Project fotografie bij OBS De Oosterenk

Zwolle – Van 26 oktober t/m 12 november staat OBS De Oosterenk in het teken van een (kunst-)project over fotografie.

foto_obs_oosterenk.jpg
Foto: M. Monsma

Alle groepen zijn enthousiast met dit onderwerp aan de slag en hebben allemaal een gastles of workshop van De Muzerie genoten. De kinderen hielden zich bezig met beeldende kunst, fotogrammen, kunstbeschouwing en digitale fotografie. Op 12 november sluit de school het project af met een uitgebreide tentoonstelling in de school aan de Herfterweg van 18.00-19.30 uur.

Hieronder de inhoud van het project per groep:

Groep 1 & 2: Kiekkist
Een van de begrippen uit de audiovisuele vorming is ensceneren. Voor de jongste kinderen is dit begrip vereenvoudigd tot kijken en kiezen. Het materiaal uit deze fotoschatkist laat kinderen ervaren dat fotograferen kiezen is uit een aantal mogelijkheden. De lessen en de materialen (gekleurde brillen, caleidoscopen, vergrootglazen en hoekkijkers) en ook het spelen met de Kiekkist-lotto zullen de kinderen zeker enthousiast maken voor deze ontdekkingsreis! Bij de kist hoort de fototentoonstelling ‘Het oog van Jasper’. En natuurlijk gaan de kinderen ook zelf fotograferen met een echte camera. Zo ontstaat er in uw groep vast en zeker een serie bijzondere fotoschatten!


Groep 3 en 4: Zelfportret – theater en beeldende kunst
Leerlingen gaan aan de hand van een rollenspel samen met een theaterdocent kijken naar verschillende personages. Hoe kan je naar jezelf kijken en hoe kijk jij naar anderen. Hoe kan je hiermee spelen? Hoe zou je jezelf willen fotograferen. Aan het eind van de workshop wordt van alle leerlingen een portret gemaakt met een digitale fotocamera.
In een vervolgworkshop wordt er met een docent beeldende kunst een kunstwerk gemaakt met deze foto’s als uitgangspunt. Leerlingen werken met hun eigen zelfportret door deze foto te vergroten en te vervormen.


Groep 5 en 6: Fotogrammen en digitale fotografie
Leerlingen maken kennis met de oude manier van fotograferen en afdrukken en met de moderne manier door met een digitale camera aan de slag te gaan. De leerlingen worden verdeeld in twee groepen. De ene helft van de groep start in de doka. Dit is de manier waarop vroeger foto’s werden afgedrukt. De andere helft start met een fotografieopdracht waarbij ze met digitale camera’s aan de slag gaan. Deze resultaten worden mooi afgedrukt. Dit is de moderne manier van foto’s maken en afdrukken.


Groep 7 en 8: Kunstbeschouwing en digitale fotografie
Leerlingen bezoeken een culturele instelling waar fotografie tentoongesteld wordt. Afhankelijk van de exposities en wisselende collecties bezoeken de leerlingen bijvoorbeeld een galerie, de Kunstuitleen of Museum de Fundatie. Wat wordt er tegenwoordig gemaakt op het gebied van fotografie en hoe wordt het tentoongesteld?
Vervolgens gaan de leerlingen in groepjes van twee in Muzerie aan de slag met een eigen fotoserie. De zelfgemaakte foto’s worden daarna bewerkt op de computer.

Op de website www.oosterenk.nl is meer te zien en te lezen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)