06517.jpg

dsc06541.jpg

En duurt dat jaren? Nee hoor, je merkt na 1 cursusdag al duidelijk resultaat. Dat is het mooie van deze methode. Het werkt heel snel omdat je direct het verschil ervaart als je een blokkade hebt opgeheven. Natuurlijk moet je wel blijven werken aan je zangtechniek om steeds vrijer en natuurlijker te gaan zingen. Maar omdat je gelijk al profijt hebt van de cvt methode blijf je ook gemotiveerd om dat te doen. 28 november is er een zelfde workshop!.

Artikel delen:
Reacties 6
 1. CVT cursus in Zwolle
  De workshop was inderdaad geweldig om mee te maken.
  Ongelofelijk wat iemand kan leren in een kwartiertje masterclass.

  Er waren idd ruim 30 personen, uit het hele land. ( van leeuwarden tot Terneuzen!!)
  Slechts 1 uit Zwolle.


  ⚠️ Meld

 2. Verdorie! Dat heb ik dan weer gemist! En 28 november is het vrouwtje jarig. Toch maar eens vragen of ik hiervoor er even tussenuit kan piepen!

  Dit is namelijk precies wat ik zoek! De meeste zang cursussen richten zich iets te veel op verbeteren wat toch al redelijk goed gaat. Daarbij geven ze aan, dat bepaalde zaken gewoon “onmogelijk” zijn en dat lijkt mij onzin 😉

  Ik zal me zo eens gaan verdiepen in die website. Zo te zien hier in de buurt helaas geen mogelijkheden op reguliere (privé)lessen.


  ⚠️ Meld

Reageer