Opening sociaal pension De Herberg Zwolle

Zwolle – De opening van sociaal pension is een feit. Op vrijdag 20 november zal de opvang officieel worden geopend door de negen corporaties* en de RIBW IJssel-Vecht. Op zaterdag 21 november van 11.00 tot 14.00 uur wordt de Herberg open gesteld voor alle bewoners van Zwolle e.o. die geïnteresseerd zijn in de daklozenopvang. De bewoners van de Herberg hebben inmiddels hun intrek genomen in het nieuwe pand.

27-10-2009_nieuwbouw_de_herberg_6.jpg

De Herberg heeft als doel dat niemand in de regio Zwolle tegen zijn of haar wil op straat hoeft te slapen. Minstens zo uniek als de wijze waarop mensen worden opgevangen, is de betrokkenheid van de regionale en Zwolse woningcorporaties, nu en in de toekomst. In De Herberg komen no-nonsense opvang van daklozen en reguliere GGZ samen. De Herberg opereert daarom precies op het snijvlak van wonen en zorg.

 

De nieuwe opvang

Voor het wonen voelen alle corporaties die betrokken zijn bij De Herberg zich al vijf jaar verantwoordelijk. Die verantwoordelijkheid uit zich door inhoudelijke investeringen in het concept, in het beschikbaar stellen van woningen voor uitstroom en in een jaarlijkse bijdrage in de exploitatie van De Herberg.

De voormalige opvang bevond zich achter sporthal de WRZV-hallen aan de Buitengasthuisstraat en werd de laatste vijf jaar gerund door Joop van Ommen de RIBW en de woningcorporaties uit Zwolle en de regio.

De Herberg werd ontworpen door LKSVDD architecten uit Hengelo.

De nieuwe opvang wordt geëxploiteerd door Stichting De Herberg. De gezamenlijke woningcorporaties  in de regio zien het nadrukkelijk als hun taak om ook de onderkant van de maatschappij een plek aan te bieden waar zij tijdelijk kunnen verblijven en om van daaruit de eerste beweging op de denkbeeldige woonladder kunnen zetten. De RIBW IJssel-Vecht is belast met de begeleiding binnen de opvang en ondersteunt de bewoners van De Herberg bij die eerste stappen naar een meer genormaliseerde woonsituatie..

De provincie Overijssel, de gemeente Zwolle, Regiopolitie IJsselland en Achmea Zorgkantoor maken de opvang mede mogelijk met hun (financiële) inzet.

Het uitgangspunt van De Herberg is dat niemand in de regio Zwolle tegen zijn of haar wil op straat hoeft te slapen. Om de drempel naar de opvang zo laag mogelijk te houden, werkt de opvang met een voorportaal. Dat is een sobere slaapplaats die het mogelijk maakt dat mensen in Zwolle niet op straat hoeven te blijven. Vanuit het voorportaal proberen professionals mensen te binden en ze naar de nachtopvang te laten gaan. Als de bewoners daar eenmaal zijn, proberen hulpverleners samen met de bewoners hun leven weer op de rit te krijgen. Dat kan zijn door het organiseren van schuldhulpverlening, psychiatrische hulp of bijvoorbeeld een eigen woning. De mensen die vanuit de nachtopvang niet meteen de stap kunnen zetten naar een ‘normaal’ leven kunnen gebruik maken van het sociaal pension. Daar kunnen ze in een beschermde context zelfstandig wonen en als het ware oefenen om later de stap te maken naar een woonplek met begeleiding of naar een zelfstandige woning met eventueel ambulante begeleiding.  

In de Herberg wonen mensen die graag geholpen willen worden en aan zichzelf werken om een tweede kans te krijgen in deze maatschappij. Dit gegeven is gebruikt als concept voor de nieuwbouw van De Herberg. De opvang wordt grotendeels opgetrokken uit overtollige en gebruikte materialen (bijvoorbeeld sloophout), restpartijen bakstenen en afgekeurde (maar technisch goede) materialen zoals bijvoorbeeld een groot deel van de kozijnen.De materialen die worden gebruikt bij De Herberg krijgen een tweede kans, zoals ook de bewoners die moeten krijgen. Een gebouw met een dergelijk concept vraagt van alle betrokken partijen en instanties een bijzondere aandacht in voorbereiding, detaillering en uitvoering. De bouw werd gedaan door Trebbe Bouw. Bij de bouw is een groot beroep gedaan op inventiviteit en creativiteit, alsmede ook tijd en inspanning van alle uitvoerende partijen.

Door een goede samenwerking, enthousiasme en inzet van iedereen die betrokken is geweest bij de bouw van De Herberg is de nieuwe Herberg een gebouw waar Zwolle e.o. trots op kan zijn. 

  • Dit zijn: de Zwolse woningcorporaties deltaWonen, Openbaar Belang en SWZ, Beter Wonen (IJsselmuiden), Beter Wonen Vechtdal (Hardenberg), Salland Wonen (Raalte), Vechthorst (Dalfsen/Staphorst), DES/Wetland Wonen (Genemuiden/Vollenhove), Woonconcept (Meppel).

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)