Promotie nieuwe fietsparkeerplaatsen in WKC Zwolle-Zuid

Zwolle – In samenwerking met de winkeliersvereniging Zwolle-Zuid en ontwikkelaar Provast gaat de gemeente Zwolle de nieuwe fietsparkeerplaatsen in het winkelcentrum promoten. Vanaf maandag 16 november start een actie om bezoekers van het winkelcentrum aan te sporen hun fiets te parkeren op een van de parkeerplaatsen voor fietsen. Veel fietsen worden momenteel in de winkelstraten neergezet. Hierdoor wordt de doorgang belemmerd, waardoor het winkelcentrum minder toegankelijk wordt. Ook ontstaat er een rommelig straatbeeld en zorgt het voor onveilige situaties.

In winkelcentrum Zwolle-Zuid zijn meerdere fietsparkeerplaatsen gerealiseerd: tegenover wijkcentrum De Pol, naast de Blokker en op het plein tegenover supermarkt Plus. Begin volgend jaar komen nog fietsparkeerplaatsen rond het marktplein, bij het Chinese restaurant. De actie is erop gericht om de openheid, netheid en de veiligheid in winkelcentrum Zwolle-Zuid te verbeteren. Het belangrijkste doel is dat het vernieuwde winkelcentrum voor iedereen toegankelijk blijft en aantrekkelijk is om te bezoeken. Fietsers (en bromfietsers) worden onder meer door middel van posters, kaartjes aan winkelwagens van de supermarkt en het uitdelen van zadeldekjes gevraagd om gebruik te maken van de fietsparkeerplaatsen.  

Een voorbeeld waar zowel de leefbaarheid als de veiligheid op dit moment in het gedrang komt, is de locatie bij de onderdoorgang aan het begin van de Pijmanstraat (tegenover de ingang van Albert Heijn). Door de vele fietsen die hier geparkeerd worden ontstaat er een ongeordend, ongezellig straatbeeld en wordt de doorgang belemmerd. Voor bezoekers die gebruik moeten maken van een rollator of die blind of slechtziend zijn, ontstaat er een onveilige situatie en de locatie is minder goed bereikbaar voor eventuele hulpdiensten.

Artikel delen:
Reacties 39
 1. tot nu toe waren er weinig plekken om je fiets neer te zetten, en de plek voor de ah word niet genoemd, en ik denk dat ze daar de fietsen echt niet weg krijgen, je moet dan we erg ver lopen met je boodschappen als je je fiets bij de blokker neer moet gaan zetten.
  En als je je fiets bij de pol neer moet zetten, en je komt van de kant ittersum, fiets je een eind om en word er als door het winkelcentrum gelopen met de fiets aan de hand.


  ⚠️ Meld

 2. Laat de Politie eerst maar eens gaan handhaven op al die fietsers die de voetgangers doorlopend omver rijden!!!
  Een grote bek is ook niet zeldzaam als je er netjes iets van durft te zeggen.

  De fietparkeerplaats bij de Plus is uiteraard nuttig. Ware het niet dat men te belazert is om v/a 10 meter te lopen..

  Dit probleem is inmiddels bijna antiek en zelfs de politie heeft aangegeven het fietsen in WC ZZ niet te controleren, laat staan handhaven..
  (ik heb daar bewijs van).  ⚠️ Meld

 3. Laat ze bij Provast (en de gemeente) eerst goed nadenken. Je laat een groot winkelcentrum bouwen met als trekker een grote supermarkt waar 1000 den bezoekers per dag komen met auto en fiets.

  Parkeergarage voor de auto is geregeld maar de fietser moet eerst tientallen meters met een boodschappenkarretje met zwenkende wielen naar de fiets lopen om daar z’n boodschappen in te doen.

  Wie bedenkt zoiets onzinnigs ?


  ⚠️ Meld

 4. Maar dan nog hoef je niet te fietsen in een winkelcentrum lijkt mij.
  Heeft toch te maken met fatsoen, loop gewoon met je fiets aan de hand verder. Vind het inderdaad ook niet handig, maar heb je dan het recht om een ander van de sokken te fietsen.
  Vandaar dat ik ook zij dat de stalling van fietsen bij de AH wel niet zal verdwijnen.


  ⚠️ Meld

 5. De ANWB heeft een goede actie, stuur een email naar de anwb om te zorgen dat bij appie hein een goede fietsparkeervoorziening komt

  De ANWB gaat de belangrijkste knelpunten voor fietsers in kaart brengen. Daarmee willen ze de overheid overtuigen dat het slim is, te investeren in fietspaden en -routes.

  Obstakels
  Nederland is het fietsland bij uitstek. Nergens wordt zo vaak gebruik gemaakt van de fiets als in ons land. We gebruiken de tweewieler om naar het werk te gaan, boodschappen te doen of om er op uit te gaan, de natuur in. Maar water en wegen zijn obstakels, waardoor het vaak lastig is om met de fiets de stad uit te komen. Op logische plekken naar het buitengebied ontbreekt vaak een brug of onderdoorgang.

  Locatie
  Is er in uw woonplaats een plek waar eigenlijk een (fiets)brug, een veerpontje of een andere voorziening zou moeten zijn? Meld het de ANWB! Wilt u in uw reactie zo precies mogelijk de locatie van het knelpunt aangeven?


  ⚠️ Meld

 6. wees realistisch, iedereen is te lui om te lopen, kijk maar naar WC Stadshagen, zat fietsenrekken buiten de winkelstraat, maar de straat zelf zit stampensvol met fietsen voor de winkels! Vorige week zetten 2 mensen hun fiets gewoon midden in de straat en liepen een winkel in….
  Heeft geen zin dit soort akties, iedereen wil zijn auto of fiets het liefst direkt voor de ingang van de winkel parkeren, alleen met parkeerverboden en controles los je dit op


  ⚠️ Meld

 7. Parkeergarage voor de auto is geregeld maar de fietser moet eerst tientallen meters met een boodschappenkarretje met zwenkende wielen naar de fiets lopen om daar z’n boodschappen in te doen.

  Er is toch gewoon een fietsenparkeerplaats bij de AH?!? Toch helemaal geen sprake van tientallen meters lopen? En een boodschappenkarretje met zwenkende wielen…tja…dat heeft natuurlijk niets te maken met veel of weinig fietsparkeerplaatsen. Daar heb je ook last van als je met de auto komt.

  En inderdaad: fietsers in de winkelstraat aanpakken! En ZEKER ook steppende “volwassenen”!


  ⚠️ Meld

 8. IK denk plantje dat het stallen van de fietsen bij de AH niet “officieel”is.Er zijn geen fietsenrekken, zoals op de andere plekken waar ze het over hebben. Nou vind ik het best dat daar geen rekken staan, ik weet het niet zeker maar zou het belachelijk vinden als de fiets hier niet meer mag staan.


  ⚠️ Meld

 9. @ Ingrid, zwaar eens

  maar zou het belachelijk vinden als de fiets hier niet meer mag staan.

  Stoppen met die vrijheidsbeperkende regeltjes!
  Heb al eerder aan Youp & Bob gerefereerd. Bob maakte ook foto’s van belachende vrijheidsbeperkende bordjes voor ondernemers. Die vaak zelf een bord voor hun kop hebben als ze klagen over teveel regels die enkel hunzelf betreffen. Youp schreef er wat grappigs bij. Deze stukken zijn nu gebundeld in een boek. Aanrader!

  SVFZ = Samenwerkingsverband voor Vrije Fietsplaatsing in Zwolle


  ⚠️ Meld

 10. @plantje

  Er is toch gewoon een fietsenparkeerplaats bij de AH?

  Die gaat dus weg. Je moet je fiets dus bij het wijkcentrum neerzetten daar de boodschappen in je fiets stoppen en dan weer teruglopen om je karretje terug te brengen want er is geen voorziening gemaakt (nog niet tenminste) om het karretje daar achter te laten.


  ⚠️ Meld

 11. Ja ok…in dat geval kunnen ze het het beste oplossen door bij de AH een officiële fietsenstalling te maken. En zorgen, dat je met de fiets tot dichtbij het winkelcentrum kunt fietsen. Anders gaan mensen toch door het winkelend publiek heen fietsen. (Zo zijn mensen helaas 🙁 )


  ⚠️ Meld

 12. Het is niet alleen vervelend, maar ik ben wel eens boodschappen uit mijn fietstas kwijt geraakt omdat ik bij een super even mij karretje terug bracht. En als je dan nu eerst vanaf het wijkcentrum terug moet lopen is je hele tas leeg als je pech hebt.En ik denk dat het aantal fietsenrekken daar veel te weinig is. Als ik zie hoeveel fietsen er metname op zaterdag staan, dan word het een chaos.


  ⚠️ Meld

 13. in berkum zitten bij de c1000 met enige regelmaat muzikanten die naast het musiceren ook het pleintje op onregelmatigheden in de gaten houden.
  buitengewoon mag ik zeggen en ze spelen nog een leuk stukje muziek ook.


  ⚠️ Meld

 14. Het blijft moeilijk om het iedereen naar zijn zin te maken, met een beetje geven en nemen komen we er vast wel uit. Belangrijkste vind ik niet meer fietsen/brommen in het centrum. En de fietsen bij de AH denk niet dat ze het redden om ze daar wer te krijgen. Ik zie het wel.


  ⚠️ Meld

 15. Jammer dat de gemeente Zwolle en Provast doen alsof het de schuld van de fietser is dat het nieuwe winkelcentrum onveilig en ontsierd worden door de geparkeerde fietsen

  De Fietsersbond Zwolle heeft reeds begin 2007 Provast en gemeente gewezen op de grote loopafstanden tussen de winkels en de plekken voor het fietsparkeren in het nieuwe Winkelcentrum van Zwolle Zuid. We voorzagen grote problemen omdat veel bezoekers van het winkelcentrum nu eenmaal met de fiets komen en de fiets graag dicht bij de winkels willen hebben.

  Zorg voor korte loopafstanden en goede parkeervoorzieningen voor fietsers en acties als deze zijn niet nodig geweest.

  Fietsersbond Zwolle


  ⚠️ Meld

 16. Zeuronderwerp
  Een mooi zeuronderwerp en wat hier nog niet genoemd is, zijn de geparkeerde auto’s die voor overlast zorgen bij het winkelcentrum.

  Daar bij de Plus kan ik met de auto soms moeilijk langs door al die lukraak geparkeerde auto’s. Het wordt helemaal feest als de bus er aan komt.

  Gaan gemeente, provast en winkeliersvereniging daar ook wat aan doen ?


  ⚠️ Meld

 17. dan hebben we het nog niet gehad over de bereikbaar heid van doktor los. als de gereformeerde kerk een goede week heeft is dat hele weggetje tussen de kerk en de praktijk van dokter los helemaal afgekegt met auto’s en dan heb ik het nog niet eens over dat blauwe aanhangertje wat er al sinds jaar en dag staat. met goed fatsoen is los voor spoedgevallen niet te bereiken.


  ⚠️ Meld

 18. :D:D:D Wim1….daar ben ik al geruime tijd uitstekend van op de hoogte. Zowel qua bekijken, mailen als via het gesproken woord. Reageren (een tijd, toevallig, met Zwolse) was hartstikke gezellig, maar is verleden tijd. Wou er hier trouwens over beginnen. Gaaf dat jij het deed.
  —–
  Vandaar, wist het uit ervaring, Verdieping:

  dan hebben we het nog niet gehad over de bereikbaar heid van doktor los. als de gereformeerde kerk een goede week heeft is dat hele weggetje tussen de kerk en de praktijk van dokter los helemaal afgekegt met auto’s en dan heb ik het nog niet eens over dat blauwe aanhangertje wat er al sinds jaar en dag staat. met goed fatsoen is los voor spoedgevallen niet te bereiken.
  Door verdieping, op 13 november 2009 om 14:24 +1 …
  Heren, gaat dit laatste ook nog over Zuid of over Berkum? Los zit z?ker in Berkum…..Mag het wat duidelijker allemaal? Dank u

  Dit topic gaat over Zuid. In mijn tijd waren er nog geen bereikbaarheidsproblemen rond de dokterspraktijk….maar toen reden ze ook nog met paard en wagen 😉
  ***

  WC Zuid: het is een WCentrum dus ruim baan voor de fietser.  ⚠️ Meld

 19. Ik woon al jaren in het winkelcentrum zwolle zuid en moet zeggen dat de fietsende en bromfietsende mensen een gevaar zijn hier.Nu de klemmen voor de fietsen zo ver weg zijn moeten ze eigenlijk voor de fietsers ook daar stallingplaatsen voor de winkelwagentjes maken,dan hoeven ze niet elke keer het wagentje terug te brengen naar de winkel.En even over Provast daar hebben wij als bewoners hier met de bouw genoeg narigheid mee gehad .Er is zoveel beloofd op de vergaderingen voordat de bouw begon maar ze hebben van die belofte,s niks waar gemaakt .Het is een en al ellende geweest hier en de dingen gaan nog niet zoals het moet .Ze hebben ons blij gemaakt met een dood vogeltje.We hebben hier onder het parkeerdek nieuwe bergingen gekregen maar het dek is zo lek als een zeef bij regenweer.Zeer slechte projectontwikkelaar dat Provast


  ⚠️ Meld

 20. @ pieters was dat ook de reden dat ze vorige week met het wegdek bezig waren. De lekkage verhelpen. Het bovenste dek lekt ook volgens mij er staan als het regent altijd plasje water op het 1e dek.
  Het lijkt in Zwolle wel of parkeerdekken aanleggen niet goed mag gaan.


  ⚠️ Meld

 21. stallingplaatsen voor de winkelwagentjes maken,dan hoeven ze niet elke keer het wagentje terug te brengen naar de winkel

  Al gezien hoe de stallingsplaats bij de onderderdoorgang naar De Pol is gemaakt. Haaks op de muur, dus alle karretjes komen straks in de breedte te staan van die onderdoorgang ….:)

  En komt die bloemenkraam er ook in het weekend weer te staan ? Dan heb je nog minder ruimte


  ⚠️ Meld

 22. @wim1 de bloemenstalling stond afgelopen zaterdag voor de telefoonwinkel, denk dat ze daar nu gaan staan waarschijnlijk kwam dat doordat ze nog aan het straten waren.Heb de stallingsplaats voor de karretjes bij de pol nog niet gezien. Als het is zoals jij zegt dan zijn ze weer slim bezig.


  ⚠️ Meld

 23. En als je je fiets bij de pol neer moet zetten, en je komt van de kant ittersum, fiets je een eind om en word er als door het winkelcentrum gelopen met de fiets aan de hand

  Ik ben blij dat iemand daar ook problemen mee heeft, de aanrijroutes naar het winkelcentrum zijn niet handig.

  Bij de plus staan altijd auto’s geparkeerd,via de Pol heb je te maken met het slechte wegdek van de Keucheniusware en straks de karretjes, en kom je vanaf de spoorlinj dan verwachten ze dat je de fietsen bij de chinees neerzet.

  Ik dacht het toch echt niet, ik ga wel weer met de auto. Het is toch hondenweer


  ⚠️ Meld

 24. Laat de fiets gewoon thuis zal ik zeggen,
  mensen zeuren teveel, en het winkelcentrum is nog langer niet af dus de aanrijroutes en parkeer plekken zal in der loop der tijd wel beter worden..
  elk nieuwbouw project heeft zijn kinderziektes..


  ⚠️ Meld

 25. @ blabla, wij zeuren niet dat doen:
  In samenwerking met de winkeliersvereniging Zwolle-Zuid en ontwikkelaar Provast gaat de gemeente Zwolle de nieuwe fietsparkeerplaatsen in het winkelcentrum promoten.

  Terwijl het winkelcentrum qua inrichting nog niet af is gaan ze al akties houden.
  Dat er niet meer gefietst mag worden, ben ik het helemaal mee eens, maar wat jij zegt:
  mensen zeuren teveel, en het winkelcentrum is nog langer niet af dus de aanrijroutes en parkeer plekken zal in der loop der tijd wel beter worden..
  Vind ik wat betreft het zeuren niet terecht. Dat het nog niet helemaal af is vind ik ook. Dus ik denk dat ze vroeg zijn met deze aktie. Zorg eerst dat het winkelcemtrum af is. En de routes weer gied berijdbaar zijn, zeker die vanaf de kant waar de chinees zit is een ramp als je op de fiets komt. Bij de plus zijn ze nu bezig met insteekhavans te maken, weet niet of op het plein fietsrekken gaan komen. Maar zo niet dan zijn er aan die kant ook te weinig fietsrekken.


  ⚠️ Meld

 26. Ingrid volgens mij was het eerste dek waar ze bezig waren ook lek en denk dat de winkels eronder daar last van hadden .Maar onze bergingen zitten onder dek 2 en daar lekt het nog steeds maar daar maken ze zich niet zo druk over .De bewoners moeten het nog maar even lijden voor dat opgelost wordt.De deks zijn met 2componenten en glasvezelbanen bewerkt en ik vermoed dat er in deze matten scheurtjes zijn gekomen door de werking van de losliggende betonplaten .Omdat te herstellen moeten ze een deel weghalen en herstellen en daar zijn de weeromstandigheden nu ook niet naar.


  ⚠️ Meld

 27. Provast heeft voor de bewoners van het winkelcentrum ook een gezamenlijke berging gecreeerd onder het parkeerdek achter de chinees.Het is een mooie berging maar niet iedereen maakt er gebruik van omdat veel bewoners er veel te ver vanaf wonen .Dat is ook zoiets waar niet bij is nagedacht .De toegang naar die berging is een vieze vette glijbaan op de grond omdat de chinees zijn vette troep daar ook door die gang naar het afvalhok brengt.En als de bewoners klagen zegt de beheerder dat we niet moeten zeuren of maar ergens anders moeten gaan wonen.Zo wordt er hier met mensen omgesprongen schandalig .Het is een projectontwikkeling van niks van Provast


  ⚠️ Meld

 28. maar niet iedereen maakt er gebruik van omdat veel bewoners er veel te ver vanaf wonen

  is dat ook niet het probleem voor de fietsers straks. Het is allemaal te veraf. Zet gewoon bij de AH goede fietsklemmen, zorg voor goede aanrijroutes en handhaaf goed dat er niet gefietst mag worden.

  Alles opgelost en iedereen tevreden.


  ⚠️ Meld

 29. @ pieters, ja als ik dit zo lees zijn jullie als bewoners er niet echt op vooruit gegaan. Das jammer want het leek me op zich een leuke plek om te wonen.


  ⚠️ Meld

 30. was vanmorgen in het WC zuid, en de stadswachten stonden inderdaad de mensen die bij de AH de fiets neerzetten op te wachten.
  Ze verzochten inderdaad om je fiets ergens anders neer te zetten.
  Naar een poos waren ze weer weg en weet je waar de meeste fietsen stonden bij de AH.

  Dit is toch echt de handigste en meest logische plek.
  Ben benieuwd wat ze gaan doen als we een paar weken verder zijn. De fietsen weg halen, kom je uit de winkel weg fiets????


  ⚠️ Meld

 31. Fietsparkeren Zwolle Zuid
  Fietsparkeren in winkelcentrum geeft veel mensen reden tot klagen. De gemeente en provast voeren dan wel een kostbare actie met behulp van stadswachten en Deltion en posters en zadeldekjes.

  Had meteen gezorgd voor goede fietsparkeervoorzieningen. Auto’s hebben een mooie parkeergarage. Fietsers moeten met de boodschappenkar tientallen meters zeulen.

  Er is een meldpunt gemaakt om je grief kwijt te kunnen
  http://www.fietsersbond.nl/link_meldpunt.asp?id=19409


  ⚠️ Meld

Reageer