Jeugdtrainer Be Quick ’28 moet het land uit

Zwolle – Vrienden en leden van de voetbalclub Be Quick ’28 uit Zwolle proberen alles op alles te zetten om hun vriend en jeugdtrainer Patrick Kouma in Zwolle te houden. Ook Jan de Gunst, bestuurslid van Be Quick ’28, probeert de man die afkomstig is uit Togo te helpen. Bij de Zwolse voetbalclub gaat een geprinte petitie rond, maar ook via een website is inmiddels een grote actie gestart. Na 7 jaar en 9 maand vechten voor een verblijfsvergunning, kreeg Patrick Kouma laatst de felicitaties dat hij de rechtszaak voor verblijf in Nederland had gewonnen! Wat een opluchting en een geluksgevoel hadden de vrienden van Kouma toen allemaal. Maar het onwerkelijke gebeurde, het IND ging nog een keer in hoger beroep, en Patrick verloor. "Nederland wil dat Patrick terug gaat naar Togo!".

bq_voetbalschool_patrickkouma.jpg

Onwerkelijk en vooral onmenselijk vinden de vrienden dat. "Patrick heeft in die 7 jaar en 9 maand een eigen identiteit ontwikkeld in Nederland. Patrick is vanaf zijn 15e jaar alleen in Nederland, dat betekent dat hij zijn hele puberteit in Nederland heeft gewoond en geleefd. Dat zijn de belangrijkste jaren om een eigen ‘ik’ te ontwikkelen." De vrienden vol ongeloof: "In deze jaren heeft Patrick de Nederlandse taal geleerd, opleidingen gevolgd (en diploma’s voor gehaald). Hij heeft heel veel vrienden gemaakt, hij heeft veel gesport in Nederland. Hij heeft familie gekregen, en is een echt lid van een gezin geworden. (wat hij niet meer had). Hij heeft veel vrijwilligerswerk gedaan. Vooral met kinderen, wat hij prachtig vindt om te doen. Dit allemaal om maar zo goed mogelijk te functioneren in de Nederlandse maatschappij. Iets wat hem goed is gelukt! Het is een lieve jongen, die alles voor je over heeft. En heel graag in Nederland wil blijven, waar hij is opgegroeid." Via een handtekeningenactie op een speciale actiewebsite door de vrienden van Kouma en bij Be Quick ’28 proberen ze hun vriend bij te staan. Inmiddels zijn daar honderden digitale handtekeningen gezet.

"Ongelooflijk dat er überhaupt getwijfeld wordt om Patrick een verblijfsvergunning te geven. En al helemaal onwerkelijk dat er nu definitief besloten is om hem er dus geen een te geven. En hem terug te sturen naar Togo, waar hij niemand meer heeft….! Van kinds af aan is hij hier… dit kan toch niet zomaar gebeuren??", zeggen de vrienden. Die  voelen zich nu machteloos: "we kunnen niet meer zonder deze jongen!!".

Artikel delen:
Reacties 61
 1. 6 personen bekennen in elk geval kleur. Voor hun zijn blijkbaar niet alle mensen gelijk. Ben benieuwd welke verklaring je anders hebt om dit menselijke initiatief af te keuren. Ze zullen er wel niet op terug komen. Omdat “anoniem bordjes verhangen” zoveel makkelijker is :'(


  ⚠️ Meld

 2. iemand van 15 jaar is geen kind meer, maar om hem hier volwassen te laten worden en dan terug sturen kan niet en zeker niet als hij zich heeft aangepast, de taal leert ( wat vele buitenlanders niet doen) diploma’s haalt en zich thuis voelt in ons kikkerland, laat hem maar blijven


  ⚠️ Meld

 3. Die procedure….het duurt al machtig lang…..

  Na 7 jaar en 9 maand vechten voor een verblijfsvergunning, kreeg Patrick Kouma laatst de felicitaties dat hij de rechtszaak voor verblijf in Nederland had gewonnen!

  ……toen won IND het hoger beroep. Ben erg benieuwd waarmee IND dan kwam zodat ze wonnen.

  De duur van de procedure is door iedereen als onwenselijk lang verklaard. Hoorde Albayrak in de herhaling van P&W nog zeggen dat comedy op de vliegtuigtrap nog weer eeuwig lang verlenging kan betekenen. Daar hadden ze nu wat op gevonden. Maar inkrimping van de procedure-tijd moet toch écht door de 2e Kamer. Het wachten is op een goed en menselijk voorstel?


  ⚠️ Meld

 4. Met zo’n positieve instelling ook Ernst!

  Het is een lieve jongen, die alles voor je over heeft. En heel graag in Nederland wil blijven, waar hij is opgegroeid.”

  Er lopen er ook zat die dagelijks roeptoeteren dat er nixxx deugt aan dit mooie land. Misschien kunnen die het elders zoeken?


  ⚠️ Meld

 5. @ Admin: Mis ik hier een reactie?
  Bij “laatste reacties” staat nl de reactie “Met zo’n positieve in……”
  als laatste genoemd. Na 19:59 uur dus?


  ⚠️ Meld

 6. Vreemd er was een strookje met iets van “toon laaggewaardeerde reactie” zie ik die van 20:03 verschijnen. Neutraal gewaardeerd. Nou ja zal wel, heb die scorebordjes al nooit begrepen. En zoals vaak gezegd, bij VK-opinie hebben ze ook nooit gefunctioneerd. Geloof dat Hans het wel leuk vindt? Vind: als je wat te melden hebt op een reactie, meld dat dan. Duim op of omlaag is zo….uh laat maar. Ben nog een beetje onder de indruk van de enorm goede reportage “De Oorlog” net op 2.

  On Topic: Wanneer stopt de handtekeningactie en wat gebeurd ermee?


  ⚠️ Meld

 7. Normaal gesproken vindt ik de duimpjes wel een leuke toevoeging.. maar dat de eerste reacties net op -9 stonden kan ik echt niet begrijpen..


  ⚠️ Meld

 8. En hoe denken de mensen dan over al die anderen die wel terug gestuurd zijn en ook goed hun best deden hebben die dan geen recht om naar jaren hier te blijven .Het is erg voor deze hr kouma maar even zo erg als al die uitgeprocedeerde voorgangers die terug zijn gestuurd .En daar hoor je niks meer over allemaal of geen één vind ik als je bent uit geprecedeerd


  ⚠️ Meld

 9. Ben het volledig eens met Pieters. We hebben al zo weinig regels in dit land, dus als er besloten wordt dat je uitgewezen wordt; dan wegwijzen. Kan allemaal wel zielig zijn, maar dit zijn de afspraken.


  ⚠️ Meld

 10. Zie deze post van gister 19:59

  Die procedure….het duurt al machtig lang…..Na 7 jaar en 9 maand vechten voor een verblijfsvergunning, kreeg Patrick Kouma laatst de felicitaties dat hij de rechtszaak voor verblijf in Nederland had gewonnen!……toen won IND het hoger beroep. Ben erg benieuwd waarmee IND dan kwam zodat ze wonnen.

  De duur van de procedure is door iedereen als onwenselijk lang verklaard. Hoorde Albayrak in de herhaling van P&W nog zeggen dat comedy op de vliegtuigtrap nog weer eeuwig lang verlenging kan betekenen. Daar hadden ze nu wat op gevonden. Maar inkrimping van de procedure-tijd moet toch écht door de 2e Kamer. Het wachten is op een goed en menselijk voorstel?


  ⚠️ Meld

 11. 7 jaar en 9 maanden is enorm lang om iemand in onzekerheid te laten zitten, te lang.
  Maar de uitspraak van het hoger beroep ligt er nu en het kleine Nederland kan helaas niet de problemen van de hele wereld oplossen.


  ⚠️ Meld

 12. patrick moet blijven
  Hoi,

  vanmiddag zijn de eerste opnames gemaakt op verschillende plekken. Voor regionale tv bijvoorbeeld. We zijn inmiddels ook al benaderd door andere pers.
  Hierover later meer…


  ⚠️ Meld

 13. Hallo Allemaal,

  Ik ben de zus van Patrick! En ben de mensen heel erg dankbaar die hebben getekend! Bedankt.. en ga zo door!

  Hij verdient het absoluut om hier te blijven! Bij zijn nieuwe familie!!
  Bedankt..!
  Annelien


  ⚠️ Meld

 14. Ben het volledig eens met Pieters. We hebben al zo weinig regels in dit land, dus als er besloten wordt dat je uitgewezen wordt; dan wegwijzen. Kan allemaal wel zielig zijn, maar dit zijn de afspraken.
  Door swollenaer, op 9 november 2009 om 18:09 .

  Zal even je geheugen opfrissen,onlangs nog uitgebreid in de media de commotie over de veroordeelde moordenaar van vrouw en schoonmoeder.Was na zijn straf uitgezeten te hebben een ongewenste vreemdeling.Dezelfde IND die Patrick Kouma nu na een hoger beroep alsnog het land wil uitzetten,deze zelfde IND deze moordenaar het recht heeft gegeven om hier te blijven en nu frank en vrij rond loopt.Voor zowel Zwollenaer als Pieters over welke regels hebben we het hier?


  ⚠️ Meld

 15. pffff, inderdaad regels zijn regels. We hebben het wel over mensen hoor en als iemand al zo lang hier zijn best doet heeft hij wel een kans verdient.

  Patrick, volgensmij voel jij je niet zo lekker als jij het vliegtuig instapt, als we dan toch op de regels gaan zitten?


  ⚠️ Meld

 16. Kijk als hij nou een grote crimineel zou zijn, dan zou ik pieters en zwolleeder gelijk geven, dan moest ie maar crimineel zijn in zijn eigen land MAAR dat is volgens mij ABSOLUUT NIET het geval!!! Laat die jongen toch hier!!


  ⚠️ Meld

 17. Het trieste in dit geval is,dat deze jonge onlangs gefeliciteerd kon worden na jaren met een verblijfs vergunning. En de IND het in een hoger beroep heeft terug gedraaid.Hoe krom en niet te bevatten zijn de regels van de IND die onlangs een moordenaar die het land moest verlaten als ongewenste vreemdeling ,daar tegen procedeerd in een hoger beroep en deze moordenaar een verblijfsvergunnig schenkt.
  Je hoeft niet zo bijster slim te zijn om te zien dat deze zaken niet kloppen.


  ⚠️ Meld

 18. Nederland op z’n smalst.
  Criminelen mogen blijven, hardwerkende mensen die hier helemaal zijn ingeburgerd moeten weg.
  Dat is NU Nederland…. Wat een verschrikkelijke tering zooi in DEN HAAG


  ⚠️ Meld

 19. De Zwolse senator Duzgun Yilirim van Solidara heeft momenteel overleg met staatssecretaris Albayrak, en raadslid Kistemaker heeft intussen een motie ingediend – die mogelijk – morgen (vrijdag) wordt behandeld tijdens de begrotingsbehandeling van de gemeente Zwolle.

  Kistemaker zal zal dan tevens de handtekeningen van de petitie overhandigen aan de voorzitter van de raad (burgemeester Meijer). Gastmoeder Greetje Prins komt samen met de maker van de website vrijdagmorgen ook naar de raadzaal.
  Staatssecretaris Albayrak de enige die die toestemming tot verblijf aan Patrick kan geven.


  ⚠️ Meld

 20. De kneep zit um natuurlijk in het eerst verstrekken van een verblijfsvergunning. Vervolgens draait de IND het in een hoger beroep terug. Ergens zal een fout zijn gemaakt en de regels (door de 2e Kamer opgesteld) zullen gehandhaafd moeten worden. Ze kijken natuurlijk wel uit met jurisprudentie in dit soort gevallen. Hopen dat deze inmiddels (zie 8/11 19:59) volledig-geïntegreerde Patrick mag blijven.


  ⚠️ Meld

 21. Zat een dochter waar haar moeder door eerwraak voor haar ogen door haar vader en zwager ettele keren met een auto overeden is enoverleden.Na straf uitgezeten,als ongewenste vreemdeling bestempeld ,maar weer terug gedraaid en dader weer frank en vrij rondhuppelt.


  ⚠️ Meld

 22. Verschrikkelijk zeg!: Maar waar zat de fout in het juridische proces? Of was het alleen maar “foei, skande en dat dit kan in deze bananenrepubliek”. De vinger is niet op de zere plek gelegd?

  Geen aanstalten om de regelgeving aan te passen, zodat het morgen zo weer kan gebeuren? HB lijkt hier verantwoordelijk, welke wijzigingen heeft hij in gedachten:

  De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is het onderdeel van het ministerie van Justitie dat zorg draagt voor de uitvoering van het vreemdelingenbeleid. Dat houdt in dat de IND alle aanvragen beoordeelt van vreemdelingen die in Nederland willen verblijven of Nederlander willen worden.

  De redenen waarom iemand Nederlander wil worden of in Nederland wil verblijven zijn divers:

  personen die – legaal – al zo lang in Nederland wonen dat zij zich Nederlander voelen en zich daarom willen laten naturaliseren
  vluchtelingen die zich niet veilig voelen in eigen land en politiek asiel wensen aan te vragen
  personen die tijdelijk in Nederland willen werken en wonen (bijvoorbeeld au pairs)
  personen die een relatie hebben met iemand die in Nederland woont
  Het vreemdelingenbeleid wordt vastgesteld door de regering en het parlement. Verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de IND is de minister van Justitie.

  Iedereen die voor langere tijd naar Nederland wil komen, dat wil zeggen langer dan drie maanden, krijgt te maken met de IND. Men kan een verblijfsvergunning (VVR) aanvragen, maar ook een visum of een Machtiging tot Voorlopig Verblijf (MVV). Wanneer men langere tijd in Nederland heeft verbleven, kan men een aanvraag tot naturalisatie doen.

  De IND maakt deel uit van de Contra-terrorisme Infobox: een samenwerkingsverband dat onder de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst valt en dat tot doel heeft bij te dragen aan de bestrijding van terrorisme.  ⚠️ Meld

 23. Begreep dat het gezin nog in een asielcentrum zaten,vader was al naar Zweden gegaan en is hier naartoe gekomen om af terekenen met de moeder/vrouw.Daar in Zweden veroordeeld en straf uitgezeten.Nu weer terug in Nederland en aanvraag procedure herstart en toegewezen.


  ⚠️ Meld

 24. Hoe kan dat (9:39) toegewezen worden he? Niemand maakt zich druk over de regelgeving waarmee dat toegewezen kan worden? Ook tante Agnes niet die aan tafel zat?

  Die HB komt tegenwoordig overal mee weg. Wat een juridische blunders de laatste tijd!


  ⚠️ Meld

 25. @weblog, is dit vandaag allemaal wel door gegaan , het overhandigen van de handtekeningen.

  ===============

  Doordat een raadslid tijdens de start van de vergadering onwel is geworden, vermoed ik van niet.


  ⚠️ Meld

 26. Dit mailtje kreeg ik net binnen.

  Patricks gastmoeder, haar dochter en Ruben hebben samen met mij de petitie aangeboden aan de secretaresse van de burgemeester.
  Greetje (gastmoeder) heeft daarvoor een ontvangstbevestiging gekregen.
  Er zijn opnames gemaakt voor een regionale zender en weekblad.
  Maar met Dirk ging het nog niet zo goed, Toestand was nog zorgelijk na dotteren en gecatheriseerd te zijn.
  groetjes Trudy  ⚠️ Meld

 27. Swollwacht en de SP in Zwolle doen een oproep om een vluchteling uit Togo in Nederland te laten blijven.

  De jongen uit Togo woont hier acht jaar en hoorde in januari dat hij mocht blijven. Een maand later besloot de Raad van State dat de jongen toch terug moet. Hij wil in Nederland blijven omdat hij in Togo gevaar zou lopen. Bovendien is hij hier ingeburgerd, hij spreekt de taal en doet vrijwilligerswerk. De twee Zwolse politieke partijen zoeken de steun van alle raadsleden en het college om gezamenlijk bij de minister te pleiten voor een verblijfsvergunning voor de Togolese jongen. Er zijn inmiddels 2000 handtekeningen opgehaald, onder meer via de website patrickmoetblijven.nl.  ⚠️ Meld

 28. Onverbiddelijk is het ministerie van Justitie. De in Zwolle woonachtige asielzoeker Patrick Kouma moet Nederland nog dit jaar verlaten. Ondanks een Zwolse campagne om de jeugdleider van Be Quick ’28 op humanitaire gronden een verblijfsvergunning te laten krijgen, moet Kouma nu definitief terug naar zijn geboorteland Togo.

  Door inspanningen van de gemeente mag het 23-jarige voetbaltalent nog wel zijn studie bij Landstede afmaken.

  Een handtekeningenactie, een pleitbrief van de Zwolse gemeenteraad en talloze rechtszaken – tot aan de Raad van State toe – waren niet voldoende om Kouma’s uitzetting te voorkomen. In een brief aan de gemeente heeft de minister laten weten definitief over te gaan tot uitzetting.

  Kouma ontvluchtte acht jaar geleden zijn thuisland en kwam via mensensmokkelaars in Nederland terecht. De Togolees vestigde zich in Zwolle waar hij een studie oppakte en zich aansloot bij voetbalvereniging Be Quick.

  Stentor


  ⚠️ Meld

 29. Wat een domper! Hopelijk past “het ministerie van Justitie” wel zsm de regelgeving aan zodat schrijnende zaken als deze in de toekomst voorkomen kunnen worden.


  ⚠️ Meld

 30. Niet te geloven, soms snap ik de wereld (Nederland) niet meer, op moment dat je er alles aan doet om zo goed mogelijk te integreren, en ze laten je hier 8 jaar rond lopen, naar school gaan enz. Dan is het toch onmenselijk om deze jongen terug te sturen.  ⚠️ Meld

 31. Ingezonden Solidara:

  Aan René van der Linden
  Voorzitter Eerste Kamer der Staten Generaal

  Mijn fractie verzoekt u deze schriftelijke vragen betreft; gevolgde asielprocedure inzake personen die als minderjarig verblijven in Nederland, welke worden gesteld overeenkomstig artikel 140 van het Reglement van Orde, onder de aandacht te brengen van de minister van Justitie, E.M.H. Hirsch Ballin en de Staatssecretaris N. Albayrak

  1.Het gaat om dossiernummer: 07/39667 van P. Kouma; die op 15 jarige leeftijd in Nederland is gekomen en geen directe familie in het land van herkomt meer heeft om naar terug te keren. In Nederland is hij lid geworden van een gezin in Zwolle en maatschappelijk actief als jeugdtrainer. Daarnaast volgt hij een beroeps-opleiding. Is dit dossier u bekend?

  2.Hoe beoordeelt u, als de politieke ambtdrager, de situatie? Graag uw reactie overl P. Kouma, die als minderjarige toestemming heeft gekregen tot verblijf en nu jaren later op een volwassen leeftijd NL moet verlaten.

  3.Hanteert uw ministerie algemeen geldende richtlijnen voor het verlenen van verblijf in NL op basis van humanitaire gronden? Zo niet, wat zijn dan wel voor uw ministerie de belangrijke urgentieafwegingen om in aanmerking te komen voor de verblijf op basis van humanitaire gronden?

  4.Bent u het met mij eens dat de persoon, gezien de goed geïntegreerde positie in de NL samenleving en het feit dat hij gedwongen vertrek een mensonwaardige situatie zal veroorzaken, in aanmerking moet komen voor een verblijf op humanitaire gronden in NL?

  5.Gezien het feit dat minderjarige asielzoekers na hun lange verblijf in NL vaak bij het bereiken van de volwassen leeftijd het land moeten verlaten, veroorzaakt grote persoonlijke en maatschappelijke problemen. Heeft uw ministerie gewogen om de wet wat dat betreft aan te passen? Zodat de minderjarigen, voordat zij de volwassen leeftijd hebben bereikt en kunnen aantonen dat zij in die tijd opéénvolgend vijf jaar of langer hun jeugd in NL hebben doorgebracht, kunnen rekenen op een werk- en verblijfsvergunning in NL?

  6. Kunnen wij, wat betreft de wetswijziging voor het verblijf van minderjarigen in NL, rekenen op een voorstel en spoedige aanpassing van de wet?

  7. Is het juist dat de regering zich inspant om gezinsverscheuring te voorkomen bij uitvoering van de wet? En hoe verhoudt zich dat in de situatie van deze hierboven aangegeven persoon?

  D?zg?n Yildirim,
  Fractievoorzitter Solidara  ⚠️ Meld

Reageer