Mogelijk doorstart wijkboerderij Klooienberg

Zwolle – CDA-Tweede Kamerlid Eddy van Hijum is vrijdagmiddag samen met Wijkorganisatie Holtenbroek N.U. in actie gekomen om de handen ineen te slaan om wijkboerderij De Klooienberg nieuw leven in te blazen. Aanleiding was een noodkreet van een voormalig vrijwilliger van de boerderij. Het Kamerlid liet zich deze middag informeren over de stand van zaken op de wijkboerderij. Het resultaat van deze bijeenkomst is dat er nu sprake lijkt van een doorstart.

13-11-2009_kamerlid_bij_klooienberg_5.jpg

Op de boerderij was het lange tijd oorverdovend stil. Het leek wel of zowel het vee als de vrijwilligers de boerderij hadden verlaten. De Wijkorganisatie en het Kamerlid schreven samen een brandbrief aan de wijkwethouder. In deze brief vroegen zij hem met klem een bijeenkomst te organiseren waarin de gemeente, exploitant Travers Welzijn en vertegenwoordigers uit de wijk over de toekomst van de wijkboerderij zullen spreken. Vrijdagmiddag was het zover, en kwam Van Hijum naar De Klooienberg. “Het lijkt me dat een wijk als Holtenbroek met veel jonge gezinnen een levendige wijkboerderij verdient. Inmiddels werkt Travers in overleg met de gemeente een plan uit en lijkt het er op dat de dieren wellicht al dit jaar terugkeren." Van Hijum adopteerde de wijk Holtenbroek in 2004 en zet zich regelmatig in voor ‘zijn’ wijk.

13-11-2009_kamerlid_bij_klooienberg_1.jpg

13-11-2009_kamerlid_bij_klooienberg_2.jpg

13-11-2009_kamerlid_bij_klooienberg_4.jpg

Wijkbewoners en Kamerlid Van Hijum (CDA) maken zich zorgen om de toekomst van wijkboerderij De Klooienberg. Volgens hen ligt de boerderij er zieltogend bij. Op wat kippen en geiten na lijkt al het vee te zijn verdwenen en ook vrijwilligers lijken de boerderij te hebben verlaten. Daarom moet er nu gauw duidelijkheid komen van exploitant Travers Welzijn over diens plannen voor de boerderij.

13-11-2009_kamerlid_bij_klooienberg_3.jpg

Al in 2004 werd door een adviesgroep een analyse gemaakt van de situatie. De conclusie luidde dat modernisering hard nodig is. Omdat de wijkbewoners herhaaldelijk aan de mouw van Travers Welzijn trokken, maar er desondanks geen verbetering kwam, besloten zij dat het tijd was de politiek op de hoogte te brengen.

De boerderij is sinds jaar en dag een trefpunt voor veel wijkbewoners. Daarom moeten de activiteiten snel weer op gang komen. Daarbij zijn dieren, zoals koeien, paarden, pony’s , geiten, kippen en konijnen en natuurlijk vooral ook kinderen van essentieel belang. De Wijkorganisatie en Kamerlid Van Hijum zijn graag bereid mee te denken over de toekomst van de boerderij. Zij denken bijvoorbeeld aan het weer regelmatig organiseren van een kinderdisco of het openen van een theehuis als aanvulling op het activiteitenaanbod.

De Wijkorganisatie en het Kamerlid schreven samen een brief aan de wijkwethouder waarin zij hem met klem vroegen een bijeenkomst te organiseren waarin de gemeente, exploitant Travers Welzijn en vertegenwoordigers uit de wijk over de toekomst van de wijkboerderij zullen spreken.

Artikel delen:
Reacties 16
 1. Zou hem er over aanspreken als ik jou was Johanna 1986. Door het alleen op weblog te zetten kom je niet ver.
  Je moet voor jezelf opkomen een ander doet het niet voor je.


  ⚠️ Meld

 2. Hoi Ingrid, bedankt voor je reactie, maar het is niet voor mijzelf en ik zou hem zeker aanspreken als ik hem zou tegenkomen. Maar ehhh..ik ga er natuurlijk vanuit dat hij deze weblog gewoon leest!


  ⚠️ Meld

 3. @dick : De boerderij is van de gemeente, Travers huurt de opstallen. De activiteiten die er worden uitgevoerd (welzijn (kinderboerderij) en kinderopvang) worden door de gemeente gesubsidieerd maar uitgevoerd door Travers.  ⚠️ Meld

 4. ik mis BOES! Schijnt dat een deel van de vroegere gehuisveste viervoeters al is geslacht. En boes loopt in de AAlanden rond, maar toch mis ik hem op die plek!
  De eitjes die je daar kon kopen, knusse kopjes koffie en volgens mij inderdaad een uitstekend honk voor samenkomst. Onderscheid zich enorm natuurlijk door de oude uitstraling. Ik hou daar wel van;)

  Vraag, waarom is uberhaupt 2 jaar geleden de boerderij ontruimt?


  ⚠️ Meld

 5. ik neem aan dat er nog steeds een prestatiecontract ligt tussen de gemeente (sector groen) en Travers. Geen prestatie = geen centjes
  Overigens, hoewel ondergebracht bij een welzijns stichting worden de 4 wijkboerderijen en buurtweides in zwolle gesubsidieerd door de sector groen. De wijkboerderijen zijn verantwoordelijk voor de buitenschoolse milieueducatie in Zwolle. Daarom zal het ook nooit een buurtcentrum kunnen worden, de activiteiten liggen te ver uit elkaar. Wel wordt door het huidige management geprobeerd steeds verder op te schuiven naar het echte welzijnswerk wat je ook in de buurtcentra vindt. Daar is momenteel beter mee te scoren denk ik, milieu is passé….


  ⚠️ Meld

 6. nog even een aanvulling: of Travers ook een aandeel heeft in de doorstart weet ik niet. Maar in principe zou iedere organisatie die het beter denkt te kunnen de taak van Travers kunnen overnemen. Dat is ook gebeurd met de boerderij in Stadshagen. Hoewel een wijkboerderij (=dus met beroepskrachten) wordt deze boerderij gerund door de Landstede.


  ⚠️ Meld

 7. Bericht van Gerd Klopt. Er zitten op een wijkboerderij beroepskrachten van Travers of Landstede. Meestal een welzijnswerker en een dierverzorger. De dierenweides zijn vrijwilligersprojecten.


  ⚠️ Meld

Reageer