SP en Swollwacht zoeken steun voor Patrick Kouma

Zwolle – de SP en Swollwacht vragen bij andere partijen aandacht voor de situatie van Patrick Kouma. Acht jaar geleden is Patrick als vluchteling – uit Togo – in Nederland gekomen. Patrick heeft hard gewerkt aan zijn integratie, heeft de taal geleerd en doet vrijwilligerswerk. In januari 2009 kreeg Patrick het bericht dat hij in Nederland mocht blijven. Maar vier en een halve week later besloot de Raad van State alsnog dat Patrick terug moet naar Togo. Terwijl Patrick in Togo zijn leven niet zeker is.

Er zijn al bijna 2000 handtekeningen opgehaald. De SP en Swollwacht trachten nu de raad te winnen voor een gezamenlijk initiatief en een verzoek aan het ministerie om Patrick Kouma alsnog een verblijfsvergunning te geven. De partijen geven aan dat het niet menselijk en humaan is om Patrick in zijn huidige situatie – met een ernstige vorm van posttraumatische stressstoornis – naar Togo terug te sturen. ‘Zowel de psychiater als de rechter hebben aangegeven dat er onvoldoende begeleiding voor deze posttraumatische stressstoornis is bij terugkeer. De SP en Swollwacht roepen alle politieke partijen op om zich aan te sluiten bij het gezamenlijke initiatief en hun invloed te gebruiken om Patrick in Nederland te houden. De partijen zullen ook bij college aandacht vragen voor deze zaak.

Artikel delen:
Reacties 27
 1. ja, ik kan me voorstellen dat dit een hele pijnlijke en emotionele situatie is. Initiatieven en steun uit particuliere hoek begrijp ik dan ook volkomen.
  Toch vind ik het moeilijk om mijzelf bij de voor- of tegenstanders van dit soort acties te scharen. Vooral omdat er landelijk een wet is aangenomen waarin de spelregels zijn bepaald. Dit is getoetst door de RvS en de uitspraak is bekend. Schrijnende gevallen en mensen die net buiten de regeling vallen, houdt je altijd. Hoe ruim je de regels ook hanteert.
  En aan de andere kant heeft deze mijnheer net zo veel recht als ik op een mooi leven op deze aarde.
  lastig…


  ⚠️ Meld

 2. @ dennis, ben het grotendeels met eens vooral regels zijn regels.
  Maar hij is hier al zo lang. Dan ook nog bericht krijgen dat je mag blijven. Maandje later oh nee toch niet, foutje bedankt.


  ⚠️ Meld

 3. @ Ingrid, Ben ook geen fan van bovenstaande partijen. Zal ook niet op Trudy Kistemaker stemmen, die zich hier wel erg mee bemoeid heeft.
  Dat hem eerst een verblijfsvergunning is verstrekt en dit vervolgens door de IND (in hoger beroep) terug wordt gedraaid, maakt het nog triester.

  Terwijl Patrick in Togo zijn leven niet zeker is.

  Ergens zal een fout zijn gemaakt. Maar inmiddels is Patrick volledig geïntegreerd. Zie vorig topic. Hopen dat Patrick mag blijven.
  Hij is hier al 8 jaar![/url] Dat lijkt me toch wel erg lang wachten…En de onzekerheid: eerst horen dat je mag blijven en daarna weer niet…


  ⚠️ Meld

 4. Met alle respect voor Patrick maar waarom zet men zich ook niet in voor al die uitgeprocedeerde voorgangers die wel teruggestuurd zijn .Diegene die wel terug gestuurd zijn waren ook personen bij die heel geliefd waren en goede dingen hadden gedaan.Ik vind dat er hier nu met twee maten gemeten wordt .De één zet men zich tt het uiterste in en de andere doen ze niks voor.Zal wel weer te maken hebben met de komende verkiezingen om stemmen te winnen .


  ⚠️ Meld

 5. Zeg Pieters, dit is een actie van de politiek nav een publieke actie, misschien was de omgeving van al die andere uitgeprocedeerde mensen wel niet zo actie bereid als deze mensen, ik vind het geen meten met 2 maten, ik vind het alles doen wat je kan doen en als je omgeving je daar niet in helpt kun je dat niet de mensen verwijten die nu wel een handtekening hebben gezet en toen niks gedaan hebben.


  ⚠️ Meld

 6. @pieters.

  Je hebt je al vaker negatief uitgesproken,en dat is je goed recht.Maar dit nu te kwalificeren als zijnde een verkiezings stunt,is wel heel kort door de bocht.


  ⚠️ Meld

 7. Ik heb het al eens vaker gezegd op deze site.Alles wat een politieke partij nu onderneemt wordt uitgelegd als een verkiezingsstunt,moeten ze maar stoppen tot April 2010???Ik snap niet wat er vekeerd aan is om deze Patrick te steunen.


  ⚠️ Meld

 8. Die Raad Van State moeten ze gewoon het land uitsturen. Hoe haal je het in het hoofd om iemand die mocht blijven alsnog weg te sturen. Zal wel komen omdat de benoemingen van staatssaden allemaal politiek gemotiveerd zijn, en waar niemand een vinger achter kan krijgen hoe deze tot stand komen. Op de de schop daarmee en echt onafhankelijke rechters benoemen in plaats van oud-ministers en oud-burgemeesters. Regels zijn regels, maar er is ook nog zoiets als redelijkheid, billijkheid en vooral menselijkheid. Kan me niet voorstellen dat een ander besluit niet te motiveren was.


  ⚠️ Meld

 9. @zwolse,@wichert,
  ik snap pieters reactie wel. Verkiezingsstunt is misschien niet de juiste term die de lading dekt. Maar als je nagaat wat de invloed is van lokale politiek (en dan ook nog lokale partijen in de oppositie) nadat er een uitspraak is van de Raad van State, dan kan ik zijn Pieters gedachtesprong wel enigszins begrijpen. Daarbij moet er eerst weer een stukje in de Stentor staan voordat er een reactie komt.


  ⚠️ Meld

 10. Verdieping,

  inderdaad, als ik nog aan Gumes denk stijgt het schaamrood me nog naar de kaken, dan schaam ik me diep voor het feit dat we bepaalde wetten hebben.


  ⚠️ Meld

 11. Voordat er al iets in de stentor stond heeft Trudy dit aangepakt.Ongeacht welke politieke kleur/partij het heeft,het siert ze wel om dit in ieder geval serieus te nemen en een poging ondernemen om opheldering te krijgen.


  ⚠️ Meld

 12. @Zwolse, en voordat ik ook maar ergens een handtekening plaats zou ik helderheid ook erg op prijs stellen.
  Beetje zoeken leert dat zijn vader met de noorderzon vertrokken is, moeder overleden is, en hij op de boot naar een betere wereld is gezet.
  Hoezo geen Frankrijk, gezien de banden tussen Togo en Frankrijk?
  En dan lees je over goede wil mbt integreren, taal leren en vrijwilligerswerk.
  Alles goed en wel maar dat doet hier natuurlijk niet ter zake.
  (al geeft het wel een schijngevoel van zekerheid dat je mag blijven)
  Noem eens iets concreets.


  ⚠️ Meld

 13. Patrick heeft geen verdere fam in NL.
  hij is hier alleen gekomen en heeft geen fam meer.

  hij doet vrijwillegers werk waar menig mens niet aan kan tippen! dit allemaal om goed binnen ons land te integreren in onze samenleving.

  als we dit al uit ons land gaan zetten dan zitten we hier straks nog met alleen 100% nederlanders en is weg ons multicultirele samenleving.  ⚠️ Meld

 14. Dennis zet jij dan eens een stukje in de Stentor wat mijn mening en van velen kan veranderen,trouwens jullie kunnen van Trudy zeggen wat je wilt ( doe ik ook ) maar ze komt wel voor mensen op die dat nodig hebben. ze komt niet voor niets zo vaak ter sprake hier .


  ⚠️ Meld

 15. @wichert
  het zou mooi zijn als er geen stukjes nodig zijn om in de krant te zetten. Zoals ik al vaker heb geschreven: je hoeft problemen niet af te wachten totdat je in beweging komt.


  ⚠️ Meld

 16. @Dieze

  Ik ben dan wel geen Zwolse maar persoonlijk vind goede wil al heel erg concreet, hoeveel zijn er wel niet die slecht willen. Laten ze daar eerst eens mee beginnen met uitzetten en dan kunnen ze wel weer verder kijken in Den Haag!!


  ⚠️ Meld

 17. @Dennis.
  je hoeft problemen niet af te wachten totdat je in beweging komt.
  Door dennis, op 17 november 2009 om 18:39

  Er waren geen problemen om in beweging te komen.Patrick heeft het hele traject van aanvraag doorlopen met als eindresultaat een felicitatie en een verblijfsvergunning toegewezen.Om een nog onduidelijke reden is dit terug gedraaid.Toen was er een probleem en dus beweging.


  ⚠️ Meld

 18. mijn laatste opmerking ging ook niet specifiek over dit onderwerp, maar over politieke acties die de schijn hebben om af en toe populistisch te zijn.


  ⚠️ Meld

 19. Een sterke meerderheid van de gemeenteraad van Zwolle heeft maandagavond besloten Patrick te gaan steunen.

  De raad heeft wethouder Dannenberg opgedragen een brief naar de Minister van Justitie te schrijven waarin moet staan dat Zwolle een ander besluit wil dan de Raad van State eerder bepaalde. Patrick moet volgens de raad in ieder geval zijn sportopleiding bij ROC Landstede afmaken.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.