‘Voedselbankje’ op Maatgravendijk

Zwolle – Op de Maatgravendijk staat sinds begin november het ‘voedselbankje’. Een bijzondere zitgelegenheid voor de vele wandelaars en fietsers die erlangs komen. Het bankje is ontworpen door kunstenares Anja Siemons en  geadopteerd door ondernemer Hans Borrel. Samen met Max Hemmes stonden zij aan de basis van het ‘bankjesproject’ van Samen maken we de Stad. In dit project ontwerpen kunstenaars bankjes en zorgen Zwolse organisaties en ondernemers voor financiering voor de plaatsing langs de fietsroute Rondje Zwolle.

16-11-2009_voedselbankje__maatgravenweg_1.jpg

Anja Siemons en Hans Borrel trainden enkele jaren geleden samen voor de Nijmeegse Vierdaagse. Siemons: “We liepen dan graag op de dijken. Het viel ons op dat er maar weinig bankjes stonden en daar wilden we graag verandering inbrengen. Tijdens het trainen ontstond het idee om de bankjes te laten ontwerpen door kunstenaars en zo was het Bankjesproject van Samen maken we de Stad geboren’. Het initiatief werd al snel omarmd door vele partijen. Zo hebben de Ideeënmakelaar van Samen maken we de Stad, Zwolle Marketing en de Provincie Overijssel bijgedragen aan de realisatie.

16-11-2009_voedselbankje__maatgravenweg_2.jpg

16-11-2009_voedselbankje__maatgravenweg_4.jpg

16-11-2009_voedselbankje__maatgravenweg_3.jpg

Het voedselbankje
Siemons, zelf kunstenares, ontwierp het Voedselbankje. Het is een transparant bankje waarbij voedsel in hars is gegoten. ‘Toen ik hoorde dat Hans Borrel –onder meer eigenaar van een chocoladewinkel- mijn bankje zou adopteren, heb ik besloten dat er vooral bonbons in moesten komen’, aldus Siemons. Inmiddels is het bankje geplaatst. Siemons: “Ik vind het ontzettend leuk dat het op een plek staat waaraan ik goede herinneringen bewaar van de Vierdaagse trainingen.”

16-11-2009_voedselbankje__maatgravenweg_5.jpg

Bankje kopen?
Op 16 oktober werd het eerste Samen maken we de Stad bankje al geplaatst op de Schellerdijk. Er volgen de komende tijd nog meer bankjes in en rond Zwolle. En het blijft mogelijk om een bankje te kopen. De kosten zijn € 1.200,- per bankje. Zodra alle bankjes zijn geplaatst is het mogelijk om, na het versturen van een sms met de unieke code van het bankje, een filmpje met een culturele boodschap op je mobiel te ontvangen. Meer informatie staat op www.samenmakenwedestad.nl/bankjes.

Artikel delen:
Reacties 2

Reageer