Met Koning Lodewijk Napoleon even terug in de tijd!

Zwolle – In 1809 werd door de broer van de Franse Keizer Napoleon Bonaparte, Lodewijk Napoleon, Koning van Holland, veel kerken teruggegeven aan de rooms-katholieken. Zo ook in Zwolle, waar de katholieke gemeenschap zich moest behelpen met kleine schuilkerken. Op 4 maart 1809 vereerde de Koning van Holland onze stad met een bezoek.

lodewijk_napoleon_7627_470.jpg

Zondagmorgen werd het feit herdacht dat het dit jaar 200 jaar geleden is, dat het bezoek en de teruggave van de Onze Lieve Vrouwen of Kruiskerk, thans de Onze Lieve Vrouwenbasiliek, heeft plaatsgevonden. Vanaf Grand Café Wientjes vertrok het "elitaire gezelschap" bestaande uit Koning Lodewijk Napoleon, vergezeld door zijn vrouw, Koningin Hortense Eugenie de Bouharnais, zijn secretaris en adjudant, in een open rijtuig voor een rondrit door het centrum. De rit ging via de 600-jarige Sassenpoort, Melkmarkt en Eekwal naar de Onze Lieve Vrouwe Basiliek. Bij aankomst op het plein voor de basiliek werd het gezelschap opgewacht door een grote menigte, waaronder vertegenwoordigers en enkele notabelen van de stad Zwolle.

lodewijk_napoleon_7742_470.jpg

lodewijk_napoleon_1839_470.jpg

lodewijk_napoleon_1912_470.jpg

Onder het spelen van het "Te Deum" door de Valkenburgse Harmonie Kur-Kapel Falcobergia, welke als erehaag stond opgesteld, schreed men naar de ingang van de basiliek. Hier werd het hoge gezelschap door Pastoor Drs. Peter van der Weide voorgesteld aan de Aartsbisschop van Utrecht, Mgr. Willem van Eijk en de geestelijkheid van de stad Zwolle, het bestuur van de Thomas a Kempis parochie en van de lokatie Onze Lieve Vrouwe Basiliek.

lodewijk_napoleon_7634_470.jpg

Nadat in twee processies door de kerk, het gezelschap had plaatsgenomen, werden de hoge gasten en de kerkgangers door de pastoor van der Weide verwelkomt. Na zijn welkomstwoord en een korte toespraak op het jubileum werd een begin gemaakt aan de plechtige jubileum viering, waarin de Aartsbisschop van Utrecht Mgr. Willem van Eijk voor ging. In deze indrukwekkende en plechtige viering werd herdacht, dat 200 jaar geleden het middeleeuwse kerkgebouw weer als kerk door de kleine roomskatholieke gemeenschap in Zwolle in gebruik werd genomen.

lodewijk_napoleon_7644_470.jpg

In de torenruimte van de Peperbus konden belangstellenden ervaren hoe de kerk voor 1809 werd gebruikt als werkplaats, schietbaan, piste en veestal. De metamorfose die de, anno 2009, prachtige en schitterende basiliek in de loop der jaren heeft ondergaan, zou men zeker in 1809 niet voor mogelijk hebben gehouden. De basiliek is met recht een van de parels van de stad, waar we trots en zuinig op moeten zijn.

lodewijk_napoleon_7742_470.jpg

lodewijk_napoleon_7781_470.jpg

lodewijk_napoleon_1862_470.jpg

lodewijk_napoleon_7798_470.jpg

lodewijk_napoleon_7801_470.jpg

lodewijk_napoleon_7839_470.jpg

lodewijk_napoleon_2030_470.jpg

Artikel delen:
Reacties 26
 1. Ik weet niet hoe laat die foto bij de Sassenpoort is gemaakt maar om 5 uur vanochtend was het daar behoorlijk mistig. Kon de brug bijna niet vinden.


  ⚠️ Meld

 2. Prachtige foto’s….
  Ik was erbij, het was een indrukwekkende en toch feestelijke viering met veel historisch protocol, en schitterende muziek.
  Voor een filmer een feest voor het oog en het oor.
  Maar TV-0ost (of moet ik zeggen TV-Twente) heb ik weer eens gemist, zoals zo vaak wanneer er in Zwolle wat moois gebeurt.
  Het zou misschien eens een mooi Poll item zijn voor deze weblog “doet TV-Oost genoeg in NoordWest-Overijssel of niet??”


  ⚠️ Meld

 3. met koning Lodewijk Napoleon even terug in de tijd.
  Even terugkijken op deze mooie dag. Geweldig!! Wat een ceremonie en prachtige sfeer. Wat een prachtige versierde kerk. Wat een mensenmassa. Wat een feestelijke eucharistieviering. met Mgr. Wim Eijck. Wat een voorbereiding heeft dit gekost? Wat een prachtige foto’s genomen door Hans Smit. Alom een geslaagde dag voor de geschiedenis van de stad Zwolle Proficiat!!!!  ⚠️ Meld

 4. @Ingrid, Het gemis van een goede regionale TV voelen we hier in Zwolle des te sterker omdat we nu ook geen lokale TV meer hebben.
  Bijvoorbeeld in Kampen en Deventer gebeuren straks met Kerst weer de mooiste evenementen zoals “Kerst in oud Kampen” en het beroemde Dickensfestival…Ik ben bang dat TV-Twente er niet veel aandacht aan zal besteden..


  ⚠️ Meld

 5. Tuurlijk, tent-nogwat, je kunt beter bezet zijn als vrij. Deel 3 van de 9-delige kwaliteitsserie (van Rob Trip) “De Oorlog” nog gezien gister Ned.2 20.15?


  ⚠️ Meld

 6. @Dick, ik voel helemaal met je mee, maar we hebben wel heel onze staatsinrichting, onze burgerlijke stand en nog veel meer zaken waar onze boerenkaaskoppen geen notie van hadden aan de Franse overheersing overgehouden he?


  ⚠️ Meld

 7. Denk je dat het anders niet goed was gekomen met onze staatsinrichting, met onze naamgeving en waneer we trottoir gewoon zebrapad waren blijven noemen? Geen indringers hier bitte! Het zijn ook vaak van die kleine grootbekken. Overheersen doen ze maar ergens anders, ben erg gesteld op de vrijheid.

  Voel me als kaaskop ook nixxx minder als die “stinkend zachte kaas-arrogantie”. De coq-jes in dat mooie land. Bessefend dat generaliseren uit den boze is, berust ik tevreden in de huidige situatie.


  ⚠️ Meld

 8. @Dick, over buitenlandse invloeden gesproken…ben je wel overtuigd voorstander van een Europeese Gemeenschap dan?? om eerlijk te zijn, ik niet zo heel erg..


  ⚠️ Meld

 9. ehm… heren… mag ik jullie eraan herinneren dat Nederland in 1809 niet tot Frankrijk behoorde? Lodewijk Napoleon Bonaparte, bijgenaamd de Lamme Koning en Lodewijk de Goede, was de jongere broer van keizer Napoleon I en de vader van de latere Franse keizer Napoleon III. In 1806 werd hij op last van zijn broer Napoleon vorst van het Koninkrijk Holland (er is sinds 1806 dus voor het eerst sprake van een Koninkrijk Holland) . Hij ging echter een eigen koers varen en kwam zelfs op voor de belangen van het koninkrijk Holland. Dat leidde tot een conflict met zijn broer; in 1810 trad hij alweer af, waarop het koninkrijk in zijn geheel werd geannexeerd door Frankrijk.
  Afijn, om een lang verhaal kort te maken, vanaf 1810 is Holland door de Fransen ingelijfd, en hoorde het officieel tot het Frankrijk.


  ⚠️ Meld

 10. @Pietje, Chapeau Pietje, …(wat zeg ik nou weer….)
  Maar dus wel een opgedrongen Franse koning en dus niet eentje van ons eigen Oranje-Nassau Koningshuis…dat lijkt toch wel een beetje op een overheersing naar mijn idee.


  ⚠️ Meld

 11. ……”Tuurlijk, tent-nogwat, je kunt beter bezet zijn als vrij. Deel 3 van de 9-delige kwaliteitsserie (van Rob Trip) “De Oorlog” nog gezien gister Ned.2 20.15?“….
  heb zelf een video gemaakt over Ravensbr?ck.
  (DVD gestuurd naar Kab.derKon., Telegraaf, VARA)
  was ook in Sachsenhausen (Arbeit macht frei),
  ik heb m?n best echt wel gedaan om mijn “Vergangenheit zu bew?ltigen….”.
  en eerlijk gezegd: daar was niets mis mee.
  (genoemde:”…Vergangenheit…”)

  grts.
  PuLP


  ⚠️ Meld

 12. Volgens mij hebben we het hier over een bijna On-Zwols mooie en schitterend uitgevoerde herdenking van een historische dag voor Katholiek Zwolle, niks meer en niks minder…


  ⚠️ Meld

 13. Ik weet nog wel dat tijdens het bezoek destijds ipv “vive l`empereur” en naar goed zwols gebruik werd geroepen; “leve de lamme zien brör!”

  kortom….kumpàn …. giet-ùn. Dus het frans heeft wel degelijk leuke invloeden achtergelaten hier.


  ⚠️ Meld

 14. @ Observer, denk dat we tegenwoordig niet meer om Europa heen kunnen. Volgens mij is het ook goed dat de europese binnengrenzen weg zijn. Zeker voor een handelsnatie als de onze. Met de euro (waardoor het leven volgens Zalm destijds zéker niet duurder zou worden). Als onderhandelingspartner, ach er zijn veel voor- en nadelen te noemen. Die 2 kostenverslindende panden in Staatsburg (met school geweest destijd) en Brussel zijn natuurlijk een nadeel. Ben er wel van overtuigd dat we Europeaan kunnen zijn met behoud van eigen Zwolse en Nederdlandse identiteit.

  Idd Pietje:

  vanaf 1810 is Holland door de Fransen ingelijfd, en hoorde het officieel tot het Frankrijk.

  Afblijven van anderen….en van andere landen. Al hebben wij ons wat dat betreft, in het verleden, ook vaak zat misdragen als land.

  @ Tent…. ik begrijp de boodschap van je zeer divers aangeboden video niet helemaal.

  Met Vergangenheit zu bew?ltigen

  was niets mis. Kun je er wat meer over vertellen? Vrees dat we dan wel naar het Alg.Log moeten.


  ⚠️ Meld

 15. Zie de relatie ook niet met Katholiek

  Volgens mij hebben we het hier over een bijna On-Zwols mooie en schitterend uitgevoerde herdenking van een historische dag voor Katholiek Zwolle  ⚠️ Meld

 16. Zie de relatie ook niet met Katholiek
  @Dick , willen begrijpen en kunnen begrijpen zijn twee afzondelijke gingen he? de tekst bij de foto’s lijkt me toch “Nederlands” genoeg


  ⚠️ Meld

 17. Helaas Observer, waarom werden de kerken alleen aan de Katholieken teruggegeven? Waarschijnlijk omdat ze ook alleen van hen waren gestolen….Met welke reden en door wie?

  Die Thomas a Kempis heeft wel mooie teksten achtergelaten, merkte ik een goede maand geleden. Een godsdienstleraar in pij wist er vanalles over te vertellen. Heb nog 15, zeer sprekende, Loesje-achtige teksten (soort levenswijsheden) op briefkaart aangeschaft.

  Dat dan weer wel.


  ⚠️ Meld

 18. @Dick…Inderdaad, de kerken waren tijdens de Reformatie (1591) door de protestanten van de katholieken afgenomen zodat deze bijwijze van spreken in rommelhokken moesten kerken terwijl hun oude kerken als rommelhokken werden gebruikt.
  De Grote Kerk in Zwolle die dan ook oorspronkelijk St Michaelkskerk heette is in protestantse handen gebleven.
  Het siert je dat je Thomas á Kempis en zn werk kent…dat is best bijzonder


  ⚠️ Meld

 19. Da’s lang geleden 1591. Tijdens de reformatie gebeurden er idd meer hele vreemde dingen. Toen hadden ze echt niet verwacht dat ze vanaf ongeveer midden 20e eeuw samen in een politieke partij zouden zitten. Maargoed de koning van Holland heeft veel kerken teruggegeven.
  Dat de Grote Kerk in Protestantse handen is gebleven heb ik gemerkt.
  Moet eerlijk zeggen dat ik het werk, oa vertaald door die godsdienstleraar, mij niet aansprak. Een dikke pil ook. Nee, ben blij met die 15 teksten, die rechtstreeks van hem vandaan komen. Levenswijsheden zonder dat het woord God gebruikt wordt. Ben altijd al gefascineerd door mooie teksten.  ⚠️ Meld

 20. Toch een compliment aan Weblog Zwolle, die op de vroege zondagmorgen wel paraat was om zo’n voor Zwolle unieke gebeurtenis zo mooi vast te leggen…


  ⚠️ Meld

Reageer