Waarheid over “Sinterklaasraam” Sassenpoort

Zwolle – Het is echt waar, de afbeelding, gevonden door Meine Boonstra tijdens het neerzetten van de huidige tentoonstelling “Sinterklaastraditie in de Torenkamers”, is een echte afbeelding van de heilige Sint Nicolaas. Boonstra zegt veel reacties te hebben gehad op zijn bevinding, veel ook die dachten dat het een publiciteitsstunt was, echter niets is minder waar.

sinterklaasraam.jpg

De afbeelding van de heilige Sint Nicolaas staat in het Wapen van Vollenhove. Sint Nicolaas is namelijk de patroonheilige van Vollenhove. Volgens een archivaris van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) zijn bij de restauratie van de Sassenpoort eind 19e Eeuw wapens van Zwolle, Deventer en Kampen (de zogenaamde Drie Steden) en een aantal andere plaatsen met stadsrechten in Overijssel in de Sassenpoort in glas-in-lood aangebracht. Eén daarvan is het onderhavige wapen van Vollenhove. Bovendien heeft toen ook het wapen van de Ridderschap van Overijssel en het wapen van de provincie Overijssel een plaatsje gekregen in de Sassenpoort, eveneens in glas-in-lood. 

Met dit verhaal heeft de afbeelding zeker een toegevoegde waarde voor de tentoonstelling in de Sassenpoort. De tentoonstelling “Sinterklaastraditie in de torenkamers” is geopend op woensdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur en donderdag koopavond tot 21:00 uur. De entree is € 2,00 p.p. voor volwassenen en voor kinderen tot 12 jaar € 1,50 p.p. In het Sinterklaasmuseum Zwolle is van 4 november t/m 9 december een bijzondere tentoonstelling Sinterklaas in Beeld, honderden beelden en afbeeldingen van de goedheiligman kunnen in het museum bewondert worden. Deze tentoonstelling is geopend tijdens winkeltijden. In dezelfde periode toont wijkcentrum de Enk een expositie Sinterklaas op doek, deze is iedere werkdag geopend van 8:30 tot 24:00 uur en op 8 en 21 november van 14:00 tot 17:00 uur.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer