Maandelijks jazzconcerten in Zwolle

Zwolle – Vrijdagavond vond de derde jazzavond in de serie ‘All that jazz’ in de Statenzaal van de centrale bibliotheek aan de Diezerstraat plaats. Dit keer was vibrafonist Ben Gerritsen te gast. In deze concertreeks worden bekende namen in de jazzwereld begeleid door studenten van ArtEZ.

img_4538_copy.jpg

In ons land is Ben Gerritsen één van de belangrijkste pleitbezorgers van de vibraharp. Sinds 1988 brengt hij zijn ideaal van een mooie groepsklank met de vibraharp in het muzikale centrum steeds dichterbij. De uiteenlopende sferen, die een combinatie van rietinstrumenten, piano, bas en slagwerk met de centraal staande vibraharp kan oproepen, worden allen benut. De spilfunctie van de vibraharp kan variëren van melodie-instrument via harmonische accenten tot puur percussief spel. "Gerritsen gebruikt zijn grote technische vaardigheid niet om er mee te pralen, maar geeft zijn spel door de soms klaterende waterval van noten een opvallende intensiteit mee"

img_4444_1_copy.jpg

img_4475_1_copy.jpg

Naast bespeler van de vibraharp en de marimba is Ben Gerritsen ook componist en bandleider. Hij begon met pianospelen en op zijn 19e startte hij met de vibraharp. In 1972 begon hij aan zijn conservatoriumopleiding: piano en percussie als bijvakken met vibraharp als hoofdinstrument. Gerritsen werd in 1997 en 1999 door de Slagwerkkrant gekozen tot "Mallet Player of the Benelux". Hij heeft ondermeer opgetreden op internationale festivals als het Northsea Jazz Festival en de festivals in Montreux en Berlijn.

img_4539_copy.jpg

All that jazz Vanaf september is Bibliotheek Zwolle gestart met een maandelijks jazzconcert in de Statenzaal. De akoestiek van deze zaal leent zich bij uitstek voor concerten, waarbij versterking niet of nauwelijks nodig is. Onder de titel ‘All that jazz’ begeleiden Zwolse studenten van ArtEZ een gastsolist. Bibliotheek Zwolle stelt het programma samen in samenwerking met Jacco van Santen. Jacco van Santen is een begenadigd saxofonist, die zelf regelmatig  jazzgrootheden  begeleidt.

img_4550_copy.jpg

img_4553_copy.jpg

img_4561_copy.jpg

Artikel delen:
Reacties 3

Reageer