Lezing over gevelstenen in Zwolle

Zwolle – Op 1 december geeft Marcel Overbeek een lezing over het thema ‘’gevelstenen geveltekens in Zwolle’’. De lezing in het Stedelijk Museum, die begint om 20.00 uur vindt plaats in de reeks Historische avonden. Dit keer georganiseerd door het team monumentenzorg van de Gemeente Zwolle. Aanleiding voor dit onderwerp is de publicatie ‘’Gevelstenen in Zwolle’’, die Marcel Overbeek in opdracht van de gemeente Zwolle heeft geschreven voor het monumentenmagazine 2009, dat op open monumentendag is verschenen.

Zwolle heeft een rijk bezit aan gevelstenen waarvan de oudste uit de middeleeuwen dateren. In de lezing wordt in woord en beeld aandacht gegeven aan dit rijke bezit aan gevelstenen. Aan bod komen de mooie figuratieve gevelstenen in de oude binnenstad uit de 17e en 18e eeuw, de gedenkstenen uit de 19e eeuw aan overheidsgebouwen en openbare instellingen en gevelstenen uit de 20e eeuw, waaronder de gendekstenen die door Zwolse woningbouwverengingen werden geplaatst. Ook is er aandacht voor de laatste voorbeelden van historische geveltekens in de stad. Verder aandacht voor de terugkeer van ‘’nieuwe‘’ gevelstenen in de jaren tachtig in de Zwolse binnenstad en de verzameling gevelstenen in de collectie van het Stedelijk Museum.

Marcel Overbeek
Is lid van de Zwolse Historische Vereniging en voorzitter van de werkgroep ‘’industrieel erfgoed’’ van de ZHV. Over het bouwkundig erfgoed in Zwolle heeft hij diverse gidsen geschreven, waaronder Art-Nouveauarchitectuur, industrieel erfgoed en Zwolse schoolgebouwen.

Artikel delen:
Reacties 2

Reageer