Maarten Trooster is de nieuwe Stadsprins van Zwolle

Zwolle – De oud Stadsprinsen van Sassendonk hebben zaterdagavond in de WRZV-hallen tijdens de zittingsavond van C.V. De Eileuvers de carnavalsvierders in de stad Maarten Trooster (47) voorgesteld als hun nieuwe Prins Carnaval. Om 21.30 uur kwam de nieuwe Stadsprins uit het Eileuversnest tevoorschijn. Hij zal in het de Elfde van de Elfde begonnen carnavalsseizoen als Prins Martinus I leiding geven aan het Zottenfeest. Raymond Koek en Marc Schulte zullen hem daarbij als adjudanten assisteren.

stadsprinsmartinusi.jpg
Prins Martinus I
Foto: M. Koekenberg

Bij de keus van de oud Prinsen speelde op de achtergrond mee dat de vader van de nieuwe Prins Carnaval precies 50 jaar geleden dezelfde functie bekleedde. Direct nadat hij in een goed bezette WZRV- hal naar buiten trad haalde Maarten zijn vader Flip Trooster op het toneel. Een hommage aan de man die de naam van de Eileuvers bedacht en de tekst schreef voor “Ik ben een Zwollenaar” dat  is uitgegroeid tot het officieuze volkslied van Sassendonk en Zwolle. Flip Trooster ging in het seizoen 1958 – 1959, pecies vijftig jaar geleden, door het leven als Prins Kloris I.


Zoon Maarten kreeg het carnaval dus met de paplepel ingegoten: “als kind maakten wij tijdens carnaval de coulissen van Zaal Suisse en de Buitensociëteit al onveilig” aldus Prins Martinus, die overigens de coulissen al enige tijd geleden verruilde voor een plek op het podium. In zijn vrije tijd maakt Trooster als zanger – slaggitarist deel uit van de bluesband Belly Men  “’een band waarvan de roots in en om Zwolle liggen”. Vader Flip Trooster vierde overigens sinds het eind van de jaren zestig ook lange tijd ongekende successen op de podia in Zwolle. Zijn buuts als Anna Zeepsop vormden de hoogtepunten van Eileuver- avonden.

De naam Eileuvers werd overigens ook door Flip Trooster bedacht. De motivatie destijds: “’de Eileuver (dialect voor ooievaar) is een vogel die met veel geklepper komt en gaat, evenredig aan de seizoenswisselingen. Zo is het ook met carnaval”. Prins Martinus I en zijn adjudanten hebben als centraal thema voor het seizoen 2009 – 2010 “de straat” gekozen. Eerder dit jaar werd het idee geopperd, naar aanleiding van het naderende 55 jarig jubileum van de vereniging, in Zwolle een straat naar de Eileuvers te vernoemen.  Nadat de Stentor meldde dat die suggestie niet zou worden gerealiseerd hebben Prins en adjudanten besloten dat er tijdens carnaval wel een Eileuverstraat zal zijn. “Wij zullen hiervoor voor de duur van minimaal 4 dagen de Diezerstraat omdopen in Eileuverstraat” zo kondigde de nieuwe Stadsprins aan.

“De straat is ons centrale thema, de straat is de verbinding tussen alle mensen en het is ook de verbinding tussen alle gelegenheden waar carnaval wordt gevierd en daarmee misschien wel de belangrijkste plek waar carnaval wordt gevierd”, aldus het Prinselijk trio. De straat is ook een weg, een weg naar meer betrokkenheid bij elkaar en een weg naar meer gezamenlijkheid in het carnaval vieren, stelde Prins Martinus tijdens zijn aantreden. Ook de namen van de adjudanten zijn gebaseerd op het centrale thema de straat. Zo zal Raymond Koek tijdens carnaval als adjudant ViaVia door het leven gaan. Hij is de man die altijd een weg weet, maar nooit rechtstreeks gaat en Marc Schulte wordt door zijn Prins adjudant TomTom genoemd “om dat hij altijd een weg weet en je weet ook zeker dat je er komt”. De partner van Maarten Trooster is Babs en zij hebben drie kinderen (Julia,Noor en Ted); Marc Schulte en zijn partner Angelique hebben eveneens drie kinderen (Rob, Els en Fien) en adjudant Raymond Koek tenslotte is gehuwd met Esther en zij hebben twee kinderen (Suzan en Fleur).

Artikel delen:
Reacties 2
 1. Prins Carnaval 2010
  Maarten,
  Gefeliciteerd met je uitroeping als Prins carnaval 2010.
  Je lijkt precies op je vader 50 jaar geleden.
  Ria Houben


  Maak melding

Reageer