Antieke verlichting terug op Schoenkuipenbrug

Zwolle – Wethouder Janco Cnossen heeft maandag 16 november de laatste hand gelegd aan de ‘nieuwe’ verlichting op de Schoenkuipenbrug. Samen met Ronald van den Berg (Vereniging Vrienden van de Stadskern) en Marcel Overbeek (Werkgroep Zwols Industrieel Erfgoed) nam de wethouder de lampen aan de uiteinden van de brug in gebruik.

img_492420copy.jpg

Werkgroep Zwols industrieel Erfgoed heeft de gemeente Zwolle vorig jaar gevraagd om de oorspronkelijke verlichting op de Schoenkuipenbrug terug te plaatsen. De gemeente onderzocht naar de mogelijkheid om replica’s van de oorspronkelijke verlichting te laten maken en te plaatsen op de brug. De vormgeving van de oorspronkelijke mast is achterhaald aan de hand van een ansichtkaart begin 1900 en een originele mastentekening. In een ijzergieterij in Noord-Frankrijk zijn vier nieuwe gietijzeren masten gegoten. De nieuwe masten en armaturen staan nu op de granieten leuningen van de Schoenkuipen- brug. Om tot een goede verlichting op de brug te komen heeft de gemeente maandag naast de replica’s ook twee ondersteunende lampen bij de brug in gebruik genomen.

ansichtkaart_schoenkuipenbrug_1900.jpg
Zo was het destijds…

img_4893_copy.jpg 
Wethouder Cnossen met een vertegenwoordiging van de Vrienden van de Stadskern en de werkgroep Zwols Industrieel Erfgoed…

 img_4930_copy.jpg

img_4916_copy.jpg 

 img_4885_copy.jpg

img_4871_copy.jpg

 img_4912_copy.jpg

Artikel delen:
Reacties 10
 1. Zien er op de foto al mooi uit. Zal s’avonds als ze branden nog mooier zijn, denk tenminste dat dit de bedoeling is, dat ze s’avonds aan zijn.


  ⚠️ Meld

 2. Ziet er absoluut mooi uit. Maar wat een delegatie komt er dan bij kijken zeg. Wat een poeha. Pfff.
  Zijn ze alleen die rood/witte bomen vergeten weg te halen. Die waren er immers Vrogger niet (volgens de foto) . 😉


  ⚠️ Meld

 3. Dacht het wél wichert, bij ons Nederlands-elftal is het erg sfeerverhogend. In de politiek niet nee. Oranjevoetbalschoenen vind ik ook gedurfd. Sinaasappelen en manderijen zijn heerlijk, heb ik nog eens op de markt in Kampen mogen verkopen. Voordat de mensen er een paar jaar geleden mee stopten. Maar die kerel op die 3e foto heeft een witte sjaal om.

  Idd Poeha; poeha is het zeker.


  ⚠️ Meld

Reageer